Ο Κ.Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επανεκκίνηση των ερευνών για φυσικό αέριο
Επανεκκίνηση των ερευνών για το φυσικό αέριο ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σύσκεψη στα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.
Μετά τη σύσκεψη, που έγινε με τη συμμετοχή και της διοίκησης των ΕΛΠΕ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αναβάθμιση των projects για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε έργα εθνικής σημασίας.
Επίσης, έθεσε ως στόχο την αποσαφήνιση της εικόνας για την ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα έως το τέλος του 2023.
Ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί μία νέα ομάδα εργασίας, ενώ η ΕΔΕΥ θα απευθύνει επιστολή στους παραχωρησιούχους με την οποία θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Σε ποιες περιοχές οι έρευνες
«Ανακοινώνουμε την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου που είναι πιθανό η χώρα μας να διαθέτει με βάση τις προκαταρκτικές έρευνες σε σημαντικό βαθμό, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο σε ζώνες αποκλειστικής εκμετάλλευσης» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης η μία έκταση είναι στην περιφέρεια Ηπείρου, «σε σημείο που θα υπάρξει η μέγιστη περιβαλλοντική προστασία» και οι υπόλοιπες πέντε σε θαλάσσιες περιοχές συγκεκριμένα στο Ιόνιο 2, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και δύο νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Νομοθετικές πρωτοβουλίες για επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως ανέφερε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, στο πλαίσιο της ίδιας σύσκεψης.
Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι θα συσταθεί μία νέα ομάδα εργασίας, ενώ η ΕΔΕΥ θα απευθύνει επιστολή στους παραχωρησιούχους με την οποία θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε κοιτάσματα φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές και όχι σε αποθέματα πετρελαίου ή χερσαία «οικόπεδα». Στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατά το πρότυπο χωρών της περιοχής όπως η Αίγυπτος, που ακολούθησε ταχείες διαδικασίες για τη διερεύνηση και για την έναρξη εξόρυξης υδρογονανθράκων.