“Μέση γραμμή” από Κ.Κούτρα για Συρία
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟ
Ίσες αποστάσεις και χωρίς να πάρει θέση για το ποιος ευθύνεται για την ρίψη χημικών στην Συρία, κράτησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας σε συνέντευξη που παραχώρησε «Πρωινή Ενημέρωση» της Δημόσιας Τηλεόρασης.
Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ αφού καταδίκασε την πράξη χαρακτηρίζοντάς την ως «ειδεχθή» δεν προχώρησε –και ορθώς- σε μια χωρίς στοιχεία απόδοση ευθύνης για το ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω απο αυτή καθώς οι έρευνες του ΟΗΕ είναι ακόμη σε εξέλιξη και ο γ.γ. του οργανισμού Μπαν Κι Μοον δήλωσε πως χρειάζονται ακόμη τουλάχιστον 4 ημέρες για να είναι σε θέση οι επιθεωρητές να βγάλουν κάποια ασφαλή συμπεράσματα.
Η θέση αυτή του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ είναι μια πλήρως ικανοποιητική προσέγγιση της κατάστασης στη Συρία ύστερα από τις πρόωρες και ατυχείς δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ε. Βενιζέλου ο οποίος έσπευσε να αποδώσει την ευθύνη της χρήσης των χημικών στο καθεστώς Άσσαντ μιλώντας για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Ο εκπρόσωπός του ΥΠΕΞ είπε πιο συγκεκριμένα
“Από τη δική μας πλευρά, πρέπει να σας επισημάνω ότι η Ελλάδα παρακολουθεί με εξαιρετική ανησυχία την κατάσταση στη Συρία, εξ ου και πραγματοποιήθηκε μια ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΞ, χθες, υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, με σκοπό να αξιολογηθεί η κατάσταση, να αξιολογηθούν οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από το πεδίο και να δούμε ποια θα είναι η επόμενη μέρα.
Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδίκασε το ειδεχθές αυτό έγκλημα της χρήσης χημικών όπλων, το οποίο παραβιάζει κάθε αρχή του Διεθνούς Δικαίου, ιδιαιτέρως του ανθρωπιστικού, και καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη σε μια προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής λύσης”.
Ο Κ. Κούτρας αναφέρθηκε επίσης και στην επικείμενη επίσκεψη του υπυοργού Εξωτερικών στην Αίγυπτο λέγοντας τα ακόλουθα:
“Πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική επίσκεψη για μια σειρά από λόγους. Τα συμφέροντα της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή, ειδικότερα στην Αίγυπτο, είναι πάρα πολύ μεγάλα, πολύ σημαντικά και επιβάλλουν την πραγματοποίηση της επίσκεψης τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Σας θυμίζω μόνο ότι στο Κάιρο διαβιούν περίπου 3.500 πολίτες ελληνικής καταγωγής, στην Αλεξάνδρεια έχουμε 1.500 πολίτες ελληνικής καταγωγής. Στο Κάιρο επίσης έχουμε 1.000 Έλληνες πολίτες, εξ Ελλάδος, που εργάζονται σε επιχειρήσεις ελληνικές και έχουμε και επιπλέον 7.500 περίπου πολίτες που έχουν διπλή υπηκοότητα. Έχουμε το Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας με μια μακραίωνη πορεία, ένα εξαιρετικά επιτυχημένο έργο στην περιοχή, όχι μόνο της Αιγύπτου, αλλά ολόκληρης της Αφρικής.
Γι΄αυτό ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπου0ργός Εξωτερικών αποφάσισε να μεταβεί στο Κάιρο στις 5 Σεπτεμβρίου προκειμένου να έχει συνομιλίες με την Κυβέρνηση της Αιγύπτου. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πρόκειται για μια μεταβατική κυβέρνηση, η οποία στην παρούσα φάση είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής, προκειμένου να ενισχύσουμε και να προωθήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις και να αναδείξουμε το έργο της Ελλάδας ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η Ελλάδα ήταν και είναι ένας παραδοσιακά φιλικός και στενός εταίρος της Αιγύπτου, στηρίζει και ενθαρρύνει τη διαδικασία της πολιτικής μετάβασης που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, διότι η σταθερότητα και η πρόοδος της Αιγύπτου έχουν καθοριστική σημασία για την ειρήνη και τη σταθερότητα, όχι μόνο της Αιγύπτου, αλλά ολόκληρης της περιοχής”.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr