Άμεσα η ελληνική κυβέρνηση θα εγείρει θέμα στην ΕΕ  για το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ως  ένα  αναποτελεσματικό μέτρο άσκησης της εξωτερικής απειλής το οποίο κοστίζει δισεκατομμύρια ευρώ σε οικονομικές ζημιές για την χώρα μας αλλά και για όλη την Ευρώπη και την ίδια στιγμή ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανακοίνωσε την πρωτοβουλία ίδρυσης συμμαχίας των “αρχαίων εθνών-κρατών του πλανήτη”.

Στην δήλωση του ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς είπε: “Υπάρχει ανάγκη να ξεφύγει η συζήτηση στην ΕΕ από την αποκλειστικότητα για ζητήματα κυρώσεων, εμπάργκο, μνημονίων κ.ο.κ., που δεν μπορούν να διαμορφώσουν ένα ελκυστικό μέλλον για την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Ταυτόχρονα ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε την άμεση δημιουργία της Διεθνούς Γραμματείας των GC10, δηλαδή των μεγάλων πολιτισμικών εθνών, των κρατών με μεγάλη πολιτισμική ιστορία.

Η κίνηση είναι ιδιαιτέρως σοβαρή καθώς ο πολιτισμός ανέκαθεν ήταν ένα πολύ ισχυρό όπλο και μπορεί να αποτελέσει μια αρχή δημιουργίας μια ένωσης εθνικών συμφερόντων κρατών που όντως θα έχουν κάτι κοινό πάνω στο οποίο θα στηριχθούν.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν είπε ποια έθνη θα είναι αυτά παρά μόνο την φράση “από την Κίνα μέχρι το Μεξικό”. Πάντως με μια ματιά στα επιβιώσαντα αρχαία έθνη του πλανήτη, που όμως έχουν μια κρατική υπόσταση η νέα οργάνωση θα αφορά τις Ελλάδα, Κίνα, Μεξικό, Αίγυπτο, Αιθιοπία,Ινδία,Ιράν,Ιαπωνία,Ισραήλ και ίσως το Ιράκ.

Πολλές από αυτές τις χώρες έχουν ιδιαίτερο γεωπολιτικό βάρος κάτι που δείχνει ότι μια τέτοια συμμαχία θα μπορούσε να προβεί προσοδοφόρα για την χώρα μας, ενώ βρίσκονται σε πολύ δυνατά στρατηγικά σημεία.

Μετά το τέλος της Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» που έλαβε χώρα στην Αθήνα πριν μερικές ημέρες ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς έδωσε συνέντευξη όπου και αποκάλυψε τις δύο σχεδιαζόμενες πρωτοβουλίες για την διεθνή παρουσία της χώρας.

Aκολουθεί η δήλωση του Έλληνα ΥΕΠΕΞ:

Θα ήθελα να σας πω ότι ετοιμαζόμαστε, όσον αφορά τη διεθνή μας παρουσία, για δύο ακόμη πρωτοβουλίες. Η μία πρωτοβουλία, που έχω συζητήσει με σημαντικούς εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφορά την ανάγκη να ξεφύγει η συζήτηση στην ΕΕ από την αποκλειστικότητα για ζητήματα κυρώσεων, εμπάργκο, μνημονίων κ.ο.κ., που δεν μπορούν να διαμορφώσουν ένα ελκυστικό μέλλον για την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ότι πρέπει να κουβεντιάσουμε, δηλαδή, τι Ευρώπη θέλουμε στον 21ο αιώνα, που θα είναι δημοκρατική, κοινωνική. Πάνω σε ποιες αξίες θα στηρίζεται και με ποιες αρχές θα εργάζεται, από το θεσμικό της σύστημα μέχρι τις διαδικασίες.

Αυτό είναι ένα ζήτημα που το ξεκινήσαμε τις τελευταίες μέρες, έχοντας φτάσει στο τέλος της προετοιμασίας αυτής της Διεθνής Διάσκεψης που παρακολουθήσατε.

Η άλλη πρωτοβουλία είναι μια αγαπημένη μου σκέψη εδώ και 20 χρόνια, ομολογώ, την οποία την έχω ξεκινήσει εδώ και τέσσερις μήνες, με θετική ανταπόκριση. Είναι η δημιουργία μιας Διεθνούς Γραμματείας των GC10, δηλαδή των μεγάλων πολιτισμικών εθνών, των κρατών με μεγάλη πολιτισμική ιστορία, για την οποία θέλω να αναδείξουμε και τη σημασία του πολιτισμού ως ήπιας ισχύος.

Πολλοί από εσάς έχετε κάνει διεθνείς σχέσεις και ξέρετε ότι ήπια ισχύς είναι ο πολιτισμός, είναι ένα βασικό συστατικό της, καθότι ο πολιτισμός αποτελεί και οικονομική δύναμη και τρόπο προσέλκυσης επενδύσεων μέχρι και τις πιο απλές μορφές του, ακόμα και στον τουρισμό. 

Έχω συμφωνήσει με την πλειοψηφία των κρατών, κράτησα την ανακοίνωση αυτής της πρωτοβουλίας για το τέλος αυτής της Διάσκεψης, να έχουμε τελειώσει το πρώτο σχέδιο. Έχουμε συμφωνήσει με χώρες από την Κίνα μέχρι το Μεξικό, δέκα κράτη με μεγάλο πολιτισμό, με συμβολή στον πολιτισμό της παγκόσμιας ανθρωπότητας και από αύριο ξεκινάμε την προώθηση αυτής της συμφωνίας.

Πιστεύω ότι αυτές οι πρωτοβουλίες βοηθάνε σε μια ορθολογική και πιο αποτελεσματική εικόνα της χώρας διεθνώς. Βοηθάνε στην προβολή των πλεονεκτημάτων μας και βοηθάει στο να κατανοηθεί ότι η εξωτερική πολιτική είναι κάτι πολύ ευρύτερο από αυτό που συνήθως κατανοούμε. 

Αυτά ήθελα να σας πω, τα «μυστικά» μου, και ευχαριστώ πολύ. “

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ