Τη διαβεβαίωση ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν πρόκειται να χάσουν ούτε ένα σεντ από το δάνειό τους προς την Ελλάδα, παρείχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη που παραχώρησε και δημοσιεύεται σήμερα (7/4) στην ουγγρική εφημερίδα Népszabadság, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βουδαπέστη όπου συμμετείχε στην πενταμελή συνάντηση για ενεργειακά θέματα – Συνάντηση Κοτζιά με ΥΠΕΞ Σκοπίων.

«Ας αφήσουμε τους φτωχούς ανθρώπους – Σύμφωνα με τον Κοτζιά οι Έλληνες θέλουν να πληρώσουν το χρέος», αναφέρει στον τίτλο της η εφημερίδα, παραθέτοντας τη δήλωση του υπουργού ότι «εντός της εβδομάδας η Ελλάδα πρόκειται να καταβάλει τη δόση των 450 εκατομμυρίων Ευρώ προς το ΔΝΤ».

«Τα περασμένα πέντε χρόνια», προσθέτει ο κ. Κοτζιάς, «παρά τη μεγάλη κρίση τα πληρώσαμε όλα. Μερικά κράτη-μέλη της ΕΕ και ορισμένα θεσμικά κοινοτικά όργανα όπως για παράδειγμα η ΕΚΤ είχαν μεγάλα οφέλη. Αυτές οι χώρες πάντα παραπονιούνται: «ότι χάνουμε τα χρήματά μας και δίνουμε πολλά στους Έλληνες. Όχι, όχι δεν δώσανε πολλά. Δάνειο μάς παραχωρήσανε το οποίο εμείς αποπληρώνουμε με επιτόκιο 4 ή 5%».

Ο υπουργός Εξωτερικών διαχώρισε πάντως τη διαμάχη Αθήνας-Βρυξελλών σε δύο σκέλη, της πολιτικής και του χρέους, τονίζοντας ότι «η πολιτική των αυστηρών μέτρων δεν έχει μέλλον» γεγονός που κατά την άποψή του «αποδεικνύεται από το ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος το 2008 ήταν στο 109% επί του ΑΕΠ, ενώ σήμερα έχει φθάσει στο 178% σε συνδυασμό και με την εκτόξευση του ποσοστού της ανεργίας».

«Υποστηρίζουμε τις μεταρρυθμίσεις που βοηθάνε στην ανάπτυξη της Οικονομίας, τα αυστηρά μέτρα όμως όχι», ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς προχωρώντας σε ένα σαφή διαχωρισμό. Ο ίδιος, ως μέτρα που πρέπει να επισπευτούν, τονίζει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την πάταξη της διαφθοράς και τη φορολόγηση των ολιγαρχών στην Ελλάδα.

«Να σας πω ένα παράδειγμα», πρόσθεσε: «Τα τηλεοπτικά κανάλια που περιήλθαν το 1989 σε ιδιωτικά χέρια δεν έχουν μέχρι σήμερα πληρώσει στο κράτος για τις άδειες λειτουργίας. Και στους διεθνείς δανειστές μας συνηθίζω να εξηγώ ότι πολλά χρήματα μπορούν να μαζευτούν από πολλά μέρη, αλλά όχι από τους φτωχούς ανθρώπους», αναφέροντας επίσης ως «πηγές εσόδων» τη φορολόγηση των καταθέσεων πολλών πλούσιων Ελλήνων που έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό…

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε επίσης ότι σε όσους μας λένε «δεν θέλετε να αποπληρώσετε το χρέος, εμείς τους απαντάμε ότι πρόκειται για ακριβώς το αντίθετο: επιθυμούμε μια νέας μορφής κοινοτική πολιτική, ώστε να υπάρξει αύξηση της Οικονομίας και να μπορέσουμε να πληρώσουμε πιο εύκολα».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον κίνδυνο πολιτισμικού ρατσισμού από στερεότυπα και χαρακτηρισμούς όπως «τεμπέληδες, κλέφτες, που τους αρέσει να ζουν με τα χρήματα των άλλων» εις βάρος των Ελλήνων που εμφανίζονται στις μέρες μας σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Κοτζιάς: Σημαντική η παροχή ενέργειας και ασφάλειας

Στην κοινή Συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Σερβίας, Σκοπίων, Ουγγαρίας και του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο κ. Κοτζιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σας ευχαριστώ για τη συνάντηση μας αυτή. Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό γεγονός είναι ότι πέντε χώρες, τρείς από τις οποίες δεν ανήκουν στην Ε.Ε., συνεργάζονται. Τις μέρες αυτές, αυτό είναι το πιο σημαντικό γεγονός, η συνεργασία για πολλά θέματα της ζωής μας.

Το δεύτερο γεγονός είναι που συζητήσαμε για θέματα ενεργειακής ασφάλειας σε μια παγκόσμια κοινότητα, με πολλά αναπάντητα ερωτήματα για την ασφάλεια. Το να παρέχουμε ενέργεια και ασφάλεια είναι πολύ σημαντικό.

Σε έναν κόσμο στον οποίο πολλά κράτη θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμόσουν λιτότητα ως οικονομική πολιτική, είναι πολύ σημαντικό να βρίσκονται εναλλακτικές λύσεις, όπως πιστώσεις με χαμηλό κόστος, ή ανταγωνιστικότητα μέσω φθηνής ενέργειας. Η συνεργασία μας, συνεπώς, είναι σημαντική για το μέλλον των λαών μας, της οικονομίας καθώς μπορεί να μεταμορφώσει όλη τη περιοχή.

Εκφράζω τις ευχαριστίες μου και στον Υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto, καθώς και σε όλους που βρίσκονται εδώ σήμερα».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ