Γιατί η νίκη Τραμπ αναγκάζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη να απορρίψει το «παρελθόν» της: Υπάρχει ριζική αλλαγή στην κοινωνία
Οι ψηφοφόροι θέλουν επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες
Ο θρίαμβος του Ν.Τραμπ φαίνεται πως θα φέρει σοβαρή αλλαγή και στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό και ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του πραγματοποιούν μία εντυπωσιακή «στροφή», όχι μόνο σε ό,τι αφορά την περιβόητη «Woke» ατζέντα αλλά και στο σύνολο των πολιτικών που εφάρμοσαν μέχρι σήμερα, όπως στην παράνομη μετανάστευση.
Οι λόγοι είναι δύο: Η νίκη Τραμπ σημαίνει ότι οι ίδιες οι ΗΠΑ θα αλλάξουν πολιτική και η Ελλάδα όπως πάντα θα εναρμονιστεί με αυτή την πολιτική.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η δεύτερη τετραετία Τραμπ φαίνεται να φέρνει τον εκλεγμένο πρόεδρο εξουσία κυριολεκτικά πανίσχυρο αντίθετα με την πρώτη τετραετία που αντιμετώπισε πολλά προβλήματα από το «βαθύ κράτος».
Στα πρώτα τέσσερα χρόνια ο Ν.Τραμπ ναι μεν έφερε ευμάρεια στις ΗΠΑ και στο σύνολο του πλανήτη αλλά δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει το «υπόγειο σκάψιμο» της εξουσίας του από το σύνολο των αμερικανικών και διεθνών ΜΜΕ.
Τώρα όμως επανέρχεται ελέγχοντας γερουσία, Βουλή των αντιπροσώπων, Ανώτατο Δικαστήριο, και τις περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ που έχουν Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες.
Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά θα έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει το «βαθύ κράτος» που σημαίνει ότι η αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ δεν θα είναι πρόσκαιρη και μόνο για τέσσερα χρόνια αλλά για ολόκληρες δεκαετίες.
Συνεπώς, ο Κ.Μητσοτάκης δεν έχει άλλη επιλογή από το να προσαρμοστεί άμεσα σε αυτά που έρχονται.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η κυβέρνηση και ειδικά ο Κ. Μητσοτάκης, από την επανεκλογή Τραμπ κατανόησαν ότι υπάρχει μια βαθιά αλλαγή στην αμερικανική κοινωνία η οποία διαδίδεται σε όλο τον κόσμο και αυτή είναι η επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες, ή αλλιώς στο τρίπτυχο «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια».
Αυτό έγινε κατανοητό καθώς αφουγκραζόμενοι και την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, είδα ότι παρά την συνεχή και απροκάλυπτη «πλύση εγκεφάλου» από τα ΜΜΕ επί σειρά ετών, θα λέγαμε δεκαετιών, ενθουσιάστηκαν με την νίκη του Ν.Τραμπ ελπίζοντας πως θα δουν μία παρόμοια αλλαγή και στην Ελλάδα.
Έτσι λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στήριζε απροκάλυπτα την Κ.Χάρις, μετά την 5η Νοεμβρίου ξαφνικά έγινε πιο «τραμπικός» και από τους αληθινούς υποστηρικτές του Ν.Τραμπ.
Έτσι παρατηρείται το πρωτοφανές παράδοξο ένας πρωθυπουργός, ο ίδιος να απορρίπτει την πολιτική που ακολούθησε επί πέντε έτη και να εμφανίζεται διαθέσιμος να την «ξηλώσει».
Δεν θυμόμαστε στην πολιτική ιστορία να έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο.
Ξαφνικά ακόμα και η οικονομική και στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία εξελίσσεται σε ένα πολύ μεγάλο «βαρίδι» το οποίο η κυβέρνηση θέλει να ξεφορτωθεί… χθες.
Δεν είναι τυχαία και η δήλωση του Νίκου Δένδια ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα πρέπει να «παγώσει» και θα συζητηθούν οι λύσεις όταν ωριμάσουν, δηλαδή μετά από αρκετά χρόνια.
Μόλις προχθές ο πρωθυπουργός αποκήρυξε ακόμα και την ιδεολογία της «Woke», την οποία υπηρέτησε πιστά καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας του με αποκορύφωμα την ψήφιση του γάμου για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.
Αυτό που φοβάται τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να μην υπάρξει τάση «αντικατάστασης» του από κόμματα δεξιότερα της ΝΔ.
Άλλωστε τα κόμματα αυτά και πριν την εκλογή του Τραμπ τα ίδια έλεγαν με αυτά που λένε τώρα. Το πρόβλημα της αξιοπιστίας το έχει αυτός και κανείς άλλος.
Την ίδια ώρα η κόντρα του Κ.Μητσοτάκη με τους πρώην αρχηγούς της ΝΔ, Καραμανλή-Σαμαρά, λόγω των ελληνοτουρκικών και της κρυφής ατζέντας της κυβέρνησης την οποία έχουν καταγγείλει επώνυμα έμπειροι και παλαιοί διπλωμάτες, με αποκορύφωμα την παραίτηση του Α’ Γενικού Διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, Ρούσου Κούνδουρου έχει δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος.
Πλέον σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση αποτελεί και η ίδια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία και αυτή συμμετείχε στους εορτασμούς για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια μαζί με τον Άκη Σκέρτσο την βραδιά που ψηφίστηκε ο γάμος για τα ΛΟΑΤΚΙ+.
Ήθελε μάλιστα να την προτείνει ξανά ο πρωθυπουργός για ΠτΔ παρόλο που γνώριζε ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται σε Καραμανλή και Σαμαρά θα την καταψήφιζαν.
Όλα αυτά δεν πρέπει απλά να αλλάξουν αλλά να «εξαφανιστούν» από το συλλογικό ασυνείδητο των ψηφοφόρων.
Σε αυτό που στηρίζεται η κυβέρνηση, τα στελέχη της και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι η μνήμη των ανθρώπων είναι μικρή και αυτό γιατί έχουν τόσα πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα με αποτέλεσμα να θυμούνται τα απολύτως απαραίτητα.
Για να επιτευχθεί όμως η συλλογική αμνησία θα πρέπει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να έχει την αμέριστη βοήθεια των ΜΜΕ όπως την είχε μέχρι και σήμερα.
Θα την έχει; Εξαιρετικά αμφίβολο. Αρκεί κάποια ΜΜΕ να θυμίζουν στους πολίτες την πολιτική του πρωθυπουργού τα πρότερα χρόνια και η ζημιά θα έχει γίνει.
Η νίκη Τραμπ δεν αλλάζει μόνο το πολιτικό σκηνικό αλλά και τον χώρο της επικοινωνίας ή καλύτερα της προπαγάνδας…