Ν.Κοτζιάς: “Να καταλάβουν οι Γερμανοί ότι δεν είναι η νέα Ρώμη”
Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες με κύριο θέμα συζήτησης την κατάσταση στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Κύριο ζήτημα αποτέλεσε η κατάσταση στην Ουκρανία. Συζητήθηκε επέκταση των κυρώσεων σε φυσικά πρόσωπα με νέα ονόματα στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ. Αρχικά οι Υπουργοί εξέταζαν έναν κατάλογο 90 ονομάτων, όμως τελικά συμφώνησαν στη μείωση του σε 19 Ουκρανούς αυτονομιστές και 5 Ρώσους πρώην υπουργούς.
Η δημοσιοποίηση της λίστας επίσης απασχόλησε τους Υπουργούς, καθώς η υλοποίηση της βασίζεται στα αποτελέσματα της διαπραγμάτευση μεταξύ Ουκρανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ρωσίας στο Μίνσκ την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου. Η κύρια θέση των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών ήταν πως θα πρέπει να δοθεί ανάσα στη διαπραγμάτευση.
Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών δήλωσε στους Ευρωπαίους υπουργούς πως πρέπει να αποφευχθούν οι κυρώσεις τομέων της Ρωσικής οικονομίας.
Ελληνική πρωτοβουλία για την ανατολική Μεσόγειο
Καθώς η ανατολική μεσόγειος και η αναταραχή που επικρατεί απασχολούν τους Υπεξ. της Ευρώπης για αρκετούς μήνες, πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, για προσθήκη θέματος που αφορά τη σταθεροποίηση των προβλημάτων στην ανατολική μεσόγειο και τη δημιουργία συνολικής Ευρωπαϊκής στρατηγικής, στο πλαίσιο του άτυπου συνεδρίου υπουργών εξωτερικών της Ευρώπης «GYMICH» τον Μάρτιο, έγινε δεκτή.
Στη συνέχεια, στη συζήτηση που έγινε για τη Λιβύη η Ελληνική πλευρά ανέφερε πως η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί ως πυροσβέστης, με την επιβολή κυρώσεων, που στερούνται όραμα και κοινωνική δικαιοσύνη.
Σχετικά με το φαινόμενο της τρομοκρατίας στις περιοχές δράσης του «Ισλαμικού Κράτους» η τοποθέτηση της Ελλάδος είναι πως το ζήτημα αφόρα και τους χριστιανικούς πληθυσμούς και την πολιτισμική κληρονομιά που χάνονται στη Μέση Ανατολή και δεν συζητείται αρκετά από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους η πολυθρησκευτικότητα της περιοχής.
Γραμμή του Έλληνα υπουργού εξωτερικών, όπως την εξέφρασε και στους εταίρους είναι πως «η Ευρώπη δεν μπορεί να εξαντλείται στη διαμάχη Ρωσίας-Ουκρανίας» και πως «πρέπει να δει και τα προβλήματα που έχει στο Νότο».
«Το πρόβλημα των κυμάτων τζιχαντισμού και το πρόβλημα των ανθρώπων που ζητάνε να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη για μια καλύτερη ζωή είναι πρόβλημα που δεν αφορά μόνον τον περίγυρό μας, αλλά πρόβλημα που εισέρχεται στο εσωτερικό ολόκληρης της Ευρώπης», είπε ο Νίκος Κοτζιάς.
Τα ταξίδια του υπουργού εξωτερικών
Με την ολοκλήρωση του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ο Νίκος Κοτζιάς αναχωρεί για Βερολίνο για να συναντηθεί με Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, για θέματα διμερών σχέσεων, ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά και δόμησης σχέσης συνεχούς συνεργασίας και βελτίωσης της εικόνας των δυο χωρών.
Πεποίθηση του Έλληνα υπουργού είναι πως «η Γερμανία θέλει να βελτιώσει την εικόνα της στην Ελλάδα, αλλά και εμείς θέλουμε να καλυτερεύσει η εικόνα μας – χωρίς να αλλάξουμε τις απόψεις μας».
Σε ερώτηση σχετικά με πιθανή μετάβαση του στη Μόσχα ο υπουργός δήλωσε πως για τώρα το σχέδιο είναι να μεταβεί στο Βερολίνο και τα επόμενα βήματα του θα καθοριστούν από την αυριανή συζήτηση. Προφανώς ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών δεν επιθυμεί να έχει συνάντηση με τη Ρωσία πριν διευθετηθεί μέσω των διαπραγματεύσεων το ζήτημα της Ουκρανίας.
«Να καταλάβουν οι Γερμανοί ότι δεν είναι η νέα Ρώμη»
Σχετικά με την πορεία της νέας κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ο υπουργός δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως «θέλουμε να καταλάβουν οι Γερμανοί ότι δεν είναι η νέα Ρώμη, αλλά μια ισχυρή, ενδιαφέρουσα και -ελπίζουμε- φιλική χώρα απέναντι στην Ελλάδα», συμπληρώνοντας πως πολλάκις έχει πει πως «θεωρούμε τη Γερμανία φιλική χώρα, αλλά την πολιτική της μη φιλική».
Επίσης δήλωσε πως «πιστεύουμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και ότι υπάρχουν χώρες που έχουν τις ίδιες απόψεις» ώστε να πεισθούν κράτη και θεσμοί να γίνει μια «πιο ορθολογική διαπραγμάτευση».
Στη συνέχεια ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για εύρεση «συμμάχων» στη μάχη των διαπραγματεύσεων, που όμως δεν φαίνονται πάντοτε, αλλά έχουν παρόμοιες θέσεις και η Ελλάδα θα δράσει ως καταλύτης αυτών των απόψεων.
Ως παραδείγματα αυτών των συμμάχων, έδωσε τα κράτη που ψηφίσαν αρνητικά στην απόφαση για μη αποδοχή Ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ τη προηγούμενη βδομάδα, κάνοντας νύξη πως ένα από αυτά είναι και το Βέλγιο.
«Δεν απέδωσαν οι πιέσεις»
Ερωτώμενος για την απουσία ξένων ανταποκριτών από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου (σε αντίθεση με την προηγούμενη) ο υπουργός ανέφερε πως «οι πιέσεις που θέλησαν να μας ασκήσουν (η διεθνής κοινότητα) δεν ήταν αποτελεσματικές και ο απόηχός τους έχει τελειώσει».
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «υπήρξαν πολλές προσωπικές «επιθέσεις», οι οποίες όμως έγινε αντιληπτό ότι δεν θα επηρεάσουν ούτε την διαπραγματευτική μας θέση και τακτική, και δεν επηρεάζουν τις απόψεις μας».
Ο Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε την άποψη ότι «όλος ο διεθνής παράγοντας έχει πάρει το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης», μετά και τις σαφείς δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή, «ότι δεν κάνουμε πίσω, όχι γιατί έχουμε θυμώσει, αλλά γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε να υποφέρει κι άλλο ο ελληνικός λαός».
Ολοκληρώνοντας ο υπουργός επανέλαβε πως η πολιτική των μνημονίων που την χαρακτήρισε ως «αριθμητική β’ δημοτικού», κατέστρεψε τη χώρα και ανέφερε πως διαρρέουν ψέματα ως προς τις τοποθετήσεις του, ιδιαίτερα από τον διεθνή Τύπο όπως το Bloomberg και οι Financial Times και τους κάλεσε να «σοβαρευτούν».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr