Στη μακρινή Μελβούρνη θα τιμηθεί την Κυριακή 15 Μαϊου, η 75η επέτειος της Μάχης της Καλαμάτας. Την εκδήλωση διοργγανώνει ο Σύλλογος Καλαμάτας “23η Μαρτίου”. Η εκδήλωση θα γίνει στις 12.30 το μεσημέρι στο Αυστραλό-Ελληνικό Μνημείο (Corner Birdwood Avenue @ Government House Drive, Melbourne) και θα περιλαμβάνει και κατάθεση στεφάνων.

Στο μεταξύ με τις εικόνες ολοζώντανες από τις περιγραφές των πατέρων τους για όλα εκείνα που έζησαν 75 χρόνια πριν, βρέθηκαν στην Καλαμάτα δυο Νεοζηλανδοί, απόγονοι διαφορετικών οικογενειών, για να περπατήσουν στα χνάρια των γονιών τους, πριν και μετά την αιχμαλωσία τους στη μάχη της Καλαμάτας.

Οι απόγονοι των Νεοζηλανδών στρατιωτών των Ειδικών Δυνάμεων, Ossie Phillips και Paul Churton, οι οποίοι συνελήφθησαν στη μάχη της Καλαμάτας κι αιχμάλωτοι μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αυστρία, βρέθηκαν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα με αφορμή την 75η επέτειο της μάχης της Καλαμάτας.

Η απόγονος του Paul Churton βρέθηκε, μάλιστα, για δεύτερη φορά στην Καλαμάτα, καθώς στο παρελθόν έχει «περπατήσει» ξανά στα χνάρια του πατέρα της, οδικώς, μέχρι την Αυστρία.

Ο απόγονος του Ossie Philγηση στα σημεία «κλειδιά» που κράτησαν ζωντανές τις μνήμες από τις περιγραφές των τότε στρατιωτών.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ζαγάκο, ξεναγήθηκαν στα σημεία των μαχών και στον ελαιώνα όπου έμειναν το προηγούμενο βράδυ οι γονείς τους, περιμένοντας να φύγουν προς Κρήτη και Μέση Ανατολή. Ακολούθησε ξενάγηση στα κτήρια του Τελωνείου, όπου υπήρχαν οι πρώτες πρόχειρες φυλακές, ενώ η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με δείπνο στην Παραλία, εκεί όπου οι γονείς τους περίμεναν να έρθει καράβι να τους πάρει, το οποίο όμως δεν έφτασε ποτέ.

Η απόγονος του Paul Churton επέλεξε να περπατήσει, τρία χρόνια μετά την πρώτη της εμπειρία, για 2η φορά στη ζωή της- στα χνάρια του πατέρα της, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους στρατιώτες που το 1940 πολέμησαν στην Αίγυπτο και το 1941 μεταφέρθηκε για να συνεχίσει τις μάχες στην Ελλάδα. Της είχε μεταφέρει πολλές λεπτομέρειες από την κατάρρευση του μετώπου στην Ελλάδα μετά την εισβολή των Γερμανών και όλη τους την πορεία από τον βορρά στο νότο.

Θυμάται να της λέει πως όλες εκείνες οι ημέρες ήταν δύσκολες. Δεν ξεχνά όμως τις αναφορές του στον φιλόξενο λαό της Καλαμάτας, καθώς ο κόσμος τους πλησίασε και τους βοήθησε παρά τον μεγάλο φόβο για την ίδια τους τη ζωή.

Ο απόγονος του Ossie Phillips θυμάται με όλες τις λεπτομέρειες τις διηγήσεις του πατέρα του για τις μάχες στην Ελλάδα και στα περίχωρα της Αθήνας αλλά και για την ανατίναξη της γέφυρας της Κορίνθου, όταν έπεσαν οι πρώτοι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν νότια προς την Καλαμάτα και στις 26 ή 27 του μήνα έφτασαν στην πόλη, όπου κρύφτηκαν σε έναν ελαιώνα βόρεια της Λακωνικής, εξαντλημένοι και κουρασμένοι με μόνη ελπίδα τα συμμαχικά πλοία που περίμεναν.

Θυμάται τις περιγραφές του πατέρα του πως την επομένη το πρωί ένας αιχμάλωτος αξιωματικός του Βρετανικού Ναυτικού, που επέβαινε σε ένα αυτοκίνητο με Γερμανούς, τους ενημέρωσε πως είχε ξεκινήσει η παράδοση και έμειναν στη συνέχεια κάποιες ημέρες αιχμάλωτοι στον χώρο του σημερινού Τελωνείου, όπως διαβάζουμε στο Νέο Κόσμο Αυστραλίας.

Στη συνέχεια οδηγήθηκαν για 6 – 7 εβδομάδες σε έναν χώρο με απάνθρωπες συνθήκες στην Κόρινθο και μετά οδηγήθηκαν μέσω Θεσσαλονίκης, με τρένα, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Αυστρία, όπου έμειναν πάνω από 4 χρόνια αιχμάλωτοι. Απελευθερώθηκαν με τη λήξη του πολέμου και η περιπέτειά του έληξε όταν μέσω Αγγλίας επέστρεψε στη Νέα Ζηλανδία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ