Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει και φέτος το παρών στην ΔΕΘ του κορωνοϊού με ένα διαφορετικό πρόσωπο και έναν διαφορετικό σκοπό, καθώς όλοι αναμένουν τις ανακοινώσεις για την ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της Ελλάδας εν μέσω αντιδράσεων για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού που έδειξαν ότι υπήρχε “μυστική” συμφωνία με Τουρκία στο Βερολίνο και το Oruc Reis να παραμένει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για πάνω από ένα μήνα με τις έρευνες του “περικυκλωμένου” από τουρκικά πολεμικά να πλησιάζουν όλο και πιο πολύ στο Καστελόριζο.

Το επίμαχο απόσπασμα στο άρθρο του κ. Μητσοτάκη που δημοσιεύεται στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung και Le Mond ανέφερε: «Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε «έγγραφη συμφωνία». Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις».

Ουσιαστικά το απόσπασμα αυτό του πρωθυπουργού έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενη δήλωση του Ιμπρήμ Καλίν, συμβούλου του προέδρου της Τουρκίας ο οποίος μετά την αποκάλυψη της της μυστικής τριμερούς στο Βερολίνο σε επίπεδο διπλωματικών γραφείων Αθήνας και Άγκυρας, δήλωσε ότι «πήγαμε στο Βερολίνο ως ουδέτερο έδαφος. Συζητήσαμε το θέμα εκεί. Καταλήξαμε σε μια συμφωνία. Ακόμα και τα υπουργεία Εξωτερικών συμφώνησαν επί του κειμένου ώστε να κάνουν μια κοινή δήλωση επί του θέματος. Μια ημέρα πριν την ανακοίνωση, η Ελλάδα δημοσιοποίησε ότι έκανε μια συμφωνία με την Αίγυπτο».

Ο διαδικτυακός “πόλεμος” Πέτσα-Τσίπρα

Μάλιστα η κυβέρνηση δεν δέχεται ούτε τους ίδιους τους πολιτικούς αρχηγούς να ενημερώσει σχετικά. «Η κυβέρνηση θα δώσει στην δημοσιότητα την συμφωνία όταν κρίνει ότι εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον» είπε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας στο μπρίφινγκ. Σε ερώτηση για το αν θα ενημερώσει την αντιπολίτευση είπε «ρωτήστε τον κ. Τσίπρα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ενημερωθεί κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Λίγο αργότερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον διέψευσε και με δήλωσή του καταγγέλλει «μυστική διπλωματία με την οποία δεσμεύει την χώρα». Ο κ. Πέτσας εμμέσως επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κινείται με διγλωσσία χρησιμοποιώντας άλλη γλώσσα στο εξωτερικό όπου μιλά για «διαφορές μεταξύ των δύο χωρών» και άλλη στο εσωτερικό για τον φόβο των εσωκομματικών αντιδράσεων όπου κάνει λόγο για «μία μόνο διαφορά που είναι η υφαλοκρηπίδα».

Περιμένοντας το “καλάθι” της Θεσσαλονίκης για την Άμυνα

Με κύριο μέλημα να δοθούν απαντήσεις στις αγωνίες των πολιτών για τις επιπτώσεις από την πανδημία, να ανακοινωθούν μέτρα ανακούφισης, αμυντικής ενίσχυσης αλλά παράλληλα όμως να μην υπάρξουν… αποκλίσεις από τη μεταρρυθμιστική πορεία στην οικονομία(μάλλον θα είναι πολύ μικρό το καλάθι της άμυνας), ο πρωθυπουργός έχει φέτος μια καθ΄ όλα διαφορετική παρουσία και αποστολή στη ΔΕΘ-Hellexpo.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλά πληροφορημένες πηγές θεωρούν βέβαιο ότι η ομιλία του πρωθυπουργού θα είναι μικρότερη σε διάρκεια, θα απαντά πρωτίστως στις αγωνίες των πολιτών για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και, παρά το ότι θα περιγράφει τον ετήσιο οικονομικό προγραμματισμό της κυβέρνησης, θα ρίχνει σαφώς το βάρος στην αντιμετώπιση των συνεπειών της ύφεσης.

Κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν από την Πέμπτη πως ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις τόσο σχετικά με το δρομολογούμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα όσο και με την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και την αναδιάρθρωση της αμυντικής βιομηχανίας.

Πρόσωπα, που είναι σε θέση να γνωρίζουν το περιεχόμενο της κατ’ ιδίαν συνάντησης των κ. Μητσοτάκη και Μακρόν στο γαλλικό νησί της Μεσογείου κάνουν λόγο για οριστική συμφωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες αναφορικά με την αμυντική συνεργασία και τα εξοπλιστικά.

Μολονότι, το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί, όπως γίνεται ευλόγως αντιληπτό να κρατήσει επτασφράγιστο μυστικό το περιεχόμενο των αποψινών πρωθυπουργικών ανακοινώσεων, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως σημαντικό κομμάτι του ελληνο-γαλλικού αμυντικού deal είναι η απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών, τύπου Rafale και μένει να αποσαφηνιστεί η αναλογία ανάμεσα σε μεταχειρισμένα και νέα με την Αθήνα να είχε ζητήσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα αυτή να «κλείσει» στο 12 – 6, χωρίς, πάντως, να αποκλείεται και το 10 – 8.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως η συμφωνία, που εκτιμάται πως θα υπογραφεί σε νέα συνάντηση των δύο ηγετών, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ακόμη εάν και το νέο ραντεβού θα λάβει χώρα επί γαλλικού εδάφους, που ήταν μέχρι πρότινος το επικρατέστερο σενάριο, αναμένεται να περιλαμβάνει και την προμήθεια και άλλων οπλικών συστημάτων από την γαλλική αγορά.

Κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνουν πως κατά τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών το Παρίσι είχε παροτρυνθεί να κομίσει καλύτερη οικονομική πρόταση τόσο για τις φρεγάτες belharra, όσο και για τις αντίστοιχες Fremm.

Μεγάλο ενδιαφέρον, πάντως θα έχουν στο τελικό κείμενο της συμφωνίας οι διατυπώσεις, που θα επιλέγουν για να περιγράψουν την αμυντική συνεργασία των δυο πλευρών και κατά πόσον αυτή θα επεκτείνεται σε ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου έχει υιοθετήσει μία ολιστική προσέγγιση σε ό,τι αφορά στην αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων με πάνω από 5.000 οπλίτες, ενώ σημαντικές αναμένεται να είναι και οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, που θα ανακοινωθούν και στόχο έχουν να της δώσουν μεταξύ άλλων και μία αναπτυξιακή ώθηση.

Tέτοιο παράδειγμα κατά πληροφορίες αποτελεί η ΕΑΒ για την οποία αναζητείται στρατηγικός επενδυτής, την ώρα, που τελεσφορούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας και τον Σκαραμαγκά.

Η διαφορετική ΔΕΘ

Άλλωστε από κάθε άποψη θα έχει διαφορετικό χαρακτήρα η φετινή παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Φέτος δεν θα δούμε παρέλαση κρατικών αξιωματούχων, ούτε μετακίνηση όλων των υπουργών και των βουλευτών όπως είχαμε συνηθίσει τις προηγούμενες δεκαετίες. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει και οι σχετικές ενημερώσεις.

Η ομιλία του πρωθυπουργού το βράδυ θα γίνει σε ακροατήριο μόλις 50 ατόμων, όπως επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για όλες τις συγκεντρώσεις. Ανάμεσα σε αυτούς θα είναι μόνο οι υπουργοί που σχετίζονται άμεσα με τα της οικονομίας και της ανάπτυξης, ενώ οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι θα είναι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων κι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών. Η αίθουσα στο Βελλίδειο θα είναι κι αυτή προσαρμοσμένη στις ανάγκες του περιορισμένου ακροατηρίου.

Διαφορετική από τις συνηθισμένες θα είναι και η συνέντευξη Τύπου. Λόγω των υγειονομικών περιοριστικών μέτρων και με δεδομένο ότι το σύνολο των ατόμων που θα βρίσκεται στην αίθουσα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 50, θα γίνει ένας συνδυασμός φυσικής παρουσίας και ερωτήσεων μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι περισσότεροι από τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους (περίπου 150 παρευρέθησαν στην περυσινή έκθεση) θα συμμετέχουν στη συνέντευξη ηλεκτρονικά.

Το σίγουρο είναι πως ο πρωθυπουργός ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη με επιβεβαιωμένη ιδιαιτέρως από την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, την απόλυτη συμφωνία και στήριξη στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. Το πνεύμα είναι κοινό με τη σταθερή γραμμή στην οποία είναι ευθυγραμμισμένη η εθνική μας πολιτική. Δηλαδή «σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις». 

‘Αλλωστε, όχι τυχαία, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ήδη από την Κορσική στους δημοσιογράφους, να κάνουν λίγη υπομονή και να περιμένουν ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ αναφορικά με την προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης: «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της», ανέφεραν οι πηγές υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι αυτό αποτυπώθηκε και στη διακήρυξη της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης.

Όσον αφορά αναλυτικά στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, σήμερα το πρωί θα γίνει ειδική εκδήλωση για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα με βάση και τις συναντήσεις που είχε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός στη συμπρωτεύουσα με τοπικούς φορείς.

Ταυτόχρονα δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι οι φετινές έκτακτες συνθήκες θέτουν ακόμη πιο επιτακτικά επί τάπητος ένα ζήτημα που συζητιέται εδώ και πολλά χρόνια: τον εκσυγχρονισμό του χαρακτήρα της ΔΕΘ. Ήδη έχουν γίνει αρκετές δημιουργικές συζητήσεις στο ΔΣ της Helexpo και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να το συζητήσει μαζί τους σήμερα το μεσημέρι.

Στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum ενώ η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου έχει προγραμματιστεί για αύριο το μεσημέρι στις 13.00.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ