Παρά την αδιαμφισβήτητες διατάξεις του διεθνούς δικαίου και την ύπαρξη απόφασης του εθνικού του κοινοβουλίου, από πλευράς Αλβανίας γίνεται προσπάθεια συσκοτισμού της  υπόθεσης της διευθέτησης των ορίων ΑΟΖ Αλβανίας-Ελλάδος.

Οι ανώτατες αρχές της χώρας αποφεύγουν τις σχετικές δηλώσεις, μέσου επιπέδου αξιωματούχοι, όμως, δυναμιτίζουν τις σχέσεις των δύο χωρών, και οι σχετικές  αιτιάσεις δεν αμφισβητούνται από τον Τύπο της χώρας.

Σύμφωνα με τα όσα γράφουν τα αλβανικά ΜΜΕ η Ελλάδα αυθαίρετα ξεκίνησε έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, τα νησιά του Ιονίου και της νότιας Κρήτης–δίχως τις ευλογίες των Τιράνων– γράφει η ιστοσελίδα himara.gr.

Ενδεικτικά, σχετικό δημοσίευμα μεταξύ άλλων αναφέρει,

“Το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε τη συμφωνία του 2009 μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδα, αλλά η τελευταία συνεχίζει το έργο της, ανεξάρτητα από την απόφαση αυτή. Ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ενέργειας στην ελληνική κυβέρνηση, ήταν αισιόδοξος για την ταχεία πορεία που προχώρησαν οι διαδικασίες υποβολής προσφορών.

Η ελληνική πλευρά είναι υπερβολικά αισιόδοξη για την έρευνα μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με αυτήν, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι σε πολλές από τις περιοχές, που έχουν δημοπρατηθεί, βρίσκονται τεράστια αποθέματα πετρελαίου. Η αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς, οφείλετε στο γεγονός ότι στο Νότο, κοντά στη Κύπρος βρίσκουν μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου, ενώ στις βόρειες περιοχές της, και συγκεκριμένα στα νησιά του Ιονίου, τα στρώματα πετρελαίου ξεκινούν από τις αλβανικές περιοχές Patos-Marinez.

Αυτό που ξεχωρίζει στο δημοσιευμένο χάρτη του ελληνικού υπουργείου ενέργειας είναι ότι ο αριθμός τεταρτημόριο 1 και μέρος 2 είναι ακριβώς η αμφιλεγόμενη περιοχή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία. Αυτή η περιοχή, σύμφωνα με τα παλιά θαλάσσια σύνορα και είναι ακόμα σε ισχύ είναι μέρος της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Αλβανίας, αλλά το σύμφωνο υπεγράφη από την κυβέρνηση Μπερίσα και το πούλησε στην Ελλάδα. Η συμφωνία ήταν μεταξύ Μπερίσα και κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά αυτό απορρίφθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας.

Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή δεν έχει καμία νομική ισχύ, φαίνεται πως η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχθεί με την αλβανική ετυμηγορία του Δικαστηρίου αν και η Αθήνα έχει αναφέρει ότι αναμένει από τα Τίρανα την εφαρμογή της παρούσας συμφωνίας ή στην καλύτερη περίπτωση μια άλλη συμφωνία με τους ίδιους όρους.”

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ