Ένας ομογενής είναι επικεφαλής του πανίσχυρου λόμπι των φαρμακοποιών της Αυστραλίας, που έχει ξεκινήσει παναυστραλιανή εκστρατεία, με στόχο να ανατρέψει απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Πρόσφατα στην αναθεωρημένη οικονομική αναφορά της η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει το ποσό με το οποίο επιδοτεί τα φάρμακα τα οποία εκδίδονται με συνταγές.

Με το μέτρο αυτό η κυβέρνηση εκτιμά ότι το δημόσιο θα κερδίσει 835 εκατομμύρια δολάρια σε τέσσερα χρόνια. Συναντά όμως τη δυναμική αντίδραση των φαρμακοποιών της χώρας που έχουν ξεκινήσει εθνική εκστρατεία-διαμαρτυρία κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Πριν λίγες μέρες περίπου 450 φαρμακοποιοί, όλοι τους μέλη του Σωματείου Φαρμακοποιών Αυστραλίας (Pharmacy Guild of Australia), του παραρτήματος της Δυτικής Αυστραλίας πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση στο Περθ, όπου παρουσίασαν και δεκάδες χιλιάδες υπογραφές υπομνήματος με το οποίο ζητούν από την Καμπέρα να αναθεωρήσει την αρχική της απόφαση και να μην περικόψει τις επιδοτήσεις των φαρμάκων.

Εθνικός Πρόεδρος του Σωματείου Φαρμακοποιών (Pharmacy Guild of Australia), όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, είναι ο ομογενής Κώστας Σκλάβος ο οποίος είπε ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, στις 2 Αυγούστου, έγιναν χωρίς διαβούλευση και θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία αλλά και την βιωσιμότητα των φαρμακείων της χώρας. 

Όπως τονίστηκε στη συγκέντρωση του Περθ έχουν ήδη συγκεντρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές και στόχος είναι η συγκέντρωση 16 εκατομμυρίων υπογραφών. Όπως είπε ο κ. Σκλάβος αυτό θα είναι το πιο μαζικό υπόμνημα που έχει κατατεθεί ποτέ στην κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας.

Ποιες θα είναι όμως οι επιπτώσεις αυτές; Ο κ. Σκλάβος λέει πως, εκτός των άλλων, τα φαρμακεία προσφέρουν πολλές δωρεάν υπηρεσίες στους πελάτες τους όπως μέτρηση της πίεσής τους, φροντίδα για μη επικίνδυνες πληγές, τεστ για καρκίνο του παχύ εντέρου κ.α.

«Αν μας κοπούν οι επιδοτήσεις δεν θα μπορέσουμε να προσφέρουμε πολλές δωρεάν υπηρεσίες» λέει ο κ. Σκλάβος και συμπληρώνει «επιπλέον αν η κυβέρνηση μας δίνει λιγότερα χρήματα πολλά φαρμακεία θα έχουν πρόβλημα επιβίωσης και θα απολύσουν προσωπικό»

Τελείως διαφορετική άποψη έχει όμως το Φόρουμ για την Υγεία των Καταναλωτών. Η επικεφαλής του Κάρολ Μπένετ δηλώνει πως η Συντεχνία των Φαρμακοποιών κινδυνολογεί και προσπαθεί να εκφοβίσει το κοινό.

«Το θέμα», είπε η κ. Μπένετ, «δεν είναι η απώλεια υπηρεσιών αλλά τα κέρδη των φαρμακείων. Δεν βλέπω, συνέχισε, γιατί θα πρέπει οι φορολογούμενοι να επιδοτούν τα κέρδη των φαρμακείων. Οι ιδιοκτήτες τους δεν θα πρέπει να παραπλανούν το κοινό».

Η πρόεδρος των Φαρμακοποιών της Δυτικής Αυστραλίας Λινέτ Μίλερ δήλωσε ότι μόνο στην πολιτεία της, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν περίπου 500 θέσεις εργασίας εξ αιτίας του νέου μέτρου. Η κ. Μίλερ υποστήριξε πως κατά μέσο όρο το νέο μέτρο θα μειώσει κατά 90.000 δολάρια τα έσοδα ενός φαρμακείου. Ο κ. Σκλάβος πως αν εφαρμοστεί το μέτρο θα παρατηρηθεί έλλειψη νέων φαρμακοποιών.

«Ογδόντα πέντε τοις εκατό των νέων φαρμακοποιών ολοκληρώνουν τις πανεπιστημιακές τους σπουδές στα φαρμακεία» είπε ο κ. Σκλάβος και πρόσθεσε «τώρα τα φαρμακεία μας λένε ότι δεν είναι σε θέση να προσλάβουν ασκούμενους».

Ο Μάθιου Τουίντι, επίσης εκπρόσωπος φαρμακοποιών, υποστηρίζει ότι οι περικοπές ίσως σημάνουν και το τέλος της χορήγησης φαρμάκων όλο το 24ωρο, ειδικά σε απομονωμένες περιοχές της Αυστραλίας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ