ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς: «Δουλειά του ΟΑΣΕ να οικοδομηθεί μία αρχιτεκτονική με τη Ρωσία κομμάτι της ασφάλειας»
Την ανάγκη πραγματικού διαλόγου, οικοδόμησης εμπιστοσύνης και κουλτούρας συμβιβασμού, που θα δώσει πνοή εκ νέου στην αναγκαία αρχιτεκτονική ασφάλειας στον ΟΑΣΕ, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στην άτυπη σύνοδο του Οργανισμού, που πραγματοποιήθηκε στο Πότσνταμ.
Οι εργασίες διήρκεσαν επί μακρόν, αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη διαθέτει 57 μέλη και η πλειοψηφία των ομιλητών δεν τήρησε τα δύο λεπτά χρόνου παρέμβασης, αλλά επεκτάθηκε στην ανάγνωση μακροσκελών τοποθετήσεων, που έφθαναν και τα 15 λεπτά. Γεγονός που καυτηρίασε ο κ. Κοτζιάς, τηρώντας τον χρόνο του, και τονίζοντας στους συναδέλφους του ότι δεν νοείται διάλογος όταν παραθέτονται δηλώσεις αντί σκέψεων και προτάσεων ικανών να εγείρουν τον διάλογο στις συνόδους του ΟΑΣΕ. Διάλογος, που είναι το βασικό συστατικό του Οργανισμού.
Κατ’ αρχήν, ο υπουργός Εξωτερικών, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, επεσήμανε ότι ο ΟΑΣΕ πρέπει να διαχωριστεί από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, καθώς διαφέρει από αυτούς και δεν έχει κανένα νόημα να λέγονται τα ίδια και τα ίδια παντού, αλλά ακόμη κι αν τα θέματα είναι τα ίδια θα πρέπει να ειπωθούν από άλλη πλευρά.
Ο ΟΑΣΕ, όπως είπε, «δουλεύει με τον διάλογο, με τον συμβιβασμό, αλλά, κυρίως, στοχεύει στο να περιορίσει τους εξοπλισμούς και να προχωρήσει στον αφοπλισμό», ενώ το ΝΑΤΟ είναι η σκληρή ισχύς για την άμυνα και τους εξοπλισμούς, και η ΕΕ είναι πιο πολύ ήπια και έξυπνη ισχύς και δουλεύει με τον κανόνα του δικαίου.
Σε αντίθεση, λοιπόν, με το ΝΑΤΟ, όπως σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, δουλειά του ΟΑΣΕ είναι να δει «εάν και πώς μπορεί να οικοδομηθεί μία αρχιτεκτονική ασφάλειας, με τη Ρωσία κομμάτι αυτής της ασφάλειας», υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει κανείς να ξεχνά «ότι ακόμα και στις πιο σκληρές μέρες του Ψυχρού Πολέμου και στη διαμάχη Σοβιετικής Ένωσης-Δύσης, πήγαμε στο Ελσίνκι και φτιάξαμε μία δομή αρχιτεκτονικής ασφάλειας, της οποίας προϊόν είναι ο ΟΑΣΕ».
Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη ενός συστήματος εμπιστοσύνης και κουλτούρας συμβιβασμού στον ΟΑΣΕ, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να χτιστεί εμπιστοσύνη όταν δεν παρακολουθεί στις συνόδους του Οργανισμού ο ένας τις σκέψεις και τις προτάσεις του άλλου.
Τέλος, ο κ. Κοτζιάς πρότεινε τη δημιουργία, μέσω της βοήθειας του ΟΑΣΕ, μίας αρχιτεκτονικής δομής, κατά τα πρότυπα του Οργανισμού, στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να μπορεί να υπάρξει κάποια μορφή ασφάλειας και ελέγχου των εξοπλισμών και των αφοπλισμών στην περιοχή.
Από το μεσημέρι, ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στη Μπρατισλάβα, όπου συμμετέχει στη διήμερη άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ («Gymnich»). Στη σημερινή ημερήσια διάταξη της συνόδου περιλαμβάνονται η κατάσταση στην Ουκρανία, η καταπολέμηση του φαινομένου της τρομοκρατίας και η πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, καθώς και η υλοποίηση της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.