Σκληρή απάντηση στην Toυρκία έδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ στον χαρακτηρισμο από την Άγκυρα ως παράνομης της ρίψης των αλεξιπτωτιστών της Εθνοφυλακής στην Κω διαμέσου του εκπροσώπου του.

Με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Στράτος Ευθυμίου, απάντησε στον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι η Τουρκία «σταθερός παραβάτης του διεθνούς δικαίου δεν είναι δυνατόν να δίνει στην Ελλάδα μαθήματα τήρησης της διεθνούς νομιμότητας.

«Δεν το δικαιούται ο παραβάτης, ο οποίος μόνο σε μια μέρα πραγματοποιεί 138 παραβάσεις και δέκα υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικών νησιών, ενώ συγχρόνως διατυπώνει απειλές εις βάρος της εδαφικής κυριαρχίας μας και της ακώλυτης άσκησής της» 

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι «η Ελλάδα, ουδέποτε και έναντι οποιουδήποτε θα απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για την νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς στη βάση όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών»

Διαβάστε την δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτου Ευθυμίου, ως απάντηση στη σημερινή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Μαθήματα τήρησης της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι δυνατόν να μας δίνει ο κατ’ εξοχήν και σταθερός παραβάτης του διεθνούς δικαίου.

Δεν το δικαιούται ο παραβάτης, ο οποίος μόνο σε μια μέρα πραγματοποιεί 138 παραβάσεις και δέκα υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικών νησιών, ενώ συγχρόνως διατυπώνει απειλές εις βάρος της εδαφικής κυριαρχίας μας και της ακώλυτης άσκησής της.

Η Ελλάδα, ουδέποτε και έναντι οποιουδήποτε θα απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για την νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς στη βάση όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών.

Εξάλλου, η Τουρκία ως μη συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων μεταξύ της Ιταλίας και των Συμμάχων του 1947, βάσει της οποίας τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα κατά πλήρη κυριαρχία, δεν αντλεί κανένα δικαίωμα από τη Συνθήκη, η οποία αποτελεί για την Τουρκία “res inter alios acta”».

Έτσι το ελληνικό ΥΠΕΞ έδωσε απάντηση στην Άγκυρα η οποία θορυβήθηκε εννέα ώρες μετά το δημοσίευμα του pronews.gr για την ρίψη των αλεξιπτωτιστών της Εθνοφυλακής στην Κω

Χθες γράψαμε χαρακτηριστικά «Μονάδες της πρώτης γραμμής  στον Εβρο, επιθεώρησε αιφνιδιαστικά ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ την ίδια στιγμή Ελληνες αλεξιπτωτιστές έπεφταν «μια ανάσα» από τα Ιμια, συγκεκριμένα στην Κω. Από την Κω μέχρι τα Ιμια, ο χρόνος πτήσης του C-130 είναι λιγότερος από 1,5 λεπτό!

Έγινε ρίψη αλεξιπτωτιστών των από C-130 σε μικρή απόσταση από τα Ιμια σε ζώνη ρίψης στη νήσο Κω, προκειμένου να ελεγχθούν τα σχέδια ταχείας ανάπτυξης ειδικών δυνάμεων σε περίπτωση κρίσης

Φυσικά η όλη δραστηριότητα για να μην φανεί ότι η Ελλάδα κλιμακώνει, πέρασε ως “εκτέλεση άλματος στο πλαίσιο εξαμηνιαίας εκπαίδευσης συντήρησης αλεξιπτωτιστού”, αλλά η χρονική συγκυρία μόνο τυχαία δεν είναι.»

Εννέα ώρες αργότερα απάντησε το τουρκικό ΥΠΕΞ στο δημοσίευμα του pronews.gr 

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Έχουμε δει τις ειδήσεις αυτές, σύμφωνα με τη με τη συμφωνία του 1947 η Κως πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένη και εκεί απαγορεύεται κάθε στρατωτική διαδικασία»   είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ και συμπλήρωσε  «είναι παράνομη αυτή η δραστηριότητ α».  

Κατέληξε, τέλος, ζητώντας από την Αθήνα «να μην προκαλεί ένταση να μην κάνει μονομερείς ενέργειες και να δραστηριοποιείται βάσει των διεθνών κανόνων στο Αίγαιο».

Eντελώς ανυπεράσπιστα θέλει η Άγκυρα τα Δωδεκάννησα και τα νησιά του Α.Αιγαίου 

H θρασύτατη ανακοίνωση ζητάει την «αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών των Δωδεκαννήσων και των νησιών του Α.Αιγαίου ξεχνώντας ηθελημένα ότι στα νησιά αυτά δεν υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις αλλά τάγματα Εθνοφυλακής τα οποία βάση του θεμελιώδους Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ έχουν ως αποστολή την αυτοάμυνα των νησιών

Το 1947 Υπογράφεται στο Παρίσι συνθήκη ειρήνης μεταξύ των συμμάχων και των συνασπισμένων Δυνάμεων (και Ελλάδας) και της Ιταλίας, σύμφωνα με την οποία η Ιταλία εκχωρεί στην Ελλάδα με πλήρη κυριαρχία τα νησιά της Δωδεκανήσου και τις παρακείμενες νησίδες. Στη συνθήκη αυτή δεν απαγορεύεται η ανάπτυξη ταγμάτων Εθνοφυλακής για αυτοάμυνα

Σημειώνεται ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ χρησιμοποίησε την φρασεολογία του pronews.gr και έκανε και αυτό σαφή αναφορά στην Καταστατική Χάρτα του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ