Κρίσιμη είναι σήμερα η νύχτα όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για όλο τον πλανήτη καθώς οι θα διεξαχθούν οι περιβόητες ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο και την Γερουσία των ΗΠΑ και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουν σημαντικές συνέπειες για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, οι αντίπαλοι του Μπάιντεν, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, κερδίζουν, όπου υπάρχουν τεράστιες φωνές για μείωση ή ακόμη και πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης για το καθεστώς του Κιέβου.

Η πολιτική ελίτ των Ηνωμένων Πολιτειών έπεσε έξω για τα χρήματα που διατέθηκαν στην Ουκρανία.

Αυτό το έχουν καταλάβει και οι εξτρεμιστικοί κύκλοι που ελέγχουν τους Δημοκρατικούς και δημιούργησαν αυτή την κατάσταση στην Ουκρανία.

Για αυτό τον λόγο άλλωστε προειδοποίησαν αυτές τις ημέρες τον B.Zελένσκι μέσω του Αμερικανού ΥΠΕΞ Α.Μπλίνκεν, πως πρέπει να δείξει σημάδια διαλλακτικότητας και να διαπραγματευτεί με την Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ειδάλλως κινδυνεύει να χάσει την υποστήριξη χωρών που μέχρι τώρα τον υποστηρίζουν.

Και αυτό γιατί οι δυτικές κοινωνίες βρίσκονται στα «κάγκελα» και είναι έτοιμες να εξεγερθούν καθώς καλή είναι η συνεχής προπαγάνδα από τα ΜΜΕ, αλλά όταν ανησυχεί το ένστικτο επιβίωσης, αυτόματα παύει να γίνεται πιστευτή και αποδεκτή.

Στις ΗΠΑ οι Δημοκρατικοί θεωρούσαν πως επειδή έχουν τον έλεγχο των ΜΜΕ ότι θα μπορούσαν να διατηρήσουν κάποιο προβάδισμα για τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές αλλά αυτό αποδείχτηκε ότι ήτανε μία λάθος σκέψη.

Οι Αμερικανοί πρώτη φορά μεταπολεμικά βλέπουν τόσο υψηλές τιμές στην βενζίνη και ζουν μέσα σε τέτοιο καθεστώς ακρίβειας ενώ ανησυχούν πάρα πολύ για την ισχυρή πλέον πιθανότητα μίας πυρηνικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Αυτά δεν μπορούν να ακυρωθούν από την τηλεοπτική προπαγάνδα παρά το γεγονός ότι κάποιοι αναλυτές προσπαθούν να πείσουν τις δυτικές κοινωνίες ότι «εντάξει και μερικές πυρηνικές εκρήξεις να γίνουν δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα».

Στην Ουκρανία έχουμε έναν πόλεμο φθοράς.

Αυτό είναι αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή η Ρωσική Ομοσπονδία στην Ουκρανία.

Στηριζόμενη στην κολοσσιαία διαφορά μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνατοτήτων (οικονομικές, στρατιωτικές, κινητοποιήσεις, κ.λπ.), η Μόσχα δεν επιβάλλει τα γεγονότα στο μέτωπο – και ταυτόχρονα καταστρέφει συστηματικά ουκρανικά όπλα και ενεργειακές υποδομές.

Φυσικά, αυτή η τακτική θα λειτουργήσει πλήρως μόνο εάν το ουκρανικό δυναμικό δεν αναπληρώνεται συνεχώς σε βάρος των δυτικών χωρών και, κυρίως, των Ηνωμένων Πολιτειών.

Φαίνεται ότι αυτή η προϋπόθεση δεν είναι ρεαλιστική – οι δυτικές χώρες παρέχουν τακτικά στην Ουκρανία νέα χρήματα και όπλα για να πολεμήσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και των χωρών της ΕΕ μιλούν για την ανάγκη υποστήριξης της Ουκρανίας μέχρι τέλους (κατά την κατανόηση τους, νικηφόρα).

Ωστόσο, η κατάσταση ενδέχεται να αλλάξει τις επόμενες ημέρες – μετά την αναμενόμενη νίκη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο και την έναρξη του νέου Κογκρέσου το 2023.

Κογκρέσο, όπου θα υπάρχουν πολιτικοί που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εμπλακεί σε λάθος χώρα.

“Οι ΗΠΑ  δεν είναι  ΑΤΜ”

«Οι Δημοκρατικοί έχουν ανοίξει διάπλατα τα σύνορά μας, αλλά το μόνο σύνορο που τους ενδιαφέρει είναι η Ουκρανία, όχι η Νότια Αμερική.

Επί Ρεπουμπλικανών η Ουκρανία δεν θα πάρει δεκάρα! Η χώρα μας είναι πιο σημαντική», δήλωσε η βουλευτής Marjorie Taylor Green, η οποία μίλησε σε ψηφοφόρους στην Αϊόβα.

Αυτό, φυσικά, δεν θα αφορά την αναστολή της βοήθειας – αυτό το βήμα θα ήταν πολύ ριζοσπαστικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, μεταξύ των Ρεπουμπλικανών μελών του Κογκρέσου θα υπάρχουν αρκετοί από εκείνους που είναι μάλλον επιφυλακτικοί σχετικά με το ποσό των χρημάτων που ξοδεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τη διατήρηση του ουκρανικού καθεστώτος.

Συμβατικά, ονομάζονται Τραμπιστές.

«Μια νίκη των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα έδινε στην πτέρυγα America First (η οποία υποστηρίζει τη μείωση της ξένης παρέμβασης) περισσότερη φωνή και ενδεχομένως μεγαλύτερη βαρύτητα»,  εξηγεί το The Hill.

«Εάν η Ουκρανία και η Ρωσία συνεχίσουν να μάχονται για δύο, τρία, τέσσερα χρόνια, πρέπει να στέλνουμε 50 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε τρίμηνο για να διατηρήσουμε τη σύγκρουση;» ρωτά ο Garrett Bess, αντιπρόεδρος της Heritage Action ,  μιας δομής που συνδέεται με το μεγαλύτερο φιλορεπουμπλικανικό think tank, το Heritage Foundation.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει το δικαίωμα να συνεχίσει να μας ζητά να εκδίδουμε λευκές επιταγές στην Ουκρανία σε μια εποχή που ο αμερικανικός λαός παλεύει με τον πληθωρισμό που εκτοξεύεται και το δημόσιο χρέος έχει φτάσει τα 31 τρισεκατομμύρια δολάρια»,  δήλωσε ο βουλευτής Chip Roy.

«Εκτός και αν οι Ρώσοι αποφασίσουν να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους και να πάνε σπίτι τους, νομίζω ότι θα υπάρχουν συνεχείς εκκλήσεις για βοήθεια»,  δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Σκοτ ​​Πέρι.

Όλοι θέλουμε να βοηθήσουμε. Ταυτόχρονα όμως, όπως γνωρίζετε, έχουμε άλυτα προβλήματα στη χώρα μας και δεν καταλαβαίνουμε απολύτως τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση. Λοιπόν, πού πάμε; Τα χρήματα των φορολογουμένων μας δαπανώνται με σύνεση; Όπως σημειώνει η βουλευτής Lauren Bowbert , «Ο Τζόζεφ Μπάιντεν δεν καταλαβαίνει ότι είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες, όχι ένα ΑΤΜ».

«Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστήριζαν γενικά την Ουκρανία, αλλά αμφισβήτησαν τα πάντα σχετικά με αυτήν, από το πώς χρησιμοποιήθηκε αυτή η βοήθεια μέχρι το αν θα έπρεπε να παρέχονται μη στρατιωτικά αγαθά.

Και αυτό αμφισβητήθηκε τόσο από τους σκληροπυρηνικούς του κόμματος όσο και από εκπροσώπους του συντηρητικού mainstream»,  γράφει το The Hill.

Εν μέρει, αυτή η θέση ενός μέρους της ρεπουμπλικανικής ελίτ συνδέεται με τη γνώμη του κομματικού εκλογικού σώματος.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Pew , οι Αμερικανοί ήταν πολύ πιο δύσπιστοι σχετικά με τις προοπτικές για τη συνέχιση της χορηγίας του Κιέβου τον Σεπτέμβριο από ό,τι τον Μάρτιο.

Και καταρχήν, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση, μόνο το 29% των Ρεπουμπλικανών (έναντι 56% των Δημοκρατικών) πιστεύει ότι οι ΗΠΑ είναι «υποχρεωμένες» να βοηθήσουν την Ουκρανία.

Οι απλοί ψηφοφόροι του GOP ασπάζονται την ιδέα ότι η βοήθεια των ΗΠΑ είναι σπατάλη χρημάτων που θα δαπανούνταν καλύτερα για εσωτερικά προβλήματα .

Και οι νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν όντως αύξηση της υποστήριξης προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μετά τις υποσχέσεις ότι δεν θα διατεθούν χρήματα στην Ουκρανία.

Όπως σημειώνει ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι , η θέση του Τζόζεφ Μπάιντεν παίζει ρόλο στα αντι-ουκρανικά αισθήματα ορισμένων ηγετών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Τώρα οι Ρεπουμπλικάνοι ετοιμάζονται να βυθίσουν την τρέχουσα κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα (για να βυθίσουν τελικά μαζί του το Δημοκρατικό Κόμμα μέχρι τις εκλογές του 2024). Αυτό σημαίνει ότι εάν ο Μπάιντεν υποστηρίζει ενεργά την Ουκρανία, τότε οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να τον επικρίνουν για αυτή την υποστήριξη.

 Είτε απαλά (δηλαδή, υποστηρίζοντας ότι τα διατεθέντα χρήματα πρέπει να ελέγχονται αυστηρά – όπως λέει ο πιθανός μελλοντικός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικλ ΜακΚαλ ), είτε σκληρά (λέγοντας ξεκάθαρα ότι τα κεφάλαια δεν πρέπει να διατεθούν για την Ουκρανία, αλλά για τις αμερικανικές ανάγκες ) .

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχουν ήδη αψιμαχίες σε αυτό το θέμα με εκείνους που υποστηρίζουν την πλήρη υποστήριξη της Ουκρανίας.

Αφού ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής του Κογκρέσου Kevin McCarthy (ο οποίος θεωρείται ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής (Κογκρέσου) εάν κερδίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι) είπε ότι οι Αμερικανοί δεν θα έγραφαν λευκές επιταγές στην Ουκρανία ενώ ήταν σε ύφεση, ο Πρόεδρος Joe Biden του απάντησε. Κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι δεν κατανοούν την εξωτερική πολιτική, ότι δεν διακυβεύεται μόνο η Ουκρανία, αλλά ολόκληρη η Ανατολική Ευρώπη, καθώς και η μοίρα του ΝΑΤΟ.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι αποφάσισαν να αποδείξουν στον Μπάιντεν ότι καταλαβαίνουν – και τάχθηκαν στο πλευρό της σημερινής κυβέρνησης.

«Το μέλλον της ασφάλειας της Αμερικής και τα βασικά της συμφέροντα θα καθοριστούν από το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα. Και όποιος ανησυχεί για το τίμημα που πληρώθηκε για την υποστήριξη της νίκης της Ουκρανίας θα πρέπει να εξετάσει το πολύ μεγαλύτερο κόστος της ήττας της Ουκρανίας», δήλωσε ο  σημερινός ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ .

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Mitch McConnell, ίσως, έχει ρεκόρ αντιδημοφιλίας όχι μόνο μεταξύ των κορυφαίων των Ρεπουμπλικανών, αλλά και μεταξύ όλων των ηγετών των κομμάτων.

Είναι -39% (το 19,8% των ψηφοφόρων έχει θετική στάση απέναντι στο σχήμα του, το 58,8% – αρνητικά). Για σύγκριση: ο McCarthy έχει το 13,3% του (το 30% των ψηφοφόρων του αρέσει, το 43,3% όχι).

Η αψιμαχία μεταξύ McConnell και McCarthy έδειξε ότι δεν πρέπει να περιμένει κανείς πλήρη διακοπή της υποστήριξης προς την Ουκρανία σε περίπτωση νίκης των Ρεπουμπλικανών. Ωστόσο, η είωση

– Τόσο η ανοιχτή υποστήριξη όσο και ο εξαναγκασμός των Αμερικανών συμμάχων σε αυτό. «Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν το Κογκρέσο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πάψουν να είναι μια δύναμη που καλεί ολόκληρη τη Δύση να στηρίξει την Ουκρανία. Και τότε η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να δράσει μόνη της»,  γράφει ο Ίαν Μποντ του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων που εδρεύει στο Λονδίνο.

Το μόνο ερώτημα είναι πώς ακριβώς θα ενεργήσει η Ευρώπη; Θα σκίσει τις φλέβες του ο ίδιος Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς για να εφοδιάσει την Ουκρανία με όπλα εάν η αμερικανική δικτατορία σε αυτό το θέμα αντικατασταθεί από, υπό όρους, βρετανοπολωνική; Το ερώτημα φαίνεται να είναι ρητορικό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ