Οι Τούρκοι αμφισβήτησαν την ελληνική κυριαρχία στο νησί της Ρόδου μέσω τουρκικού καταμαράν!
Οι Τούρκοι επιχείρησαν μέσω τουριστικού καταμαράν να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία στο νησί της Ρόδου και σε όλα τα Δωδεκάνησα.
Πρακτικά αμφισβήτησαν το δικαίωμα των ελληνκών αρχών να διεξάγουν ελέγχους σε τουρκικά πλοία για αν αυτά τηρούν τους κανόνες ασφαλείας και εύρυθμης λειτουργίας.
Συγκεκριμένα σε τουρκικό δημοσίευμα με τίτλο «Ακτοπλοϊκή κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», η τουρκική ενημερωτική ιστοσελίδα denizcilikdergisi.com αναφέρει ότι το τουριστικό καταμαράν που πραγματοποιεί τη διαδρομή Μαρμαρίς-Ρόδος «κρατήθηκε» από τις ελληνικές αρχές, ενώ ακολούθησε η παρέμβαση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στο άρθρο της η εφημερίδα σημειώνει ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησε και πάλι έπειτα από την πανδημία, αλλά η «κρίση ξέσπασε» όταν το εν λόγω πλοίο, χωρητικότητας 120 ατόμων, κρατήθηκε από τις αρχές στο λιμάνι της Ρόδου.
Όπως προστίθεται στο δημοσίευμα, η αιτία για αυτό ήταν… η αλλαγή της πολιτικής της Ελλάδας σχετικά με την υφαλοκρηπίδα:
«Είναι γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση αναθεώρησε τον κανονισμό έρευνας και διάσωσης και τον προσάρμοσε σύμφωνα με την τρέχουσα υφαλοκρηπίδα. Η ελληνική πλευρά κράτησε το πλοίο για αυτό. Στο πλοίο βρίσκονταν Τούρκοι, Ισραηλινοί και Βρετανοί πολίτες.
Το Υπουργείο Εξωτερικών παρενέβη μετά την καταγγελία του συμβάντος στις αρχές. Άρχισαν να αναζητούνται λύσεις για το περιστατικό που παραλίγο να προκαλέσει διπλωματική κρίση. Αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές κράτησαν το πλοίο με την αιτιολογία ότι υπήρχε πρόβλημα στο λεβητοστάσιο», καταλήγει το δημοσίευμα.
Τι είχε συμβεί
Πηγές του Υπουργείου Ναυτιλίας επισημαίνουν ότι το εν λόγω καταμαράν υπεβλήθη σε έναν τυπικό έλεγχο πριν από μερικές ημέρες, όταν και διαπιστώθηκε ότι ένα απαραίτητο έγγραφο, δεν ήταν πια σε ισχύ. Μέχρι να λυθεί το ζήτημα, επεβλήθη προσωρινά απαγόρευση απόπλου.
Το πλοίο εκτελεί κανονικά από σήμερα τα δρομολόγιά του (Ρόδος-Μαρμαρίδα).
Το ζήτημα όμως δεν είναι εκεί.
Τι συνέβη πραγματικά; Οι Τούρκοι αμφισβήτησαν το δικαίωμα έρευνας και διάσωσης ουσιαστικά στο ίδιο το νησί της Ρόδου, γιατί το περιστατικό έλαβε χώρα στην Ρόδο.
Εν ολίγοις οι Τούρκοι θέλουν να επιβάλλουν να μην ελέγχονται τα τουρκικά πλοία ούτε καν στο ίδιο το λιμάνι της Ρόδου. Αυτό επί της ουσίας είναι μη αναγνώριση της ελληνικής κυριαρχίας στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα.
Το ερώτημα είναι πως λύθηκε το πρόβλημα με το πλοίο; Παρουσίασε ως όφειλε το απαραίτητο έγγραφο για την λειτουργία του; Γιατί αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί.