Κυριάκος Ανθόλης: Ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος του δικτύου HBO Miniseries
Ο Κυριάκος Ανθόλης ή Κάρι, όπως τον αποκαλούν, είναι πρόεδρος των τηλεοπτικών σειρών του καναλιού ΗΒΟ όπου έχει εργαστεί συνολικά 16 από τα συνολικά 18 τελευταία χρόνια και έχει υπάρξει υπεύθυνος για την παραγωγή σε πολλές βραβευμένες ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ. Είναι επίσης βραβευμένος με Όσκαρ για το δικό του ντοκιμαντέρ «Ένας επιζών θυμάται» το 1995.
Είναι πρώτης γενιάς Ελληνο-Αμερικανός από το Νιου Τζέρσεϊ. Η μητέρα του, Ευανθία, μεγάλωσε στην Ελλάδα την περίοδο της γερμανικής κατοχής, στην περιοχή της Αρκαδίας. Ο ίδιος μεγάλωσε στο Florham Park του Νιου Τζέρσεϊ.
Αποφοίτησε το 1984 από το Bowdoin College, απέκτησε μεταπτυχιακό στην Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ με εξειδίκευση τον ρόλο που έπαιξαν ιστορικά τα ευρωπαϊκά έθνη στην Αφρική, και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Georgetown στο Κέντρο Νομικών Σπουδών το 1989. Διαμένει στο Λος Άντζελες με τη σύζυγό του Κάρεν και τα παιδιά τους, Ευανθία και Τζακ. Έχει έναν αδερφό, τον Γουίλιαμ Ανθόλη, γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Brookings.
Όντας στη σημαντική αυτή θέση του HBO είχε την ευθύνη για πολλά πρότζεκτ βραβευμένα με Όσκαρ, Emmy και Χρυσές Σφαίρες, τόσο δραματικές σειρές όσο και ντοκιμαντέρ, με κυριότερα τα John Adams, Generation Kill, Elizabeth I, Angels in America, The Corner, Wit, The Gathering Storm, From the Earth to the Moon και Educating Peter. Το τελευταίο διάστημα, είναι υπεύθυνος για την τηλεοπτική σειρά The Pacific, που αφηγείται ταυτόχρονα την «οδύσσεια» τριών πεζοναυτών στα νησιά του Ειρηνικού στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ο Ανθόλης απομακρύνθηκε για λίγο από το δίκτυο της HBO με σκοπό να κυνηγήσει τους δικούς του κινηματογραφικούς και τηλεοπτικούς στόχους. Το 1995, σαν κινηματογραφιστής κέρδισε το Όσκαρ για Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους και το βραβείο Emmy (Outstanding Information Special, 1994-1995) για την ταινία «Ένας Επιζών θυμάται», που αφορούσε την επιζώσα του γερμανικού Ολοκαυτώματος, Gerda Weissmann Klein. Στο 39 λεπτών έργο του εξερευνά την ιστορία της Gerda, που του έδωσε την ευκαιρία να συνδεθεί στενά με τις εμπειρίες της μητέρας του, Ευανθίας, στη διάρκεια του πολέμου.
Η ιστορία της Weissmann βοήθησε τον Ανθόλη να καταλάβει όλα όσα περνούσε η μητέρα του, όταν ο πατέρας της, Βασίλειος, σκοτώθηκε από συνεργάτες των Ναζί. Το 2005, το Southern Poverty Law Center συμπεριέλαβε το φιλμ σαν μέρος εκπαιδευτικού προγράμματος σε καθηγητές Γυμνασίου, ώστε να διδαχθεί στους μαθητές η αλήθεια για το Ολοκαύτωμα.
Η Klein αφηγείται την εξαετή δοκιμασία της σαν θύμα της σκληρότητας των Ναζί. Μαζί με την οικογένειά της είχαν σταλεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας. Ήταν η μόνη επιζώσα. Συνδυάζοντας υλικό που γυρίστηκε στη σύγχρονη Ευρώπη σε τοποθεσίες κλειδιά που περιγράφει η Klein στην ιστορία της με συνεντεύξεις και προσωπικές φωτογραφίες, ο Ανθόλης εξερευνά το πως οι εμπειρίες της Klein την επηρέασαν στην υπόλοιπη ζωή της.
Πηγή: ellines.com