Ο Σταύρος Κουτόβας (Steve Katovis) ήταν ο Έλληνας συνδικαλιστής  που έζησε στις αρχές του 20ου αιώνα και υπήρξε μια από τις κορυφαίες ηγετικές φυσιογνωμίες  του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ.

Από την Λάρισα στις ΗΠΑ

Ο Σταύρος Κουτόβας γεννήθηκε το 1890 στην Καρίτσα Λάρισας της Θεσσαλίας. Το χωριό του βρισκόταν κοντά στις εκβολές του Πηνειού ποταμού, στην κωμόπολη Στόμιο κι από μικρή ηλικία συνέδεσε τη ζωή του με τη θάλασσα δουλεύοντας μούτσος σε καΐκια στο Αιγαίο και αργότερα ναύτης σε εμπορικά πλοία.

Το 1913 βρέθηκε στις ΗΠΑ. Αρχικά στη Νέα Υόρκη και έπειτα στις νότιες πολιτείες, στη Τζόρτζια και στη Νέα Ορλεάνη. Αργότερα εργάστηκε στο Σαν Φρανσίσκο, όπου ξεκίνησε τη συνδικαλιστική του δράση.

Το 1921 έλαβε μέρος στη μεγάλη απεργία των Αμερικανών ναυτικών της ακτοπλοΐας.

Το ίδιο έτος μετακόμισε στο Λος Άντζελες, όπου εργάστηκε για τρία χρόνια ως ταξιτζής. Με δική του πρωτοβουλία δημιουργήθηκε το συνδικάτο των ταξιτζήδων και αρχίζει να γίνεται γνωστός. Τότε ήταν που απέκτησε το ψευδώνυμο “Red Steve”: ο “Κόκκινος Στιβ”.

Στη Νέα Υόρκη

Όμως, ο Στιβ νοσταλγεί τη θάλασσα. Γι’ αυτό επιστρέφει στη Νέα Υόρκη για να δουλέψει σε πλοίο. Πράγματι εργάζεται για λίγα χρόνια ως ναυτικός. Είναι πλέον γνωστός συνδικαλιστής και με τη βοήθεια των εργατικών συνδικάτων κάποια στιγμή πιάνει δουλειά στον «Συνεταιριστικό Οίκο των Ενωμένων Εργατών».

Την εποχή αυτή μαζί με άλλους Ελληνοαμερικανούς της Ν. Υόρκης συμμετέχει στην ίδρυση της εργατικής λέσχης «Σπάρτακος».

Επίσης, αρθρογραφεί στην ομογενειακή εφημερίδα «Εμπρός» και συμμετέχει ενεργά στην οργάνωση «Διεθνής Εργατική Άμυνα». Ο «Κόκκινος Στιβ» γίνεται πασίγνωστος και στη Νέα Υόρκη.

Με το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 1929 οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν συχνά σε απεργίες κι άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Στις αρχές του 1930 ξεκινά μεγάλη απεργία των εργαζόμενων στα καταστήματα τροφίμων και στις βιομηχανίες, με αιτήματα κυρίως εργασιακά, καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας κλπ. Οι απεργοί περιφρουρούν τους χώρους, ενημερώνοντας τον κόσμο και εμποδίζοντας τους απεργοσπάστες να δουλέψουν.

Οι επιχειρηματίες αντιδρούν και μάλιστα το πολυκατάστημα “Miller Market” καταφεύγει στη δικαιοσύνη πετυχαίνοντας δικαστική απόφαση που απαγόρευε στους απεργούς να παρεμποδίζουν τους απεργοσπάστες. defencenet.gr

Δυστυχώς η μόνη φωτογραφία του Έλληνα συνδικαλιστή.

Η δολοφονία του Ρεντ Στιβ ήταν με εντολή defencenet.gr

Στις 10 Ιανουαρίου 1930 το Εργατικό Κέντρο Ν. Υόρκης θα διοργανώσει μια μεγάλη συγκέντρωση συμπαράστασης των απεργών με κύριο ομιλητή τον Έλληνα Στιβ Κατόβις.

Παρά την απαγόρευση της αστυνομίας συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου.

Ο Σταύρος θα ανέβει στο βήμα, αλλά φυσικά η αστυνομία δε θα τον αφήσει.

Ο αστυνομικός Χάρι Κίριτζ ζητά από τον Στιβ να κατεβεί από την εξέδρα. Εκείνος αρνείται και ο αστυνόμος του επιτίθεται με κλομπ.

Ακολουθεί συμπλοκή, μεταξύ πολλών ατόμων που ήταν στην ίδια εξέδρα αλλά ο αστυνομικός πυροβολεί μόνο τον Σταύρο.

Στη συνέχεια μεταφέρεται τραυματισμένος στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος ως τις 24 Ιανουαρίου, οπότε αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 40 ετών. defencenet.gr

Μέλη του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ κρατούν το φέρετρο του Σταύρου Κουτόβα

Η δολοφονία του Κατόβις συγκλόνισε τους εργαζόμενους της πόλης. Στην πρόσοψη του Εργατικού Κέντρου αναρτήθηκε ένα τεράστιο πανό, το οποίο καλούσε τους εργάτες να εκδικηθούν τη δολοφονία του ενώ η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Την επόμενη μέρα μια τεράστια διαδήλωση διαμαρτυρίας οργανώθηκε έξω από το δημαρχείο της Ν. Υόρκης.

Στην κηδεία του Κόκκινου Στιβ υπήρξε εντυπωσιακή συνάθροιση λαού, που ξεπερνούσε τα 20.000 άτομα και αυτό σύμφωνα με τους  πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς.

Δείτε την τεράστια αυτή λαοθάλασσα των Νεοϋορκέζων που κατέκλυσε το κέντρο της πόλης για να συνοδεύσει τον «Κόκκινο Σταύρο» στην τελευταία του κατοικία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ