Γιατί το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που χαρακτηρίζει την Ρωσίας «χορηγό της τρομοκρατίας»
Στόχος των Δυτικών είναι η κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και η πλήρης διακοπή των σχέσεων με την Ρωσία
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία χαρακτηρίζεται «χορηγός της τρομοκρατίας» ως πρώτο βήμα για να κατασχεθούν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας (όπως και Ρώσων ιδιωτών) αξίας 300 δισ. δολαρίων που βρίσκονται στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ο τελικός σκοπός είναι η πλήρης και διαπαντός διακοπή οποιασδήποτε σχέσης με την Ρωσία και φυσικά αυτό σχεδιάστηκε και υπαγορεύτηκε από τις ΗΠΑ.
Διακοπή όλων των σχέσεων σημαίνει, διακοπή σε κάθε επίπεδο ακόμα και στην μετακίνηση Ρώσων πολιτών σε χώρες της ΕΕ, ή πολιτιστικές συναλλαγές όπως παραστάσεις με φημισμένα ρωσικά μπαλέτα κ.λ.π. (οι Αμερικανοί γνωρίζοντας καλά την ισχύ του Πολιτισμού εάν μπορούσαν θα απαγόρευαν ακόμα και την ανάγνωση του Ντοστογιέφσκι).
Στη Μόσχα, αυτή η απόφαση χαρακτηρίστηκε ηλίθια και δεν έχει νομικές συνέπειες με βάση τους νόμους της ΕΕ, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς δεν υπάρχει η έννοια της «χώρας που χορηγεί την τρομοκρατία».
Τότε γιατί χρειάστηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει αυτό το ψήφισμα αυτή τη στιγμή και μπορεί αυτό το ψήφισμα να χρησιμεύσει ως βάση για πιο σημαντικές αντιρωσικές αποφάσεις της ΕΕ στο μέλλον;
Την Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα της πλειοψηφίας που αναγνωρίζει τη Ρωσία ως «κράτος χορηγός της τρομοκρατίας» λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας προκύπτει ότι 494 από τους 596 ευρωβουλευτές υποστήριξαν το έγγραφο, 58 ήταν κατά και 44 ακόμη απείχαν.
Ο πρώην μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, νυν γερουσιαστής Vladimir Chizhov, χαρακτήρισε το ψήφισμα ανόητο και ταυτόχρονα ότι συμβάλλει στην αύξηση της έντασης.
«Προτείνω να αναγνωριστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως χορηγός της ηλιθιότητας», έγραψε στο κανάλι της στο Telegram η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα .
Ο Λεονίντ Σλούτσκι, επικεφαλής της αρμόδιας Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, με τη σειρά του είπε: το έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα γίνει προπέτασμα καπνού για την αποκατάσταση των εγκλημάτων πολέμου του καθεστώτος του Κιέβου.
Το σημαντικό, εξηγεί το RIA Novosti , είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καμία νομοθετική βάση για τη συμπερίληψη χωρών στους καταλόγους των κρατικών χορηγών της τρομοκρατίας.
Με την κατηγορία της υποστήριξης τρομοκρατικών ενεργειών, η ΕΕ μπορεί να επιβάλει κυρώσεις κατά ατόμων και οργανώσεων.
Ως εκ τούτου, από την άποψη του γράμματος του νόμου, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν φέρει καμία νομική συνέπεια – και ως εκ τούτου, de jure, δεν μπορούν να ακολουθήσουν κυρώσεις εξαιτίας του.
Όπως και η προηγούμενη παρόμοια απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) δεν έχει καμία σημασία για τη Ρωσία, επειδή η Ρωσία αποχώρησε τόσο από τη Συνέλευση όσο και από το Συμβούλιο της Ευρώπης τον Μάρτιο.
Όπως ανέφερε η εφημερίδα VZGLYAD , την περασμένη εβδομάδα το κοινοβούλιο της Τσεχίας ενέκρινε ειδικό ψήφισμα που κηρύσσει τη ρωσική κυβέρνηση “τρομοκρατικό καθεστώς”.
Παρόμοιες αποφάσεις ελήφθησαν από το κοινοβούλιο της Εσθονίας και την Πολωνική Γερουσία.
Για να έχουμε μία σύγκριση, στο νομικό σύστημα των ΗΠΑ, η έννοια των «κρατικών χορηγών της τρομοκρατίας» (State Sponsors of Terrorism) κατοχυρώνεται, συμπεριλαμβανομένων των νόμων για την εθνική άμυνα, την εξαγωγή όπλων και την ξένη βοήθεια.
Η λίστα περιλαμβάνει χώρες που σύμφωνα με την επίσημη εκτίμηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «έχουν υποστηρίξει επανειλημμένα πράξεις διεθνούς τρομοκρατίας».
Η συμμετοχή σε αυτόν τον κατάλογο σημαίνει την επιβολή ιδιαίτερα σκληρών οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων, όπως: άρση διπλωματικής ασυλίας από εκπροσώπους της χώρας, απαγόρευση οικονομικής βοήθειας, απαγόρευση συμμετοχής πολιτών των ΗΠΑ σε οικονομικές συναλλαγές με αυτήν τη χώρα κ.λπ.
Αν κρίνουμε από την ιστοσελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από φέτος στη λίστα υπάρχουν μόνο τέσσερις χώρες: η Κούβα, η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και η Συρία. Η Ρωσία, όπως μπορεί να σημειωθεί, δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ.
Αν και στην Ουάσιγκτον γίνονται περιοδικά προσπάθειες αναγνώρισης της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως «χορηγού της τρομοκρατίας», μεταξύ άλλων και πρόσφατα.
Έτσι, τον Ιούλιο, η Νάνσι Πελόζι -η τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου- υπέβαλε αντίστοιχο αίτημα στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ταυτόχρονα το αντίστοιχο (και μη δεσμευτικό) ψήφισμα εγκρίθηκε από την Γερουσία.
Αλλά δεν ελήφθη ποτέ καμία δεσμευτική απόφαση. Τον Αύγουστο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η συμπερίληψη της χώρας μας στη λίστα των «χώρων χορηγών» απειλεί να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι Αμερικανοί προτίμησαν να ενεργήσουν μέσω των Ευρωπαίων συμμάχων τους, δήλωσε στην εφημερίδα VZGLYAD, ο Konstantin Dolgov, αντιπρόεδρος της επιτροπής οικονομικής πολιτικής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, πρώην αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ. Ο γερουσιαστής σημείωσε:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να λυγίσουν τους Ευρωπαίους, να προωθήσουν την ιδέα να εισπράξουν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας από τα χέρια των Ευρωπαίων – των συμμάχων τους».
Εξήγησε ότι είναι πιθανό το τρέχον ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να είναι ο λόγος για άλλες αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ – και αυτές, με τη σειρά τους, μπορεί να οδηγήσουν σε προσπάθειες κατάσχεσης των ξένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας.
Το ίδιο το ψήφισμα του ΕΚ δεν παρέχει ακόμη νομικούς λόγους για κατάσχεση, αλλά μπορεί να δημιουργήσει μια βάση για τέτοιες απόπειρες, επεσήμανε ο γερουσιαστής Dolgov.
Υπενθυμίζουμε ότι τη Δευτέρα, το Politico Europe δημοσίευσε υλικό από το οποίο προκύπτει ότι: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετά νομικές επιλογές για τη δήμευση ρωσικών δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ για να πληρώσει «το κόστος της αποκατάστασης της Ουκρανίας».
Η «δυνητική ανταμοιβή» θα αποτελείται από παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας αξίας σχεδόν 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα φυσικών και νομικών οντοτήτων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ, αναφέρει η δημοσίευση.
Το Politico Europe υπενθυμίζει ότι η πρόταση για κατάσχεση έγινε τον Μάιο.
Αναμένεται ότι υποστηρίζεται από την Ουκρανία και την Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής και την Σλοβακία που ασκούν πιέσεις εντός της ΕΕ.
Τον Οκτώβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε εντολή από τους ηγέτες των σχετικών χωρών να μελετήσει «νομικές επιλογές για τη κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που επί του παρόντος δεσμεύονται υπό κυρώσεις». Αλλά δεν υπάρχει νομικός μηχανισμός στην ΕΕ για μια τέτοια κατάσχεση κατασχεθέντων κεφαλαίων, όπως επεσήμανε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen τον Μάιο.
«Μπορεί να υπάρχει ένας δρόμος για την ΕΕ να δημεύσει νόμιμα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία βάσει του διεθνούς δικαίου, αλλά είναι πιθανόν ένας στενός, μακρύς και μη δοκιμασμένος δρόμος», δήλωσε στο Politico Europe ο Jan Dunin-Wasowicz, δικηγόρος στο Hughes Hubbard & Reed. Ως εκ τούτου, το θέμα άρχισε να συζητείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Την ίδια στιγμή, ο Αντρέι Κλίμοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ μπορούν να βάλουν τα χέρια σε ρωσικά ξένα περιουσιακά στοιχεία χωρίς ψηφίσματα και πρόσθετες νομικές αποφάσεις.
«Η Δύση, στην ουσία, έχει ήδη τσεπώσει τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, μπορεί να τα δεσμεύσει για εκατό χρόνια, για παράδειγμα.
Διότι η κατάσχεση ενός περιουσιακού στοιχείου δεν συνεπάγεται περιορισμένο χρονικό διάστημα. Αλλά το ίδιο το περιουσιακό στοιχείο εξακολουθεί να λειτουργεί, επειδή βρίσκεται στην τράπεζα, αυτά τα χρήματα κινούνται», σημείωσε ο Klimov.
«Ως εκ τούτου, το ψήφισμα εγκρίθηκε για να εκπαιδεύσει την πολιτική τάξη της ηπειρωτικής Ευρώπης, ώστε όλοι να ακολουθήσουν ομόφωνα μια αντιρωσική πολιτική», είναι βέβαιος ο Κλίμοφ.
«Το κείμενο του ψηφίσματος γράφτηκε από τη γραμματεία της ΕΕ υπό την υπαγόρευση Αμερικανών λομπιστών».