O Κ.Μητσοτάκης πήγε στο Ισραήλ για να μιλήσει για τον ανασχηματισμό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στο Ισραήλ για να θέσει το πρόβλημα της τουρκικής επιθετικότητας και αντί γι’ αυτό στο τέλος κατέληξε να μιλάει για τον… επερχόμενο ανασχηματισμό, αφού οι δηλώσεις του για την τουρκική επιθετικότητα δεν φάνηκαν να βρίσκουν αντίκρισμα από την Ισραηλινή πλευρά, η οποία δεν είπε «λέξη» για την Άγκυρα.
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνομιλία που είχε το μεσημέρι της Τρίτης με τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο Ισραήλ, μίλησε για το θέμα του ανασχηματισμού.
«Εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…», απάντησε με χιούμορ ο Πρωθυπουργός κληθείς να σχολιάσει σενάρια περί ανασχηματισμού. Όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν για ανασχηματισμό, πρόσθεσε: «Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις».
Όμως, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι συζητήθηκε το θέμα της Τουρκίας στη συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό σημειώνοντας: «Έθεσα τη μεγάλη εικόνα του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκάλυψε τι του απάντησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος στη δημόσια τοποθέτησή του δεν είπε «λέξη» για την Τουρκία.
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αρκέστηκε να κάνει κάποιες γενικές δηλώσεις περί East Med και κοινές προκλήσεις στην Μεσόγειο, στη συνέχεια επικεντρώθηκε στον… τουρισμό και τους Έλληνες επιστήμονες.
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε:
«Υπάρχει μια οικειότητα ανάμεσα στις δύο χώρες από τα αρχαία χρόνια. Οι δύο σύγχρονες δημοκρατίες βρίσκονται στις άκρες της Μεσογείου, οι δεσμοί μας αποκαταστάθηκαν, έχουμε κοινά συμφέροντα, αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις».
«Έχουμε βρει σημαντικά υπεράκτια κοιτάσματα αερίου, όπως και η Κύπρος. Και το σημαντικότερο έργο μας -το οποίο συζητήσαμε επί μακρόν και θα συνεχίσουμε να συζητάμε στη διάρκεια του γεύματος- είναι η διαδρομή του αγωγού αερίου EastMed που θα συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας, με την Ευρώπη. Θα είναι ο μεγαλύτερου μήκους υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο και είμαστε αποφασισμένοι, όπως συζητήσαμε, να προχωρήσει».
«Η Ελλάδα έχει εξαιρετικούς επιστήμονες και τεχνικούς», είπε ο κ. Νετανιάχου.
Συνέχισε μιλώντας για τον τουρισμό λέγοντας πως «πέρυσι είχαμε 1,2 εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα. Τα προηγούμενα χρόνια, ο αριθμός αυτός ήταν πολύ μικρότερος. Είναι μια αντανάκλαση του σεβασμού που τρέφουμε προς την Ελλάδα. Θα θέλαμε να αυξήσουμε κι άλλο τον αριθμό αυτό, αλλά μας πρόλαβε ο κορωνοϊός. Θέτουμε την 1η Αυγούστου ως πρώτο στόχο για πλήρες άνοιγμα τουρισμού».
Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην τουρκική επιθετικότητα αλλά οι δηλώσεις του δεν βρήκαν υποστήριξη από την πλευρά του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
Μάλιστα έκανε λόγο και για «δική του οπτική» σχετικά με την Τουρκία και δεν αναφέρθηκε σε κάποια κοινή αντίληψη για τον ρόλο της Τουρκίας στην Μεσόγειο.
«Υπογράμμισα τη δική μου οπτική σχετικά με την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Θεωρούμε ότι αυτή η δραστηριότητα είναι απειλή ως προς την περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη και φυσικά υπήρχαν διαφορετικά περιστατικά που αφηγήθηκα τον ισραηλινό πρωθυπουργό. Προκλητική τουρκική συμπεριφορά τόσο στα θαλάσσια, όσο και στα χερσαία σύνορα μας.
Και, φυσικά, μιλήσαμε πολύ για τον αποσταθεροποιητικό παράγοντα που έχει διαδραματίσει η Τουρκία σε σχέση με τη Λιβύη και σε αυτό που εμείς θεωρούμε μία άκυρη συμφωνία οριοθέτησης ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Εμείς πάντα θα επιδιώκουμε την ειρήνη, έχοντας ως θεμέλιο μας το σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας. Αυτές είναι οι κύριες αρχές που εμείς εφαρμόσαμε όταν υπογράψαμε μία συμφωνία ΑΟΖ με την Ιταλία πριν από λίγες ημέρες».