Ν. Κοτζιάς: «Η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση και την ενίσχυση της Λιβύης»
Τη βούληση και την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει στην ενίσχυση της Λιβύης, μεταφέρει εμπράκτως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με την επίσκεψή του σήμερα στην Τρίπολη, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της – αναγνωρισμένης από τους διεθνείς οργανισμούς- κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) Φαγέζ αλ Σαράτζ και τον υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Τάχα Σιάλα.
Η σταθεροποίηση και η ενίσχυση της συνοχής και της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης, μιας χώρας η οποία σπαράσσεται εδώ και πέντε χρόνια από τα δεινά του πολέμου, αποτελώντας ένα από τα βασικά σημεία του τριγώνου αστάθειας- μαζί με τη Συρία/Ιράκ και την Ουκρανία- όπως πολύ συχνά τονίζει ο κ. Κοτζιάς, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Και απαιτεί την προώθηση πρωτοβουλιών για την ανοικοδόμηση κρατικών δομών και την πλήρη εφαρμογή της Λιβυκής Πολιτικής Συμφωνίας. Μιας συμφωνίας που υπεγράφη πριν από ένα χρόνο στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενοποίηση της χώρας και τη δημιουργία μιας κυβέρνησης και μιας πολιτικής διαδικασίας σταθερής, βιώσιμης, και χωρίς αποκλεισμούς, με γνώμονα την ασφάλεια και ευημερία της Λιβύης. Και βούληση της Αθήνας είναι να συμβάλει σε αυτές τις προσπάθειες. Ειδικά στη σημερινή συγκυρία, όπου παρατηρείται σταδιακή αποδυνάμωση του Ισλαμικού Κράτους από θέσεις που κατείχε μέχρι προσφάτως στη χώρα, όπως καταδεικνύει και η διαφαινόμενη αποχώρησή του από τη Σύρτη, και γίνεται επιτακτική η ανάγκη ενιαίας δράσης όλων για την οριστική απομάκρυνση της τρομοκρατικής απειλής.
Στο πνεύμα της Διάσκεψης της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα που προωθεί η ελληνική διπλωματία, ανοίγοντας νέους δρόμους συνεργασιών ανάμεσα στις χώρες της Μ. Ανατολής και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, ο κ. Κοτζιάς κατά την επίσκεψή του, θα εξετάσει με τους Λίβυους συνομιλητές του τις δυνατότητες για συντονισμένη δράση με τις Αρχές της χώρας στη βάση μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας. Η Ελλάδα, όπως θα τονίσει ο κ. Κοτζιάς, είναι έτοιμη να συνδράμει τη Λιβύη στον τομέα οικοδόμησης λειτουργικών θεσμών κράτους δικαίου, τόσο διμερώς όσο και μέσω της αποστολής της ΕΕ EUBAM Libya, για την διαχείριση των συνόρων που εδρεύει προσωρινά στην Τύνιδα. Θέση της Ελλάδας είναι άλλωστε ότι η επιτυχής διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προϋποθέτει την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών τους και την συνεργασία μεταξύ κρατών προέλευσης και κρατών διέλευσης.
Αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη προς την Ευρώπη, η ΕΕ αποφάσισε τον Ιούνιο του 2015 την έναρξη της επιχείρησης EUNAVFORMED Sophia για την ανάσχεση του μεταναστευτικού ρεύματος. Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα της επιχείρησης είναι ενθαρρυντικά, καθώς έχει συμβάλει στη διάσωση άνω των 50.000 ανθρώπων που επιχείρησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο με αυτοσχέδιες λέμβους, θέτοντας τις ζωές τους σε κίνδυνο. Επιπλέον, μέσω της «Sophia», η ΕΕ βοηθά τις λιβυκές Αρχές να αναβαθμίσουν τις δυνατότητες του λιμενικού σώματος και του ναυτικού τους, αλλά και την δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης ατόμων. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στο πλαίσιο αυτό, μέσω παροχής τεχνογνωσίας ενώ έχει εκφράσει ετοιμότητά της να εκπαιδεύσει στελέχη των αρμόδιων λιβυκών σωμάτων.
Στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρεθούν επίσης και θέματα διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών αλλά και σε τομείς ενέργειας και εμπορίου, πολιτιστικών και μορφωτικών σχέσεων, καθώς και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.