Ο ομογενής επιχειρηματίας Κώστας Μακρής, γεννήθηκε στο Λυγουριό της Αργολίδας το 1947 και σε ηλικία 16 ετών μετανάστευσε στην Αυστραλία. Το «Ελληνάρας», είναι το παρατσούκλι που απέκτησε το 1998, όταν κυκλοφορούσε με το γιοτ του «Lady Carol» στο λιμάνι του Σίδνεϊ, με αναρτημένη μια μεγάλη ελληνική σημαία. 

Το επιχειρηματικό μυαλό και οι δυναμικές του κινήσεις έχουν αναδείξει τον Κώστα Μακρή σε έναν από τους πιο δραστήριους και πολυμήχανους ομογενείς επιχειρηματίες.

Ο Κώστας «Con» Μακρής είναι ο πλουσιότερος Έλληνας της Αυστραλίας και ο μόνος δισεκατομμυριούχος.

Θεωρείται -δίκαια- ο βασιλιάς της αγοράς ακινήτων, καθώς είναι ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης εταιρίας real estate στην Αδελαΐδα και μίας από τις πιο ισχυρές σε ολόκληρη τη χώρα.

Την παραμονή των Χριστουγέννων η εφημερίδα «The Age» δημοσίευσε συνέντευξή του, όπου, μεταξύ άλλων, ο κ. Μακρής φέρεται να λέει ότι:

*Δεν πιστεύει στα χρηματιστήρια και τις μετοχές. Κατά την άποψή του, η καλύτερη επένδυση είναι στα ακίνητα, αλλά και εκεί πρέπει να γίνεται προσεκτικά. Ο επενδυτής πρέπει να μελετά τις τάσεις και την τοποθεσία.

*Πιστεύει ότι ο νέος πρωθυπουργός, Μάλκολμ Τέρνμπουλ, είναι «σε καλό δρόμο» με την έμφαση στην καινοτομία και την έρευνα.

*Σημειώνει ότι πολλοί νέοι δεν έχουν διάθεση για σκληρή δουλειά και η Αυστραλία «μεγαλώνει τεμπέληδες».

*Προβλέπει ότι αναπόφευκτα, κάποια στιγμή, θα αυξηθούν τα επιτόκια και γι’ αυτό «ο μεγάλος δανεισμός εγκυμονεί κινδύνους».

Ο Κώστας Μακρής, ο οποίος κατάγεται από το Λυγουριό Επιδαύρου, έχει στην κατοχή του 14 εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία, ενώ σε αυτά πρόκειται να προστεθούν σύντομα τα 8 «mall» που ετοιμάζει.

Το 2008 βραβεύτηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο Ωκεανίας ως ο πιο ισχυρός επιχειρηματίας της Αυστραλίας, διάκριση που βασίστηκε, κυρίως, στην εντυπωσιακή ρευστότητα που εμφανίζεται στο ταμείο των επιχειρήσεών του.

Στα επόμενα σχέδιά του είναι η ανέγερση του ξενοδοχείου Sheraton στην Αδελαΐδα, δαπάνης 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο «Con» Μακρής είναι ένας από τους Έλληνες που δεν ξεχνούν την καταγωγή τους και γι’ αυτό φροντίζει να πηγαίνει τουλάχιστον 5-6 φορές το χρόνο στην Ελλάδα. Η λατρεία του είναι η θάλασσα και τους καλοκαιρινούς μήνες κυριολεκτικά οργώνει το Αιγαίο και το Ιόνιο με την πολυτελή θαλαμηγό του «Ouzo Palace».

«Είμαι απογοητευμένος από την ανάμιξή μου στην ομάδα της Παναχαϊκής» εξομολογείται ο κ. Κώστας Μακρής, αποκαλύπτοντας ότι «εξαπατήθηκα από κακούς συνεργάτες. Μου έφαγαν 10 εκατ. δολάρια μέσα σε 4,5 χρόνια, γιατί έμπλεξα με απατεώνες. Ακόμα θυμάμαι την ημέρα που μού είπε ο δικηγόρος μου ότι χάσαμε το δικαστήριο γιατί στο χώρο της Δικαιοσύνης υπάρχει διαφθορά και διαπλοκή. Στην Αυστραλία πρέπει να είσαι τίμιος για να πας μπροστά, όχι λαμόγιο. Ούτε στην Ουγκάντα δεν επιτρέπονται αυτά τα πράγματα».

Πριν καταφέρει να δημιουργήσει τη μεγάλη του περιουσία, δοκίμασε ουκ ολίγα επαγγέλματα. Εργάστηκε ως εισπράκτορας αστικού λεωφορείου για τρεις μήνες και, αφού διαπίστωσε ότι αυτή η δουλειά τον κρατάει μακριά από τις επιχειρήσεις, άνοιξε ένα μαγαζί πρόχειρου φαγητού, πουλώντας ψάρι και πατάτες.

Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να ανοίξει το πρώτο του σούπερ-μάρκετ, μια κίνηση που αποδείχθηκε κομβική για τη μετέπειτα επιχειρηματική του πορεία, καθώς στη συνέχεια δημιούργησε ολόκληρη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ.

Κατόπιν, ο Κώστας Μακρής επένδυσε σε αλυσίδα πρατηρίων γρήγορου φαγητού και το 1980 στράφηκε στην αγορά ακινήτων. Το 1987 αγόρασε το πρώτο του εμπορικό κέντρο και έκτοτε άρχισε μια χρυσή περίοδος για τον ομογενή επιχειρηματία, καθώς αγόραζε παλαιά κτίρια, επένδυε στην ανακαίνισή τους και τα εκποιούσε σε τιμές πολύ πιο υψηλές από την αγορά τους. Σήμερα ο Κώστας Μακρής έχει τη μεγαλύτερη εταιρία real estate στην Αδελαΐδα και μία από τις μεγαλύτερες στην Αυστραλία. Ο Έλληνας Κροίσος διετέλεσε για ένα διάστημα πρόεδρος της Παναχαϊκής, για την οποία είχε το όραμα να μετατρέψει σε Τσέλσι της Ελλάδας, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η συνολική του περιουσία είναι τόσο μεγάλη ώστε υπολογίζεται πως ένας εργαζόμενος με μισθό 1.000 δολ. την εβδομάδα θα χρειαζόταν περισσότερα από 200 χρόνια αποταμίευσης για να φτάσει τον «Con» Μακρή.

Πηγή: Νέος Κόσμος Αυστραλίας

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ