Κ.Μητσοτάκης: Εξέφρασε την ανησυχία του για την αμυντική ικανότητα της… Ουκρανίας
Έχοντας «λύσει» όλα τα προβλήματα στην Ελλάδα θέλησε να ασχοληθεί με την Ουκρανία
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης βρίσκεται στην Γρανάδα της Ισπανίας όπου συμμετέχει στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.
Εκεί συζητούνται θέματα όπως το μεταναστευτικό ή η διεύρυνση της ΕΕ και η ευρωπαϊκή «ασφάλεια» (όπως την εννοεί ο καθένας) με προσκεκλημένους ηγέτες 47 ευρωπαϊκών χωρών, δηλαδή οι 27 της ΕΕ και άλλοι 20 από χώρες που ελπίζουν σε μελλοντική ένταξη ή ειδική σχέση.
Προφανώς κάθε ηγέτης στη σύνοδο φροντίζει να διαπραγματευτεί για τα συμφέροντα της χώρας του και μόνο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός όμως, αυτό που φαίνεται να τον ανησυχεί είναι η «ασφάλεια» της Ουκρανίας.
Αυτό τουλάχιστον είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC.
Κατά την διάρκεια της συνέντευξής του εξέφρασε φόβους για την αμυντική θωράκιση της… Ουκρανίας, καθώς υπάρχει πολιτική κρίση στις ΗΠΑ μετά την παραίτηση του πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι.
Έτσι ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πολιτική κρίση στις ΗΠΑ στο θέμα της βοήθειας προς την Ουκρανία.
«Η υποστήριξη των ΗΠΑ είναι καίριας σημασίας για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, έχοντας ως μοναδικό του πρόβλημα όπως φαίνεται το τι γίνεται στην Ουκρανία του «επιστήθιου» φίλου του Ζελένσκι.
Σε ερώτημα αν είναι εφικτό να αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες για την Ουκρανία και τη Μολδαβία τον Δεκέμβριο ο κ. Μητσοτάκης απάντησε θετικά.
«Έχουμε στην ΕΕ μια αυστηρή διαδικασία, η διεύρυνση είναι στην ατζέντα της Ένωσης», επισήμανε.
«Περιμένουμε τη σύσταση της Κομισιόν για την τελική απόφαση από τους ηγέτες τον Δεκέμβριο», είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ωστόσο ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε και ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για τη διεύρυνση και ότι έχει τα οικονομικά εργαλείο για αυτό».
Είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργό:
«Έχει να κάνει με την χρηματοδότηση. Είναι και ζήτημα προϋπολογισμού και λήψης αποφάσεων. Ήδη προχωράμε σε περίπλοκες συζητήσεις για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και έχουμε δύσκολες συζητήσεις όσον αφορά στο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης και τους δημοσιονομικούς κανόνες που καθορίζουν τον τρόπο καθορισμού των προϋπολογισμών μας και τις δημοσιονομικές μας υποθέσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Επίσης αναφέρθηκε στον μηχανισμό λήψης αποφάσεων στην ΕΕ : «Ο εξορθολογισμός του συζητείται ήδη πριν καν ανοίξουμε τις πόρτες μας για να υποδεχθούμε τα νέα μέλη»
«Αυτά θα αποτελέσουν και αντικείμενο συζήτησης προς τις Ευρωεκλογές γιατί στο τέλος της ημέρας, η νομιμότητα και η δημόσια υποστήριξη αυτών των αλλαγών θα είναι πολύ σημαντική. Και αυτά πρέπει να συμφωνηθούν πριν τις ευρωεκλογές», κατέληξε