Κοτζιάς: “Η Ελλάδα επιστρέφει στα Βαλκάνια”
Με μία μικρή φράση, ότι «Η Ελλάδα επιστρέφει στα Βαλκάνια» ο υπουργός Εξωτερικών Νϊκος Κοτζιάς έδωσε το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας στα Βαλκάνια, όπως την διατύπωσε στην ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων, που έκανε σήμερα στο πλαίσιο του έκτακτου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής πολιτικής για τις συναντήσεις, τις συνεργασίες και τις συμφωνίες που είχε πρόσφατα στις επισκέψεις του σε επτά βαλκανικές χώρες.
Η εξωτερική πολιτικής μας, εξήγησε ο κ. Κοτζιάς, μετά από την ολοκλήρωση της τρίωρης συνεδρίασης του ΕΣΕΠ, έχει δύο στοιχεία, αφενός «να υποστηρίξουμε τη συνεργασία με κάθε χώρα και την πορεία της προς την ΕΕ» και αφετέρου «να ξαναβρούμε έναν τρόπο να φτιάξουμε έναν εσωτερικό βαλκανικό χώρο ώστε να οικοδομηθεί η περιφέρεια των Βαλκανίων, γεγονός που θα διευκολύνει και στη μελλοντική θέση όλων αυτών των κρατών στην ίδια την ΕΕ».
Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για την πολιτική της χώρας μας σε όλες τις χώρες που επισκέφθηκε από την ΠΓΔΜ, Αλβανία και Κόσσοβο, μέχρι τη Σερβία, Βοσνία και Μαυροβούνιο, καθώς επίσης και για τις καλές στρατηγικές μας σχέσεις με τη Βουλγαρία. Ειδικότερα κατέστησε σαφές ότι η παρούσα ηγεσία στο υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει «μια πολιτική στο Κοσσυφοπέδιο που είχε αποφασιστεί από το παρελθόν, η οποία στηρίζεται στη συμφωνία που έγινε το 2012 για τη δημιουργία γραφείου στην Ελλάδα και όχι όπως κακώς ειπώθηκε με δική μας επιλογή, που συνεχίζει την υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας αυτών των κρατών που είχε αποφασιστεί από το 2003 στη Θεσσαλονίκη και τα έτη 2010-13 με τα σύμφωνα σύνδεσης που έκαναν όλα αυτά τα κράτη στην ΕΕ».
Στη συνεδρίαση αναδείχθηκε επίσης από την πλευρά του υπουργού Εξωτερικών “το γεγονός ότι η Ελλάδα παρά τις αδυναμίες της στον οικονομικό τομέα παραμένει η χώρα με τις μεγαλύτερες χωρητικότητες , ικανότητες και δυνατότητες στα Βαλκάνια, η χώρα που έχει την πολιτισμική, πολιτική, ιστορική ικανότητα αλλά και την τεχνογνωσία και την εμπειρία από την ΕΕ προκειμένου να συμβάλει για ένα καλύτερο αύριο για το σύνολο των Βαλκανικών κρατών”.
Στο Συμβούλιο συμμετείχαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Βασίλης Χατζηλάμπρου και ο Πανος Τριγάζης, της ΝΔ ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Σταύρος Βασιλόπουλος, του Ποταμιού ο Σπύρος Δανέλλης και ο Αλέξανδρος Μαλλιάς, των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Ζουράρης και Λευτέρης Καραγιάννης, του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Αρβανιτίδης και ΧΑ Χρήστος Παππάς και Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης.
Ως «πειστικές» χαρακτήρισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, εξερχόμενος της συνεδρίασης, τις απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σχετικά με το θέμα του Κοσσόβου, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενεργοποίηση του ΕΣΕΠ, ήδη δύο φορές στο εξάμηνο της θητείας του, ως υπουργού Εξωτερικών.
Ως επιτακτική ανάγκη χαρακτήρισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος την ενημέρωση των κομμάτων για την βαλκανική πολιτική τονίζοντας ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί η ανταλλαγή απόψεων προ των επισκέψεων του κ. Κοτζιά στις χώρες αυτές, καθώς «δεν είναι ο ρόλος του ΕΣΕΠ ούτε να αντιπολιτεύεται εκ των υστέρων, ούτε να επικυρώνει κατόπιν εορτής».
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΝΔ, ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών την «επαναβεβαίωση της στρατηγικής και της λογικής του Βουκουρεστίου» δηλαδή ότι η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Τόνισε ότι τα μηνύματα που εκπέμπονται από τα Τίρανα πρόσφατα είναι αντιπαραγωγικά και επιδρούν σε όλο το φάσμα των ελληνοαλβανικών σχέσεων συμπεριλαμβανομένης και της υποστήριξής μας στην ευρωπαϊκή τους πορεία, ενώ για το Κόσσοβο, είπε ότι μία παραγωγική σχέση συνεργασίας δεν αλλοιώνει την προσεκτική μας στάση στο θέμα της αναγνώρισης.
Τέλος έθεσε στον κ. Κοτζιά το θέμα της ελλειμματικής συνεργασίας της Τουρκίας ως προς τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα και την ανάγκη προώθησης της δημόσιας διπλωματίας από την γ.γ. Ενημέρωσης.
Ως μία από τις πιο ουσιαστικές συζητήσεις χαρακτήρισε την συνεδρίαση του ΕΣΕΠ ο Πάνος Τριγάζης από τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι μία πολυδιάστατη και φιλειρηνική πολιτική στα Βαλκάνια, όπως αυτή που ασκείται από τον κ. Κοτζιά, είναι πολύ σημαντική και έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην μέχρι τώρα ελληνική εξωτερική πολιτική των Βαλκανίων.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων που θα συνεχιστεί και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής χαρακτήρισε την συνεδρίαση του ΕΣΕΠ ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι, εκφράζοντας, μεταξύ άλλων, την άποψη ότι τα ΜΟΕ με τα Σκόπια συνιστούν θετική εξέλιξη στις σχέσεις μας με την ΠΓΔΜ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr