Με κρίση απειλούν οι ΗΠΑ λόγω Σ.Ξηρού: “Μη φιλική πράξη η αποφυλάκισή του” – Τι απαντά το Μαξίμου
"ΤΟ ΤΡΑΒΑΝΕ" ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ
Με ευθεία απειλή για δημιουργία κρίσης κατά της ελληνικής κυβέρνησης και της χώρας απάντησαν πριν λίγο οι ΗΠΑ μέσω του πρεσβευτή τους στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Πηρς, λόγω του επερχόμενου νομοσχεδίου που θα επιτρέψει την κατ’οίκον κράτηση του γνωστού τρομοκράτη της 17Ν, Σ.Ξηρού.
“Αν επιμείνει η Αθήνα στο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα το θεωρήσει «μη φιλική πράξη». Φοβόμαστε ότι το νομοσχέδιο μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση τρομοκρατών και άλλων κακοποιών”.
Xωρίς να έχουν ηθικά άδικο οι ΗΠΑ για το θέμα του Σάββα Ξηρού, δεν παύουν να επιχειρούν άμεση επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Άλλωστε, ο Σ.Ξηρός είναι πλέον ανάπηρος και σίγουρα δεν αποτελεί τον κίνδυνο που αποτελούσε κάποτε.
Η αντίδραση των ΗΠΑ είναι βάση των δεδομένων υπερβολική και οι Αμερικανοί τραβάνε το “σχοινί” χωρίς λόγο.
Σε σημείωμα που εκδόθηκε μετά τη συνέντευξη του Αμερικανού, η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στην εφαρμογή του νόμου που θα επιτρέψει την αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους (και) του Σ. Ξηρού.
Εκεί αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι:
«Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σεβασμό τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας και άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, κ. Ντέιβιντ Πιρς. Ωστόσο, ο νόμος που ψηφίζεται στη Βουλή δεν οδηγεί σε καμία απελευθέρωση τρομοκρατών.
Η ισονομία, το κράτος δικαίου αλλά και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έτσι όπως αυτά ορίζονται από τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποτελούν απαράβατες συνθήκες για μια δημοκρατική διακυβέρνηση. Το ίδιο, άλλωστε, ισχύει στο σύνολο των ευνομούμενων κρατών του κόσμου.
Πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι στη νομοθεσία δεν πρέπει να προβλέπονται εξαιρέσεις και δεν πρέπει να υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις. Με βάση, λοιπόν, το νόμο που ψηφίζεται μια ορισμένη κατηγορία κρατουμένων -και αν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, κυρίως να έχουν αναπηρία πάνω από 80%- η ποινή τους μετατρέπεται σε κράτηση κατ’ οίκον με «βραχιολάκι».
Ο νόμος δεν έχει ως στόχο το Σάββα Ξηρό. Ωστόσο και αυτός, όπως και άλλοι κρατούμενοι, πληρούν τις προϋποθέσεις για κατ’ οίκον κράτηση με «βραχιολάκι». Ο εν λόγω πάσχει από σχεδόν ολική τύφλωση και κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας και νεφρική ανεπάρκεια με ποσοστό αναπηρίας 98%. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από τα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του Σάββα Ξηρού. Η διάταξη θα ήταν φωτογραφική αν εξαιρείτο ο συγκεκριμένος κρατούμενος».
Ειδική αναφορά γίνεται πάντως στο τηλεφώνημα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζ. Κέρι στον Αλ. Τσίπρα την προηγούμενη Παρασκευή.
Σύμφωνα με τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού: «Ο υπουργός (Εξωτερικών) των ΗΠΑ, κ. Κέρι, πράγματι τηλεφώνησε στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη, προκειμένου να του εκφράσει την ανησυχία του για τον Σ. Ξηρό. Ο πρωθυπουργός τού εξήγησε το νόμο, ότι δεν αφορά τον Σ. Ξηρό και ότι ο μεγάλος κίνδυνος σήμερα για την Ευρώπη αλλά και γενικότερα προέρχεται κυρίως από την ασύμμετρη τρομοκρατία των τζιχαντιστών. Και του εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία προκειμένου να την αντιμετωπίσουν».
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr