Οι ρωσικές δυνάμεις επενέβησαν στην Ουκρανία από τρεις πλευρές: Από τη Λευκορωσία, από τα ρωσικά σύνορα και από την ανακτημένη Κριμαία.

Η Μόσχα δεν ήθελε από την αρχή να προχωρήσει σε επιθετικές ενέργειες αλλά υπήρξε προ ολίγων ημερών το σημείο «μηδέν» που ώθησε τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν να πάρει αυτή την απόφαση καθώς δεν υπήρχε άλλη επιλογή.

Άλλωστε από την αρχή είχαμε επιστήσει την προσοχή στο γεγονός πως η Ρωσία δεν θα επενέβαινε στην Ουκρανία παρά μόνο αν κινδύνευαν οι ρωσόφωνοι πληθυσμοί και ακριβώς αυτό έγινε.

Οι Ουκρανοί παρά τις κινήσεις «καλής θέλησης» της Μόσχας να ξεκινήσει την απόσυρση δυνάμεων από τις περιοχές του Ροστόφ δίπλα στα ουκρανικά σύνορα, προχώρησαν σε επιθετικές ενέργειες με μεγάλους βομβαρδισμούς από βαρύ πυροβολικό κατά των ρωσόφωνων του Ντόνμπας.

Μάλιστα οι ρωσόφωνοι υπό το πρίσμα των επιθέσεων αυτών, αποφάσαν να εκκενώσουν μεγάλες περιοχές, από τον άμαχο πληθυσμό.

Ήταν σαφές ότι οι Ουκρανοί είχαν δεχτεί παραινέσεις από ξένα κέντρα για να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να εμπλακεί η Ρωσία πολεμικώς στην Ουκρανία.

Ακόμα και αυτό όμως εν αρχή ο Β.Πούτιν προσπάθησε να το «προσπεράσει».

Οι Ουκρανοί όμως το «προχώρησαν» ακόμα παραπέρα, βομβαρδίζοντας ρωσικό φυλάκιο στην ρωσική συνοριογραμμή και επιχειρώντας να αναπτύξουν ομάδα Ουκρανών δολιοφθορέων σε ρωσικό έδαφος στην περιφέρεια του Ροστόφ.

Ομάδα η οποία εξοντώθηκε ολοκληρωτικά από ρωσική μονάδα.

Τότε ο Β.Πούτιν κατανόησε πως οι «κατευθυνόμενες εκ του εξωτερικού» προκλήσεις των Ουκρανών θα κλιμακώνονται καθημερινά και πρέπει να αντιμετωπιστούν ριζικά.

Δηλαδή έπρεπε να εξαλειφτεί η αιτία δημιουργίας τους που ήταν η δυνατότητα του Κιέβου να παράγει τέτοιες προκλήσεις.

Ένα Κίεβο, το οποίο θυμίζουμε, έχει συνάψει στρατηγικές συμφωνίες με την Άγκυρα για μεταφορά τεχνογνωσίας στην τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Προ δύο ημερών έγκαιρα το pronews.gr είχε με άρθρο του διευθυντή του, Αναστάσιου Γκουριώτη, με το οποίο καθίστατο εμφανές ότι προαναγγέλονταν επερχόμενη ρωσική επέμβαση και αλλαγή στάσης στο μυαλό του Ρώσου ηγέτη.

Γιατί το «state of mind» του Ρώσου ηγέτη ήταν να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση με την Ουκρανία.

Ακόμα και τώρα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα να μην πληγούν Ουκρανοί πολίτες και ζητά ακόμα και από τους Ουκρανούς στρατιώτες να κατανοήσουν και να ζυγίσουν ποιος προκάλεσε αυτή την πολεμική κλιμάκωση.

Ο Β.Πούτιν δεν «διορθώνει τα λάθη του Λένιν» όπως είπαν πολλοί αλλά διορθώνει τα λάθη του ΝΑΤΟ και δεν θα σταματήσει να το κάνει…

Το 2014 ξέσπασε για την Ρωσία ένα πολύ σοβαρό ζήτημα ασφάλειας: Ο εκλεγμένος ρωσόφιλος Ουκρανός πρόεδρος Β.Γιανουκόβιτς, ανατράπηκε με ένα πραξικόπημα διαρκείας και η Ουκρανία χάθηκε οριστικά για την Ρωσία με την νέα ηγεσία υπό τον Π.Ποροσένκο να ζητεί άμεσα την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Είναι γνωστό πως αν χαθεί η Ουκρανία από την ρωσική επιρροή, τότε θα χάσει και η Ρωσία το παιχνίδι στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.

Το αμερικανικό αντίστοιχο θα ήταν στο Μεξικό να πίνουν βότκα και να τρώνε χαβιάρι…

Το ΝΑΤΟ πλέον θα έφτανε έξω από το… Ροστόφ και το ιστορικό πεδίο μάχης της μεγαλύτερης αρματομαχίας της ιστορίας στο Κούρσκ του Β’ΠΠ!

«Δηλαδή το ΝΑΤΟ σε τι διαφέρει από τον Χίτλερ;» διερωτήθηκαν οι σκληροπυρηνικοί Ρώσοι στρατηγοί απηχώντας την ανησυχία των Ρώσων πολιτών για την αδυναμία της ηγεσίας να αποτρέψει την ανατροπή του Β.Γιανουκόβιτς.

Τότε ο Β.Πούτιν και ένα μήνα πριν ανατραπεί ο Β.Γιανουκόβιτς, διαβλέποντας  την άμεση απειλή απώλειας της Κριμαίας και των ναυτικών και αεροπορικών βάσεών της, αποφάσισε να δράσει: 

Μόλις καταλήφθηκε η εξουσία από τους πραξικοπηματίες στο Κίεβο, τρεις ημέρες πριν από την Καθαρά Δευτέρα του 2014, στρατιωτικές δυνάμεις χωρίς διακριτικά εμφανίστηκαν σε όλη την Κριμαία.

Την Κριμαία οι Ρώσοι την «κατέλαβαν χωρίς να ανοίξει μύτη» με την μέθοδο των συγκεκαλυμένων επιχειρήσεων, δηλαδή με δυνάμεις χωρίς διακριτικά, οι οποίες συνεργάστηκαν με τους ντόπιους ρωσόφωνους που όπως προείπαμε αποτελούν το 95% των κατοίκων της χώρας.

Αμέσως κηρύχθηκε δημοψήφισμα με το 95% των πολιτών να ψηφίζουν υπέρ της ένωσης με την Ρωσία.

Ακολούθησαν εξεγέρσεις των ρωσόφωνων στην περιφέρεια του Ντονμπάς, το Ντόνιετσκ και το Λουγκάνσκ.

Οι δύο περιοχές ανακηρύχθηκαν «Ανεξάρτητες Λαϊκές Δημοκρατίες» και δέχθηκαν την επίθεση ουκρανικών μονάδων από κληρωτούς της δυτικής Ουκρανίας (οι μόνες περιοχές που οι ρωσόφωνοι είναι περιορισμένη μειοψηφία στην Ουκρανία) και των νεοναζί του Τάγματος Αζόφ (η Ουκρανία είχε παράδοση στον φιλοναζισμό, καθώς στον Β’ΠΠ πολλοί Ουκρανοί είχαν δει τους Γερμανούς ως τον σωτήρα τους από το καθεστώς του Στάλιν) και τότε η Μόσχα έστειλε επίσης συγκεκαλυμένη βοήθεια, συντρίβοντας μετά από ένα χρόνο μαχών τους νεοναζί και τα ουκρανικά τακτικά στρατεύματα.

Με ακαριαίες ενέργειες η Μόσχα απέτρεψε την απόκτηση από το ΝΑΤΟ του ελέγχου της χερσόνησο της Κριμαίας, δημιούργησε μια μόνιμη εστία έντασης στο ουκρανικό καθεστώς στην ανατολική Ουκρανία, εξασφάλισε τον έλεγχο της ανατολικής Μαύρης Θάλασσας και έστειλε ένα μήνυμα σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για το τι θα συνέβαινε αν προχωρούσε στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, μιας χώρας που ο Β.Πούτιν θεωρεί «ρωσικό έδαφος» και «τεχνητό κράτος», όπως με σαφήνεια ξεκαθάρισε χθες στο διάγγελμά του.

Είχαν τονίσει από την αρχή της κρίσης όλοι οι αναλυτές και οι αρθρογράφοι του pronews.gr, αλλά και του defencenet.gr, ότι αν δεν απειληθούν οι ρωσόφωνοι πληθυσμοί με εξόντωση από το το Χάρκοβο και την Μαριούπολη, μέχρι την Οδησσό ο Β.Πούτιν δεν θα δρούσε στρατιωτικά.

Όμως αυτό ακριβώς έγινε. Απειλήθηκαν οι ρωσόφωνοι πληθυσμοί του Ντονμπάς, ενώ οι υπόλοιποι ρωσόφωνοι που ζουν στην Ουκρανία καταπιέζονται για να μην «ενοχλούν».

Σε αυτή την περίπτωση που απειληθούν με γενοκτονία θα εξαπολυθεί επιχείρηση τύπου «Καταιγίδα της Ουκρανίας» και δε θα μείνει τίποτα όρθιο.

Για το θέμα των κυρώσεων, η ιστορία δείχνει ότι όταν ένα κράτος δέχεται κυρώσεις και εμπάργκο, εν τέλει βγαίνει πιο ενισχυμένο, καθώς στρέφεται σε εσωτερικές παραγωγές.

Ειδικά στο τομέα της παραγωγής τροφίμων η Ρωσία έχει κάνει άλματα τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Αυτό που δεν αντικαθίσταται, είναι το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Πετρέλαιο όλοι μπορούν να βρουν από παντού.

Φυσικό αέριο, όχι. Ή τουλάχιστον όχι σε ποσότητες ικανοποιητικές…

Τα περί αναστολής της έναρξης λειτουργίας του Nord Stream 2, ως απόφαση προϊόν των αμερικανικών πιέσεων, ήταν κάτι το απολύτως αναμενόμενο. Η Ρωσία έχει αντικαταστήσει ήδη με πώληση στην «διψασμένη» ενεργειακά Κίνα, την ποσότητα που θα πουλούσε στην Γερμανία.

Η Γερμανία από πού θα βρει φτηνό φυσικό αέριο;

Λόγω του ρωσικού αερίου το Βερολίνο ανεξαρτητοποιήθηκε από τις ΗΠΑ και έγινε οικονομική υπερδύναμη.

Από την αρχή στο defencenet.gr είχαμε πει πως η καγκελαρία Σολτς είναι τουλάχιστον… περίεργη και σύντομα θα το καταλάβουν και οι ίδιοι οι Γερμανοί που την ψήφισαν όπως και οι Αμερικανοί που ψήφισαν την διακυβέρνηση Μπάιντεν (όσοι τελικά ψήφισαν).

Aξίζει να σημειωθεί ότι η Μόσχα έχει συντάξει μία λίστα 5000 ονομάτων Ουκρανών τους οποίους κατηγορεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κοινώς τους θεωρεί νεοναζί.

Πιο συγκεκριμένα με την ξεκάθαρη θέση ότι η Μόσχα γνωρίζει όλους τους ναζί που συμμετείχαν στην «σφαγή της Οδησσού», όπου άμαχοι κάηκαν ζωντανοί ή δολοφονήθηκαν με βασανιστήρια, θα τους εντοπίσει και θα τους προσάγει στην δικαιοσύνη.

Η συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνει τα ονόματα όσων Ουκρανών ναζί πρωτοστάτησαν τόσο στην «Επιχείρηση ανατροπής της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης το 2014», όσο και στην σφαγή της Οδησσού και στους βομβαρδισμούς αμάχων στο Ντονμπάς.

Σημειώνεται ότι η ναζιστική ταξιαρχία Αζόφ, είναι ενσωματωμένη στο ουκρανικό στρατό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ