Το βράδυ του Σαββάτου (23.01.2016) ο Νίκος Κοτζιάς πήρε μέρος σε ανοιχτή συζήτηση μαζί με την δημοσιογράφο της εφημερίδας Tageszeitung Ουλρίκε Χέρμαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου «Hellas Filmbox» στο Βερολίνο.

Ο κ. Κοτζιάς άσκησε δριμεία κριτική στις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων περί εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν, διέψευσε ότι η Αθήνα δεν δέχεται την βοήθεια που της προσφέρεται, ενώ τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις συμφωνίες και εξέφρασε την άποψη ότι κάποιοι κύκλοι δημιουργούν διαρκώς εμπόδια προκειμένου να μην πετύχει η πρώτη εδώ και χρόνια αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη.

Η συζήτηση ξεκίνησε με μια αναφορά στη δήλωση της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ περί ενδεχόμενης προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την Ζώνη Σένγκεν, για να απαντήσει ο κ. Κοτζιάς: «Οι φίλοι μας από την πρώην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία να είναι πιο προσεκτικοί όταν μιλάνε για τέτοια θέματα.

Πρώτον να πάρουν βαθιά ανάσα, να μετρήσουν ως το 10 και μετά να εκφραστούν. Και δεύτερον, όταν εκφράζονται, αυτό να είναι προς όφελος της Ευρώπης και όχι προς όφελος κάποιας εσωτερικής εκλογικής αναμέτρησης ή αντιπαράθεσης. Η Ευρώπη παραείναι σημαντική για να κάνει κανείς συνεχώς πολιτική με την σκέψη στραμμένη προς το εσωτερικό ακροατήριο».

«Θα έπρεπε να προσεγγίσουμε τα πραγματικά προβλήματα και οι κυβερνήσεις που δεν καταφέρνουν να στηρίξουν μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση αρχίζουν να παίζουν τον “μουτζούρη” – και ο “μουτζούρης” αυτή τη στιγμή είναι η Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή ευθυνόμαστε για την πολιτική ασφάλειας, για την οικονομική κρίση, για την προσφυγική κρίση. Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα αποκλείεται από την Σένγκεν· δεν μπορεί να το κάνει βέβαια αυτό κανείς. Δεν θα υπάρχουν πλέον πρόσφυγες; Ας υποθέσουμε ότι φτιάχνονται μεγάλα τείχη και ηλεκτροφόρα σύρματα. Θα σταματούσαν οι προσφυγικές ροές;», διερωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του φράχτη που κατασκεύασαν οι ΗΠΑ κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό, χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα.

«Όλα είναι για εσωτερική κατανάλωση, το να λένε “είμαστε πολύ ικανές κυβερνήσεις εδώ στη Βιέννη, εδώ στην Βουδαπέστη και γνωρίζουμε τη λύση – να απομονώσουμε την Ελλάδα από την Σένγκεν”, αυτό για μένα είναι ένδειξη ανικανότητας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

Διέψευσε δε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί την FRONTEX. Αντιθέτως, είπε, η Ελλάδα ζήτησε 1.700 υπαλλήλους και της δόθηκαν 800, με τις κυβερνήσεις των χωρών που δήλωναν ότι δεν μπορούν να τους διαθέσουν να λένε στα ΜΜΕ της χώρας ότι η Ελλάδα αρνείται την προσφορά βοήθειας. Επιπλέον, εξήγησε ο κ. Κοτζιάς, όσοι ήρθαν τελικά στην Ελλάδα, ακολουθούσαν το ωράριο του γραφείου τους, 8-2, ενώ τα Σαββατοκύριακα δεν εργάζονταν.

«Κάναμε μεγάλη προσπάθεια ώστε η FRONTEX να δουλεύει όπως οι Έλληνες υπάλληλοι (…) αναγκάστηκα επανειλημμένα να παρέμβω στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να τους μεταφέρω την… μεγάλη νέα επιστημονική ανακάλυψη ότι οι πρόσφυγες απέναντι δεν κοιτάζουν το ρολόι και λένε “α, 2 η ώρα, η FRONTEX κλείνει, δεν θα περάσουμε” ούτε λένε “Σαββατοκύριακο, άγιες μέρες για τους Δυτικούς, δεν θα κινηθούμε”», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε ότι οι υπάλληλοι έχουν πλέον προσαρμοστεί, αλλά το ουσιαστικό πρόβλημα ήταν ότι «η FRONTEX δεν ήθελε να υποταγεί στις ελληνικές αρχές, αλλά να είναι κράτος εν κράτει στα ελληνικά νησιά».

Αναφερόμενος στην στάση των δανειστών σχετικά με το ελληνικό χρέος, επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί απαιτούν σκληρά αλλά όχι πολύ σκληρά μέτρα και δεν θέλουν κούρεμα χρέους, ενώ από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ θέλει αυστηρότερες μεταρρυθμίσεις, αλλά κούρεμα. «Στην συμφωνία του Ιουλίου προβλέπεται ότι μετά την πρώτη αξιολόγηση, το επόμενο βήμα είναι το κούρεμα των ελληνικών δανείων.

Υπάρχουν στην Ευρώπη και στο ΔΝΤ δυνάμεις που δεν θέλουν αυτό το κούρεμα. Για αυτό θέλουν να εμποδίσουν να φτάσουμε στην αξιολόγηση. Γιατί; Επειδή η μεγαλύτερη ανησυχία αυτών των ανθρώπων είναι ότι θα πετύχει η πρώτη έπειτα από πολύ καιρό αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε αναφέροντας θετικές ειδήσεις από την ελληνική οικονομία.

«Τώρα η Ελλάδα μπορεί να αναπνεύσει. Και πάνω που πάει να αναπνεύσει, έρχεται το ΔΝΤ και ζητάει νέες μεταρρυθμίσεις για να φτάσουμε στην αξιολόγηση. Θέλουν να πετύχει η Ελλάδα; Θέλουν να βγει από την κρίση; Ή μήπως δεν θέλουν να βγει από την κρίση με αυτή την κυβέρνηση;», διερωτήθηκε.

Αναφερόμενος πάντως στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, επισήμανε ότι έχουν γίνει 11 περικοπές ως τώρα και επικαλέστηκε το παράδειγμα της συζύγου του, η οποία, όπως είπε, παίρνει σήμερα το 37% αυτού που έπαιρνε αρχικά, πριν από τρία χρόνια. «Αυτό που προσπαθούμε είναι να μην κοπεί η κύρια σύνταξη και να υπάρχει μια μίνιμουμ σύνταξη», πρόσθεσε και επισήμανε ότι το 51% των ελληνικών οικογενειών ζουν από την σύνταξη ενός μέλους τους.

Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε ακόμη την δυσαρέσκειά του για δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, τα οποία αναφέρονταν μεν στην «οικογενειοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά κατόπιν, όταν εξελέγη αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είναι γιος πρώην πρωθυπουργού, αδελφός πρώην υπουργού Εξωτερικών και θείος του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, δεν έγραψαν τίποτε σχετικό.

«Αυτός ο αγαπητός άνθρωπος έχει και σκάνδαλα – πριν από πέντε χρόνια διαπιστώθηκε ότι είχε λάβει πολύ πολύτιμα δώρα από την Siemens. Και ο Χριστοφοράκος, ο οποίος καταδικάστηκε από ελληνικά δικαστήρια, ζει ελεύθερος στην Βαυαρία και έγινε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου μίας θυγατρικής της Siemens.

Και αρνούνται να μας εκδώσουν αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι έκαναν πολιτική δωροδοκίας (…). Αλλά επειδή αυτός ο άνθρωπος (ενν. τον κ. Μητσοτάκη) έχει όλες αυτές τις καλές προϋποθέσεις, λένε ότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Έτσι γίνεται το όνειρο πραγματικότητα», είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι οι δύο αυτές εταιρίες δημοσκοπήσεων έλεγαν ότι θα χάσουμε με διαφορά το δημοψήφισμα και τις εκλογές και τώρα νέες δημοσκοπήσεις των εταιριών οι οποίες είχαν προβλέψει ακριβώς το αποτέλεσμα των εκλογών, λένε για προβάδισμα 8,6% του ΣΥΡΙΖΑ. «Το διάβασε κανείς στον γερμανικό Τύπο;», κατέληξε. «Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν θα κυβερνήσει ακόμη για πολύ καιρό», παρατήρησε η κυρία Χέρμαν, κλείνοντας την συζήτηση, για να απαντήσει ο κ. Κοτζιάς: «Όχι, δεν είπα αυτό. Είπα ότι κρατάμε ακόμη την κοινωνική βάση».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ