Η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων της Ελλάδας με την Κίνα και με τη Ρωσία βρέθηκε στο επίκεντρο των επισκέψεων που πραγματοποίησε στις δύο χώρες ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γιώργος Τσίπρας.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης στην Κίνα (14-16 Ιουνίου), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σε σύσκεψη που είχε με Κινέζους κυβερνητικούς αξιωματούχους στο υπουργείο Εμπορίου της χώρας, ο κ. Τσίπρας συζήτησε τρόπους ενδυνάμωσης της ελληνο-σινικής στρατηγικής συνεργασίας και της αναβάθμισης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνάντηση του γγ ΔΟΕ με τους εκπροσώπους του κινέζικου φορέα που είναι αρμόδιος για τον σχεδιασμό επενδύσεων στο εξωτερικό (NDRC). Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης εξετάστηκε το προτεινόμενο ελληνικό σχέδιο συνεργασίας Ελλάδος-Κίνας για την επόμενη τριετία, με έμφαση στο πρόγραμμα επενδυτικών δράσεων, για το οποίο η κινεζική πλευρά δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον.

Μάλιστα, το εν λόγω πρόγραμμα θα αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω συζητήσεων τον Ιούλιο, κατά την προγραμματιζόμενη επίσκεψη στην Ελλάδα εκπροσώπων του NDRC. Επίσης, κ. Τσίπρας παρέστη στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης Ελλήνων Κατασκευαστών Ναυτιλιακού Εξοπλισμού (HEMEXPO) και του Κινεζικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Εισαγωγών και Εξαγωγών Μηχανολογικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (CCCME).

Μετά την Κίνα, επόμενος σταθμός του κ. Τσίπρα ήταν η Ρωσία, όπου πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Ο κ. Τσίπρας μετέβη στη Μόσχα την Τετάρτη 17 Ιουνίου, όπου συναντήθηκε με την επίτροπο της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής, με την οποία συζήτησαν θέματα διευκόλυνσης επενδύσεων και εξαγωγών σε χώρες της ευρύτερης περιοχής, τον επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας στη Λευκορωσία, Πάβελ (Παύλος) Τοπουζίδη, με τον οποίο συζήτησαν τις προοπτικές περαιτέρω αύξησης των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Λευκορωσία, καθώς και την προσέλκυση τουριστών από την εν λόγω χώρα και με την αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Μεσιτικών Γραφείων Μόσχας, με την οποία συζητήθηκαν επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα του real estate.

Επίσης, ένα από τα βασικά θέματα που εξετάστηκαν κατά την παραμονή του Γιώργου Τσίπρα στη Μόσχα, σε σύσκεψη με στελέχη του Γενικού Προξενείου Μόσχας, ήταν η πολιτική παροχής θεωρήσεων εισόδου στην Ελλάδα ενόψει της τρέχουσας τουριστικής περιόδου.

Στη συνέχεια, ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων μετέβη στην Αγία Πετρούπολη, ως μέλος της επίσημης ελληνικής αντιπροσωπείας, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο συμμετοχής στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Εκεί συναντήθηκε με τον επικεφαλής του επενδυτικού ομίλου AFK Sistema, ο οποίος εξέφρασε ενδιαφέρον για συμμετοχή σε επενδυτικά σχέδια, κυρίως στον τουριστικό τομέα.

Τέλος, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ, ο Γιώργος Τσίπρας άνοιξε τις εργασίες της στρογγυλής τράπεζας “Russia-Greece: Exploring new routes for economic cooperation”, ενώ διηύθυνε τη συζήτηση της στρογγυλής τράπεζας “Τhe Eurasian Economic Union: a new compass in global economic relations”.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ