Υπουργός Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Δανίας ανέλαβε από σήμερα ο ευρωσκεπτικιστής Άντερς Σάμουελσεν, γεγονός που σηματοδοτεί μια ενδεχόμενη πολιτική μεταστροφή της χώρας, σε μια περίοδο που ενισχύονται οι φωνές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Άντερς Σάμουελσεν, 49 ετών, τηρεί επιφυλακτική στάση απέναντι στη συμμετοχή της Δανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2007, όταν ιδρύθηκε το κόμμα του, η Φιλελεύθερη Συμμαχία. Έχει μάλιστα πραγματοποιήσει εκστρατεία ενάντια στην περαιτέρω συνεργασία της Κοπεγχάγης με την Ένωση.

Δεν άλλαξα τη στάση μου απέναντι στην ΕΕ εν μία νυκτί” είπε ο Σάμουελσεν μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους, αφού την Κυριακή το κόμμα του συμφώνησε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες φιλελεύθερες κυβερνήσεις που δήλωναν με σαφήνεια ότι ήθελαν να διατηρήσουν τη Δανία κοντά στον πυρήνα της ΕΕ, η νέα 86σέλιδη “πλατφόρμα” που παρουσιάστηκε την Κυριακή περιγράφει πολύ αόριστα την πολιτική της Κοπεγχάγης απέναντι στην ΕΕ.

Η γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι συνεργαζόμαστε με την ΕΕ αλλά ταυτόχρονα τηρούμε κριτική στάση στον τρόπο λειτουργίας της. Θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε την ΕΕ, τα Ηνωμένα Έθνη και το ΝΑΤΟ εκ των έσω. Έχουμε ένα έργο εξυγίανσης να πραγματοποιήσουμε”, συνέχισε ο Σάμουελσεν. “Μπορεί να εμπνεόμαστε από όσα συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο”, είπε, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις και χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στην απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ένωση.

Σε δημοψήφισμα που διεξήχθη πέρσι τον Δεκέμβριο, η Φιλελεύθερη Συμμαχία είχε ταχθεί κατά της συνεργασίας της Κοπεγχάγης με τη Europol. Η συμφωνία συνεργασίας τελικά απορρίφθηκε από τους Δανούς ψηφοφόρους.

Τα δύο άλλα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού, οι Φιλελεύθεροι του πρωθυπουργού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν και το Συντηρητικό Κόμμα, είναι φιλοευρωπαϊκά. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία έχει 13 έδρες στο 179μελές κοινοβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ