Ο Ιμπραήμ Τραορέ (γεννημένος το 1988) είναι ο νεαρότερος ηγέτης χώρας στον κόσμο.

Αξιωματικός του Στρατού  είναι ο προσωρινός ηγέτης της Μπουρκίνα Φάσο από το πραξικόπημα της 30ής Σεπτεμβρίου 2022 που ανέτρεψε τον προσωρινό πρόεδρο Πολ-Ανρί Σανταόγκο Νταμίμπα.

Σε ηλικία 34 ετών, ο Τραορέ είναι σήμερα ο νεότερος εν ενεργεία πρόεδρος στον κόσμο.

Ο Τραορέ ήταν μέρος της ομάδας αξιωματικών του στρατού που υποστήριξε το πραξικόπημα στην Μπουρκίνα Φάσο τον Ιανουάριο του 2022 και έφερε στην εξουσία το λεγόμενο  «Πατριωτικό Κίνημα».

Από τον Μάρτιο του 2022, υπηρέτησε ως επικεφαλής συντάγματος πυροβολικού. Το αν συνδέθηκε ποτέ με τις ειδικές δυνάμεις «Cobra», μια αντιτρομοκρατική μονάδα που ιδρύθηκε το 2019, αμφισβητείται. Σύμφωνα με διάφορες πηγές όπως το BBC, το Al Jazeera και το Die Tageszeitung, ήταν μέρος της μονάδας κάποια στιγμή.

Ωστόσο, το ειδησεογραφικό περιοδικό Jeune Afrique δήλωσε ότι ποτέ δεν συνδέθηκε με τις δυνάμεις της «Cobra».

Πολλοί υποστηρικτές του πραξικοπήματος του Ιανουαρίου ήταν δυσαρεστημένοι με την απόδοση του Πωλ-Ανρί Σανταογκό Νταμιμπά, πρώην ηγέτη της χούντας, σχετικά με την αδυναμία του να συγκρατήσει μια άλλη εξέγερση αυτή των εξτρεμιστών μουσουλμάνων.

.Ο Τραορέ ισχυρίστηκε αργότερα ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι αξιωματικοί προσπάθησαν να πείσουν τον Ντάμιμπα να καταστείλει την εξέγερση, αλλά τελικά επέλεξε να τον ανατρέψει καθώς «οι φιλοδοξίες του απομακρύνονταν από αυτό που θέλαμε να κάνουμε για την Μπουρκίνα Φάσο», όπως είπε αργότερα.

 Η δυσαρέσκεια κατά του Νταμιμπά  για την κατάσταση ήταν μεγαλύτερη μεταξύ των νεότερων αξιωματικών που πολέμησαν εναντίον των εξτρεμιστών μουσουλμάνων ανταρτών στην πρώτη γραμμή.

Όταν οι αξιωματικοί ξεκίνησαν το πραξικόπημα τους στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Τραορέ εξακολουθούσε να έχει τον βαθμό του Λοχαγού.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της μονάδας «Cobra». Στον άμεσο απόηχο του πραξικοπήματος, ο Τραορέ δήλωσε ότι ήταν ο νέος επικεφαλής του «Πατριωτικού Κινήματος».

Στις 6 Οκτωβρίου ανέλαβε επίσης τη θέση του Προσωρινού Προέδρου της χώρας ως «Αρχηγός Κράτους και Ανώτατος Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων».  Υπόσχεται να πραγματοποιήσει δημοκρατικές εκλογές τον Ιούλιο του 2024.

Προεδρία

Τον Φεβρουάριο του 2023, ήρθε σε ρήξη με την Γαλλία δι΄ψχνοντας το γαλλικό στρατιωτικό τμήμα που βρισκόταν στην χώρα, δηλώνοντας παράλληλα ότι «θέλουμε πραγματικά να κοιτάξουμε και σε άλλους ορίζοντες, γιατί θέλουμε συνεργασίες win-win», υποστηρίζοντας την «διαφοροποίηση» των διεθνών συνεργασιών της Μπουρκίνα Φάσο.

Λίγο αργότερα, η κυβέρνηση του Τραορέ εξέφρασε την υποστήριξή της για μια ομοσπονδία με το Μάλι προσκαλώντας παράλληλα και τη Γουινέα.

Και οι τρεις χώρες βρίσκονται υπό στρατιωτική ηγεσία και αν γινόταν ένωση θα ήταν η μεγαλύτερη χώρα που θα κυβερνούσε μια στρατιωτική κυβέρνηση.

Τον Απρίλιο, κήρυξε «γενική κινητοποίηση» του πληθυσμού για την υποστήριξη του στρατού, καθώς οι δυνάμεις των ανταρτών συνέχισαν να αυξάνουν τον ρυθμό των επιθέσεων τους. Τον επόμενο μήνα, ο Τραορέ αμφισβήτησε την προγραμματισμένη αποκατάσταση της δημοκρατίας για το 2024, δηλώνοντας ότι οι εκλογές δεν θα μπορούσαν να διεξαχθούν εκτός εάν οι αντάρτες απωθηθούν και η κατάσταση ασφαλείας είχε βελτιωθεί.

Σύμφωνα με το Reuters και τους New York Times, ο Τραορέ ήταν…  «ύποπτος» ότι είχε σχέση με τη ρωσική εταιρεία  Wagner Group επειδή είχε εκφράσει αντι-γαλλικές και φιλορωσικές απόψεις.

Η κυβέρνηση της Γκάνας ισχυρίστηκε δημόσια ότι ο Τραορέ άρχισε να συνεργάζεται με την Ομάδα Wagner μετά το πραξικόπημα, στρατολογώντας τους μισθοφόρους εναντίον των μουσουλμάνων ανταρτών.

Ο Τραορέ το αρνήθηκε, λέγοντας ότι «η Wagner για εμάς  είναι το VDP», αναφερόμενος στο σώμα εθελοντών για την υπεράσπιση της πατρίδας.

Στις 29 Ιουλίου 2023, μετά τη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας-Αφρικής 2023 στη Μόσχα, ο Τραορέ είπε ότι ο λαός της χώρας του υποστηρίζει τη Ρωσία και κοινοποίησε ότι είχε ληφθεί απόφαση να ανοίξει ξανά η ρωσική πρεσβεία, η οποία ήταν κλειστή από το 1992.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ