Υπογράφεται πενταετής (επ΄αόριστον) συμφωνία με τις ΗΠΑ χωρίς να γνωρίζουμε τα ανταλλάγματα
Γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας ή γεωστρατηγική ικανοποίηση των Αμερικανών; - Μάλλον το δεύτερο
Συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να υπογραφεί σε λίγες μέρες στην Ουάσιγκτον με ιδιαίτερο βάρος να δίνεται στις νέες τοποθεσίες όπου θα αναπτυχθούν αμερικανικά στρατεύματα, ενώ η συμφωνία θα έχει καταρχήν πενταετή διάρκεια αλλά η προοπτική της είναι να ανανεώνεται «επ΄ αόριστον».
Δηλαδή θα δεσμεύει τις επόμενες κυβερνήσεις να την καταγγείλουν πριν την πενταετή λήξη της για να μην ανανεωθεί!
Φυσικά μια καταγγελία της σύμβασης θα αποτελούσε ρήξη των σχέσεων με ΗΠΑ (έτσι θα το εκλάμβαναν οι Αμερικανοί) και κάτι τέτοιο καμία κυβέρνηση δεν θα το άντεχε, τουλάχιστον με τις παρούσες γεωπολιτικές συγκυρίες.
«Είναι μια σημαντική συμφωνία αυτή που θα υπογραφεί το επόμενο διάστημα, η οποία νομίζω ότι αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό μας αποτύπωμα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Για να ισχύει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να γνωρίζουμε και ποια είναι τα ανταλλάγματα, όπως επίσης υπάρχει και το ερώτημα:
Έχει εξασφαλιστεί ότι οι ΗΠΑ δεν θα απαντήσουν θετικά στο τουρκικό αίτημα για την αγορά 40 καινούργιων F-16 block 70 Viper και τον εκσυγχρονισμό άλλον 80 παλαιότερων F-16 της τουρκικής Αεροπορίας;
Γιατί αν οι Αμερικανοί απαντήσουν θετικά στο αίτημα αυτό (κάτι διόλου απίθανο καθώς πρόκειται για 4,5 δισ. δολάρια) τότε που θα κρυφτούν όσοι υπέγραψαν την συμφωνία αυτή αφού θα φανεί ότι όχι μόνο δεν πήραμε ανταλλάγματα αλλά και ότι η ίδια η Ουάσινγκτον δεν θα μας υπολογίζει ποσώς.
Στο επίκεντρο της συμφωνίας, η οποία θα υπογραφεί την Πέμπτη, βρίσκεται η επέκταση της αμερικανικής παρουσίας στο ελληνικό έδαφος, σε τέσσερις νέες τοποθεσίες.
Έμφαση δίνεται καταρχάς στην περιοχή του Έβρου και δη την Αλεξανδρούπολη, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής: «Με την επιλογή των τεσσάρων νέων τοποθεσιών αυξάνεται το αμερικανικό στρατηγικό και στρατιωτικό αποτύπωμα στη χώρα μας και έρχεται να συνδυάζεται με τη θωράκιση της Ελλάδας από κάθε είδους εξωτερική απειλή».
Δεύτερο κομβικό σημείο είναι η νότια νησιωτική Ελλάδα με επίκεντρο τη Σούδα και στόχο την ευκολότερη πρόσβαση των ελληνικών και των αμερικανικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στρατεύματα των ΗΠΑ θα αναπτυχθούν επίσης σε Στεφανοβίκειο και Λιτόχωρο.
Ως πρόκληση βλέπουν τη ελληνοαμερικανική συμφωνία τα τουρκικά ΜΜΕ κι επισημαίνουν ότι δήθεν συμμαχικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν μόλις 40 χιλιόμετρα μακριά από τον Έβρο.
Προκλητικός έναντι της ελληνικής πολιτικής τάξης με αφορμή τις αμυντικές συμφωνίες εμφανίστηκε ο τούρκος υπουργός Άμυνας.
Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι: «Πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για μάταιες προσπάθειες και ότι δεν μπορούν να αποκτήσουν υπεροχή έναντι της Τουρκίας με τέτοιες ενέργειες και τέτοια ρητορική».
Μήνυμα στην Άγκυρα από τις Βρυξέλλες για τήρηση της νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Αυτό που αναμένουμε είναι η συμπεριφορά και οι πράξεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ και των κρατών- μελών να παραμείνουν εποικοδομητικές, χωρίς μονομερείς ενέργειες και να βασίζονται στις σχέσεις καλής γειτονίας και στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου» τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για την εξωτερική πολιτική, Πήτερ Στάνο.
Όλα αυτά είναι λόγια βέβαια και ειδικά από την ΕΕ δεν μπορούμε να τα εκλάβουμε και πολύ σοβαρά.
Σύμφωνα με τον διπλωματικό αναλυτή της ΕΡΤ, Νίκο Μελέτη, μετά την ελληνογαλλική συμφωνία, η ανανέωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας , την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον με την υπογραφή του Ν.Δενδια και του Αμερικανού ομολόγου του, κλείνει ένα σημαντικό κύκλο που αναδεικνύει την γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας και τη συμμετοχή της πλέον σε ένα διευρυμένο πλαίσιο, σε μια αρχιτεκτονική ασφαλείας που καλύπτει ένα κενό από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Μέση Ανατολή, την Βόρεια Αφρική και φθάνει μέχρι τον Κόλπο.
«Η συμφωνία η οποία καθορίζει το πλαίσιο συνεργασίας σε συγκεκριμένες αμυντικές δομές Σούδα, Στεφανοβίκειο Λιτόχωρο και Αλεξανδρούπολη με την πενταετή διάρκειά της δίνει τη δυνατότητα έγκρισης κονδυλίων από το Κογκρέσο για έργα επέκτασης και εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων εγκαταστάσεων και υποδομών, από τα οποία επωφελείται και η Ελλάδα».
Ακόμα όπως αναφέρει ο Νίκος Μελέτης, σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία θα συνοδεύεται από μια επιστολή του Άντονι Μπλινκεν η οποία θα δοθεί στην δημοσιότητα λίγο μετά την υπογραφή της και η οποία θα έχει ειδική αναφορά στα ελληνικά νησιά και την δυνατότητα μελλοντικής χρήσης τους, αλλά θα υπάρχει επίσης σαφής αναφορά και στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Στο προοίμιο της συμφωνίας θα υπάρχει επίσης αναφορά στην στήριξη των ΗΠΑ στην ασφάλεια της Ελλάδας αντίστοιχη με τις αναφορές στην επιστολή Πομπέο τον Ιανουάριο του 2020.
Αν ισχύουν όλα αυτά, οι Αμερικανοί θα τα πάρουν όλα με αντάλλαγμα τις γνωστές φράσεις «στήριξης».
Όταν μια χώρα παραδίδει τόσες περιοχές της επικράτειάς της προς στρατιωτική χρήση σε μία άλλη χώρα, τότε θα πρέπει να λάβει σαφή ανταλλάγματα και τέτοιου μεγέθους που να δικαιολογούν τέτοιες παραχωρήσεις.
Η οποιαδήποτε αμυντική συμφωνία με μία υπερδύναμη όπως Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σίγουρα από μόνο του είναι κάτι θετικό.
Όταν όμως οι παραχωρήσεις είναι τέτοιου μεγέθους όπως οι ελληνικές, τότε θα πρέπει να υπάρχει ανταπόδοση τέτοιου μεγέθους που να αναβαθμίζει τη γεωπολιτική αξία της χώρας έναντι της Τουρκίας.
Είναι οι Αμερικανοί διαθέσιμοι να επιτρέψουν μία τέτοια υποβάθμιση της Τουρκίας; Πολύ αμφιβάλλουμε.