Μια συγκλονιστική εμπειρία έζησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς από την εικόνα που αντίκρισε και τα όσα άκουσε, στο χώρο της ανασκαφής, όπου βρέθηκαν οστά Ελλήνων καταδρομέων, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο 1974.

Ο Έλληνας υπουργός ενημερώθηκε διεξοδικά από τον επίτροπο προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτη Φωτίου, και τον υπεύθυνο της ανασκαφής, Ξενοφώντα Καλλή. Εκτός από οστά, έχουν βρεθεί και τα συντρίμμια του αεροσκάφους Noratlas, το οποίο μετέφερε τους καταδρομείς από την Κρήτη στην Κύπρο. Στο χώρο έχει τοποθετηθεί μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα τριάντα ένα πεσόντων. Από το χώρο της ανασκαφής τα οστά μεταφέρονται σε ανθρωπολογικό εργαστήριο της κυπριακής κυβέρνησης για να ταυτοποιηθούν με τη μέθοδο του DNA και να παραδοθούν για ταφή στις οικογένειες των πεσόντων.

Μετά την ενημέρωση ο κ. Κοτζιάς ήταν συντετριμμένος, γι’ αυτό και απέφυγε να κάνει δηλώσεις.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη στην τηλεόραση του ΡΙΚ δήλωσε ότι Κύπρος και Ελλάδα επεξεργάζονται εναλλακτική λύση για το ζήτημα της ασφάλειας της νήσου. «Όταν ολοκληρωθεί αυτή η εργασία, οι δύο χώρες θα θέσουν την πρόταση ενώπιον του διεθνούς παράγοντα».

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι, δεν μπορεί να υπάρξει κακή συμφωνία στο Κυπριακό, επειδή δεν μπορεί να υπάρξει Ευρωπαϊκή Ένωση με πολίτες διαφορετικών κατηγοριών και ταχυτήτων. Είναι αυτονόητο, είπε ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες. Επίσης επεσήμανε ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί λύση η διατήρηση του στάτους κβο με κάποιες παραλλαγές.

Αναφερόμενος στο ενεργειακό ζήτημα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτό θα είναι στο επίκεντρο της νέας τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο στην Αθήνα. Προσέθεσε ότι Αθήνα και Λευκωσία αποφάσισαν να αναπτύξουν τριμερή συνεργασία και με την Ιορδανία, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η συνεργασία να επεκταθεί και με τη Βουλγαρία.

Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι για να καταστεί εφικτό να ανοίξουν άλλα κεφάλαια, πρέπει η Άγκυρα να υλοποιήσεις τις υποχρεώσεις της έναντι της Ένωσης και της Κύπρου. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανοίγματος του κεφαλαίου 17, το οποίο είχε μπλοκάρει η Γαλλία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ