Αυστραλία: Έκλεψαν την παράσταση 5 εύζωνες που παρέστησαν στις επετειακές εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης
Μόλις πέντε εύζωνες παρέστησαν στις επετειακές εκδηλώσεις για την Μάχη της Κρήτης αλλά και οι πέντε ήταν… υπέροχοι, με τον υπολοχαγό τους. Λόγω (και) της παρουσίας του ολιγομελούς αγήματος της Προεδρικής Φρουράς της Ελλάδας οι εκδηλώσεις φέτος είχαν ιδιαίτερη λάμψη. Και περισσότερος κόσμος, και περισσότερα μέσα ενημέρωσης, και μεγαλύτερη απήχηση.
Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου ξεκίνησαν από το Anzac Memorial στο Hyde Park του Σίδνεϊ. Εκεί ξεναγήθηκαν οι εύζωνες, αλλά και ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γκατζογιάννης, επιτελάρχης Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης (Γ.Ε.ΕΘ.Α.) και ο αντισυνταγματάρχης Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος, που εκπροσώπησαν φέτος τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
Ακολούθησε σεμνή τελετή όπου η ελληνική Πολιτεία παρασημοφόρησε δύο Αυστραλούς παλαιούς πολεμιστές που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Τιμήθηκαν ο 97χρονος Thomas Lea, και ο αποθανών Charles Norman Badan (παρέλαβε το παράσημο ο εγγονός του, Jacob Ralph, σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας).
Επίσης, παραδόθηκε στον Ελληνοαυστραλό πλοίαρχο Ιωάννη Σταυρίδη, σημαία που παλαιότερα κοσμούσε το θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ», γνωστό για τον άκρως σημαντικό ρόλο του στους Βαλκανικούς Πολέμους και την απελευθέρωση νησιών, όπως η Σάμος και η Λήμνος απ’ όπου κατάγεται ο ομογενής αξιωματικός του Αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού.
Περίπου στις δύο το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε στο Κενοτάφιο Martin Place, η κύρια εκδήλωση της ημέρας με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Παρέστη ο κυβερνήτης της Ν.Ν. Ουαλίας, David Hurley, τονίζοντας ότι «συναντήθηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δύο δημοκρατίες – μία νέα με την αρχαιότερη». Επίσης, τόνισε πως όπως «και στην Καλλίπολη, έτσι και στην Κρήτη, δεν υπήρξε νίκη με τη στρατιωτική σημασία, όμως υπήρξε νίκη εν τη ευρεία έννοια. Αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτύχουν οι άνθρωποι από κοινού».
Πηγή: ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ