Την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την απαράδεκτη απειλή πολέμου (casus belli) κατά της Ελλάδας ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Σε ερώτησή του τονίζει η επιθετική ρητορική της Τουρκίας, κατά ενός κυρίαρχου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραβιάζει κατάφωρα τις θεμελιώδεις Αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Ηνωμένων Εθνών και το Άρθρο 3 της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας που ρητά τονίζει ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ.

«Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας με μπαράζ δηλώσεών του συνέχισε την απαράδεκτη πολιτική του casus belli κατά της Ελλάδας. Συγκεκριμένα επανέλαβε τις απειλές λέγοντας ότι: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει λάθος υπολογισμούς και να πιστεύει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα. Δεν πρέπει να μας δοκιμάσουν με κανέναν τρόπο και δεν πρέπει να μπουν σε τέτοια περιπέτεια. Ελπίζω να μην κάνουν λάθος»» επισημαίνει μεταξύ άλλων στο κείμενό του ο κ. Κεφαλογιάννης για να προσθέσει:

«Οι σχέσεις καλής γειτονίας πρέπει να διέπονται από σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών και να αποφεύγονται πράξεις ή ενέργειες επιθετικές κατά άλλου κράτους. Οι όποιες διαφορές θα πρέπει να επιλύονται ειρηνικά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου ενώ οι όποιες προσπάθειες εξομάλυνσης των τριβών δεν μπορούν να ευοδωθούν υπό το κράτος απειλής πολέμου.

Με Ψήφισμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (08/06/1995) εξουσιοδοτήθηκε η τουρκική κυβέρνηση, εν λευκώ και στο διηνεκές, να κηρύξει πόλεμο (casus belli) στην Ελλάδα σε περίπτωση που η τελευταία επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνης πέραν των 6 ν.μ.

Μία απόφαση που είναι ακόμη εν ισχύ και παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών περί απαγόρευσης χρήσης ή απειλής χρήσης βία (Άρθρο 2 παρ. 4) περί ειρηνικής επίλυσης (Άρθρο 2 παρ. 3) και περί καλής γειτονίας και ειρηνικής συνύπαρξης (Προοίμιο).

Ενώ παραβιάζει απόλυτα και το Άρθρο 3 της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, μία Σύμβαση που έχει πλέον καταστεί εθιμικό δίκαιο, που σαφώς και ρητώς ορίζει στο Άρθρο 3 ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι τα 12 ν.μ. Ας σημειωθεί ότι η Τουρκία βασιζόμενη στο συγκεκριμένο άρθρο έχει επεκτείνει τα δικά της χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. στον Εύξεινο Πόντο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

 Ρωτά τέλος: «Ποια είναι η θέση της σε σχέση με την απειλή πολέμου μίας υπό ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά ενός κυρίαρχου κράτους μέλους της ΕΕ; Σε τι μέτρα προτίθεται να προβεί ώστε να προχωρήσει άμεσα η Τουρκία στην άρση του casus belli της Ελλάδος;».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ