Tην πεποίθηση ότι «βρισκόμαστε στο τέλος της κρίσης» εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κυριάκος Γεροντόπουλος, απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό στην πανηγυρική δοξολογία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, στο πλαίσιο των εορτασμών της Ομογένειας για την εθνική επέτειο του Ελληνισμού.

Μετά τη δοξολογία, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη δεξίωση σε ξενοδοχείο της πόλης και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η μεγάλη παρέλαση στην 5η λεωφόρο του Μαχνάταν, στη οποία αναμένεται να συμμετάσχουν δεκάδες χιλιάδες άτομα κάθε ηλικίας, σύλλογοι, κοινότητες, σχολεία, οργανισμοί, εταιρίες από την ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης. Φετινοί τελετάρχες της παρέλασης είναι ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Τσαρλς Σούμερ και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στη Νορβηγία, ομογενής Γιώργος Τσούνης.

Ο κ. Γεροντόπουλος αναφέρθηκε στην «κορυφαία στιγμή» της νεότερης ιστορίας, επισημαίνοντας ότι «η 25η Μαρτίου είναι η μέρα που έδωσε την ελευθερία στην πατρίδα μας» και ότι «η Εκκλησία είχε σημαντικό ρόλο, δίνοντας πνοή στον αγώνα και την ίδια μέρα συνεορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου».

Εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις των ομογενών για την 25η Μαρτίου, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «ήμασταν οι πρώτοι οι οποίοι ξεσηκωθήκαμε εναντίον των Τούρκων, ήμασταν οι πρώτοι που καταφέραμε να κερδίσουμε την ελευθερία μας, μεταφέροντας το πνεύμα της Ελευθερίας προς όλους τους λαούς».

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, ο κ. Γεροντόπουλος επεσήμανε ότι «σήμερα, η πατρίδα μας περνάει δύσκολες στιγμές. Παρόλα αυτά, με τις θυσίες του Ελληνικού λαού βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της κρίσης. Πιστεύω ότι στο τέλος αυτής της χρονιάς θα έχουμε τα πρώτα χαμόγελα».

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες και με τον πολιτισμό μας δώσαμε τα φώτα σε όλο τον κόσμο», ενώ καταλήγοντας, πρόσθεσε: «Μιας και βρισκόμαστε επί αμερικανικού εδάφους, στη Νέα Υόρκη, να μη ξεχνάμε ότι με τους Αμερικανούς ήμασταν πάντοτε μαζί, τόσο στον Α΄ όσον και στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου αγωνιστήκαμε για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία όλου του κόσμου, εναντίον στην καταπίεση και σε κάθε μορφή δικτατορίας».

Στη δοξολογία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις «ανοικτές πληγές» του Ελληνισμού, σημειώνοντας ότι παραμένει ο στόχος για απελευθέρωση της Κύπρου και για την εφαρμογή των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Κατά τη δοξολογία βρισκόταν στο ναό άγημα Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς που θα ηγηθεί της σημερινής ελληνικής παρέλασης, όπως κάθε χρόνο. Επίσης, παρόντες ήταν η Επίτροπος για Θέματα Αποδήμων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Καίτη Κληρίδη, αντιπροσωπεία του Ελληνικού Κολεγίου Θεσσαλονίκης, οι πρεσβευτικές και προξενικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου, άλλοι εκπρόσωποι ελληνικών υπηρεσιών και αξιωματούχοι των τοπικών αρχών.

Συγκίνηση προκάλεσε η απαγγελία ποιήματος στα ελληνικά από μικρό μαθητή του ελληνικού σχολείου της κοινότητας του Ευαγγελισμού του Στάνφορντ στο Κονέκτικατ. Η πανηγυρική δοξολογία ολοκληρώθηκε με τους παρευρισκόμενους να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ