H αντίδραση του Α.Σαμαρά στις “πρωτοβουλίες” του Ε.Βεενιζέλου που ανατρέπουν ολόκληρη την εθνική γραμμή στο Κυπριακό και την ΑΟΖ (αποδοχή ως επίσημου συνομιλητή εκπροσώπου των Τουρκοκυπρίων και αποδοχή ο εκπρόσωπος του κυπριακού κράτους να χαρακτηρίζεται ως “εκπρόσωπος των Ελληνοκυπρίων” θέματα που αποκάλυψε κακι έφερε στην δημοσιότητα το defencenet.gr), αλλά και η σύσταση “προσωπικής” επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την ΑΟΖ, έχει προκαλέσει οργή στο Μαξίμου.

Όπου εξακολουθούν κάποιοι “πατριωτικοί θύλακε” να αντιστέκονται στα όσα πρωτοφανή συμβαίνουν.

Η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου έφτασε μέχρι την Τουρκία όπου η εφημερίδα «Milliyet» που αναφέρει ότι η επίσκεψη του Τουρκοκύπριου, Ο.Ερτούγ στην Αθήνα (όπου θα συναντούσε τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Α.Μητσιάλη), είναι υπό αίρεση.

Οι Α.Σαμαράς και Ε,Βενιζέλος όμως διαφώνησαν. Πάντως, το θέμα αυτό λογικά θα απασχολήσει, με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς, τους κκ. Μητσιάλη και Σινιρλίογλου κατά την προγραμματιζόμενη για εντός του Νοεμβρίου (πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας) επίσκεψη του τούρκου αξιωματούχου στην ελληνική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα πάντα με τη «Milliyet», ο έλληνας Πρωθυπουργός φέρεται να πιστεύει ότι αν η Αθήνα εκλάβει ως συνομιλητή έναν εκπρόσωπο του ψευδοκράτους, τότε ουσιαστικά θα δώσει το σήμα σε όλους ότι μπορούν να κάνουν το ίδιο. Η τουρκική εφημερίδα δεν διστάζει να γράψει μάλιστα ότι ο κ. Σαμαράς είπε στον κ. Βενιζέλο: «Εσύ μας έβαλες αυτό το θέμα στο κεφάλι μας».

Όπως είναι γνωστό, η απόφαση για τις «χιαστί συναντήσεις» ελήφθη κατά τη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση «αποδέχθηκε τη σχετική πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακριβώς για να διευκολυνθεί η απευθείας επαφή του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας με την τουρκική κυβέρνηση», δηλαδή ρίχνει το βάρος στον Ν.αναστασιάδη για την de facto αποδοχή των Τουρκοκυπρίων ως συνομιλητών της Αθήνας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κ. Κούτρας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι «στη στρατηγική και στους χειρισμούς της εξωτερικής πολιτικής υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων και συμφωνία του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών». Σημειώνει δε ότι αν αυτό ισχύει μια φορά για τα υπόλοιπα κεφάλαια της κυβερνητικής πολιτικής «ισχύει δύο φορές για τα εθνικά θέματα».

Ωστόσο, υπάρχει θέμα ακι μάλιστα μεγάλο. Το ζήτημα είναι να μην υπάρξει η συνάντηση Μητσάλη-Ορτούγ. Αν συμβεί, τότε νομομοποιείται η εισβολή και δημιουργείται δίκαιο από την χρήση των όπλων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ