Ν.Κοτζιάς: «Μη παραγωγική η κριτική που ασκείται αυτήν την περίοδο στην Τουρκία από την ΕΕ»
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με αφορμή τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άσκησε κριτική στην ΕΕ για τη στάση που ακολουθεί έναντι της Τουρκίας
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, έπειτα από σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, η κριτική που ασκείται αυτήν την περίοδο από τις Βρυξέλλες στην Άγκυρα, δεν είναι παραγωγική.
Αξιοσημείωτο είναι, ως προς τούτο, ότι οι δηλώσεις Κοτζιά έρχονται σε μια χρονική συγκυρία, κατά την οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας απειλεί να «πλημμυρίσει» την Ευρώπη με μετανάστες, εάν δεν λάβει όσα ζητά για το θέμα -κυρίως- της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ.
– Κύριε υπουργέ, ποιο είναι το μήνυμα από το χθεσινό άτυπο δείπνο των «28»;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπάθησε να επαναπροσδιορίζει και να αναζητήσει τους στόχους της συνεργασίας στο ευρωατλαντικό επίπεδο. Το ίδιο αντικείμενο για άλλη χώρα, για την Τουρκία, από άλλη σκοπιά ασφαλώς, εξέτασε την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων και αξιολόγησε την κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας. Εκεί είχαμε, μετά, και μια συζήτηση για τις βαλκανικές χώρες και ορισμένες δραστηριότητες -όπου έκανα αναφορά σε ορισμένα ζητήματα που έχουν προκύψει με την Αλβανία και με την περιοχή γενικά των Βαλκανίων.
Τέλος, κάναμε μια συζήτηση για τη Λιβύη και για τη Συρία, όπου η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ασταθής και περίπλοκη.
– Στο ζήτημα της Αλβανίας η ολλανδική πλευρά θεωρεί ότι η ενταξιακή διαπραγμάτευση θα πρέπει να ξεκινήσει μετά τις εκλογές στη γείτονα. Η δική μας θέση ποια είναι;
Η δική μας θέση είναι πως η Αλβανία πρέπει να ικανοποιήσει και τις πέντε προϋποθέσεις -και όχι μόνο τη μία που αφορά το δικαστικό- για να έχει ουσία η διαδικασία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
– Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία… υπήρξε κάποια πρόοδος; Ή κάποια δέσμευση των Ευρωπαίων στο να διατηρηθούν τα βασικά κριτήρια ως προς τη συζήτηση των θεωρήσεων;
Επειδή εδώ και 24 χρόνια συμμετέχω με τον ένα ή άλλο τρόπο σε διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, έχω διαπιστώσει ότι υπάρχουν περίοδοι με πολύ φιλική διάθεση -θα έλεγα, καμιά φορά, παράλογη ακόμη απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση- και περίοδοι όπως σήμερα, που η κριτική απέναντι στην Τουρκία δεν είναι πάντα παραγωγική.
– Διαπιστώσατε επιφύλαξη από την πλευρά των εταίρων, ως προς τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, σε ό,τι αφορά κυρίως τις ευρω-αμερικανικές σχέσεις;
Νομίζω ότι, ως συνήθως, όποιος παρακολουθεί την πολιτική ζωή σε μια χώρα μέσω των δημοσκοπήσεων, μετά εντυπωσιάζεται για το πόσο πέφτουν έξω οι δημοσκοπήσεις.