O K.Mητσοτάκης σπεύδει να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή για αυτόν συγκυρία του AUKUS το οποίο ουσιαστικά «επέτρεψε» στην Ελλάδα να αγοράσει τις γαλλικές φρεγάτες Belharra.

Kατά τον πρωθυπουργό το ΠΝ από την αρχή ήθελε να προμηθευτεί τις γαλλικές φρεγάτες μόνο που όλοι ξέρουν πως η κυβέρνηση ήθελε να καταλήξει στις πολύ κατώτερες «παράκτιες» αμερικανικές MMSC.

«Είναι μία συμφωνία που αναβαθμίζει συνολικά τη συνεργασία των δύο χωρών μας στους τομείς της άμυνας της ασφαλείας και της εξωτερικής πολιτικής» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας.

«Το ιστορικό αυτό κείμενο τίθεται υπ όψιν της βουλής, καθιστώντας τη σημερινή συζήτηση ιστορική, καθώς η έγκριση του σημαίνει θωράκιση της χώρας, την ενίσχυση του νοτιοευρωπαϊκού σκέλους της συμφωνίας, αλλά και την πρώτη προσπάθεια για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη. Και όλοι ξέρουμε ποιος απειλεί με casus belli στην περιοχή μας».

«Οι τρεις φρεγάτες Belharra ήταν διακαής πόθος του Πολεμικού μας Ναυτικού και πλέον η Ελλάδα θα έχει πλοία επιφανείας, αντάξια των Ελλήνων καπετάνιων μας, για τα επόμενα 30 χρόνια» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Πρόσθεσε πως η πρώτη φρεγάτα θα «δέσει» στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας μέσα στο 2025.

«Εκεί που κάποιοι άπλωναν κόκκινα χαλιά και έκαναν τελετές για τους Σαλαμινομάχους», είπε αναφερόμενος στον τότε υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Η τιμή των φρεγατών, επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, έπεσε πολύ χαμηλά αφού διαπραγματευτήκαμε και άλλες αγορές. Χαρακτήρισε πρωτοφανή τον τρόπο παράδοσης αφού η Ελλάδα προηγήθηκε άλλων χωρών. «Στο δίλημμα ψωμί η κανόνια η χώρα μας επιλέγει να έχει και τα δυο», τόνισε. Και πρόσθεσε αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ:

«Όποιος αμφισβητεί την αγορά των νέων σκαφών ναυαγεί ο ίδιος στα απόνερα των δικών του αντιφάσεων».

«Τα πρώτα Rafale θα φθάσουν στην Τανάγρα πριν από το τέλος του έτους. Επιπλέον υπάρχουν οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για τις θαλάσσιες ζώνες, υπάρχει επίσης συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αντίστοιχη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, οι σχέσεις με το Ισραήλ καθώς και η επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα επόμενα 5 χρόνια» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την «ευρωατλαντική διάσταση της συμφωνίας, αλλά και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πλαισίου» καθώς «η εν λόγω συμφωνία είναι πλήρως συμβατή με την γαλλογερμανική συμφωνία του Άαχεν».

«Ταυτόχρονα συγκροτείται μία ενιαία ευρωπαϊκή στάση στη Μεσόγειο» σημείωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι τα παραπάνω αποτελούν απόδειξη της ισχυρής αυτοδύναμης ευρωπαϊκής παρουσίας του αύριο.

«Συμμερίζομαι την άποψη Μακρόν ότι εμείς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να σταματήσουμε να υποδεχόμαστε με αφέλεια τις τεκτονικές αλλαγές στο γεωπολιτικό κομμάτι, που συμβαίνουν γύρω μας» υπογράμμισε ακόμα Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας της Ελλάδος – Γαλλίας.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε την παράδοση τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην καταψηφίζουν τις αμυντικές δαπάνες, απευθύνοντας πρόσκληση στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία και μάλιστα – όπως τόνισε – τη στιγμή που η Τουρκία εγείρει πρωτοφανείς ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα δεν έχει κυριαρχία επί των νησιών της επειδή είναι στρατικοποιημένα.

«Η ευθύνη σας είναι βαριά και βαριά θα είναι και η ετυμηγορία της ιστορίας» είπε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την ομιλίας του στη συζήτηση στη Βουλή, για την κύρωση της Συμφωνίας της Ελλάδος – Γαλλίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ