Με τις εικόνες των δυναμικών Ελλήνων που ζουν και διαπρέπουν στην αφρικανική ήπειρο, αλλά και των δυνατοτήτων που θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο σε επιχειρηματίες της Ελλάδας, επέστρεψε στην Αθήνα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ, από τη σύντομη αλλά πολύ περιεκτική περιοδεία του, με μονοήμερες επισκέψεις του, στον ελληνισμό της υποσαχάριας Αφρικής. Τελευταίος του σταθμός ήταν το Γιοχάνεσμπουρκ, μετά την Πρετόρια στη Νότιο Αφρική, καθώς και τις επισκέψεις του στην Αιθιοπία, τη Μοζαμβίκη, το Κέιπ Τάουν και την Μποτσουάνα.

«Έλληνες με ψυχή είναι και οι αγνοημένοι στην αφρικανική ήπειρο, με εξαιρετικές επιχειρηματικές επιδόσεις, σε χώρες δύσκολες ακόμα και ως προς τη λειτουργία τους, αλλά που είναι ψήφοι στα διεθνή φόρα για εθνικά θέματα που μας αφορούν και οικονομίες που προσπαθούν να αναδυθούν, προσφέροντας ευκαιρίες σε ελληνικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο κ. Κουίκ .

«Είχε πολύ ενδιαφέρον», πρόσθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, «η διπλή αποστολή μου σε χώρες όπου είχαμε χρόνια να δώσουμε την παρουσία μας ή δεν είχε εμφανιστεί ποτέ μέλος ελληνικής κυβέρνησης. Το ένα σκέλος αφορούσε την εκεί ομογένεια. Απόλυτα ξεχασμένη, αφού μέχρι τώρα οι προτεραιότητες των προκατόχων μου ήταν κυρίως επικεντρωμένες προς την Αμερική και Αυστραλία. Δεν λέω…μεγάλη αριθμητικά ομογένεια, σε μεγάλες χώρες με διεθνή επιρροή».

Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εξαιρετικές επιχειρηματικές επιδόσεις των Ελλήνων της Αφρικής και στη συμβολή τους στα εθνικά μας θέματα μέσα από τις χώρες όπου ζουν, σημειώνοντας πως αυτό ακριβώς ήταν και το δεύτερο σκέλος της αποστολής του, έχοντας συγκεκριμένες οδηγίες από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για τα πολιτικά ζητήματα και αντίστοιχες από τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο, που έχει το χαρτοφυλάκιο της οικονομικής διπλωματίας.

Επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο Νίκος Κοτζιάς στρέφουν με πολύ συγκεκριμένα βήματα, σχεδιασμό και πρωτοβουλίες, την προσοχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο σύνολο της Αφρικής, όπου, όπως εξήγησε, έχει κάνει διπλωματική και οικονομική «εισβολή» τα τελευταία χρόνια η Τουρκία η οποία δραστηριοποιείται διπλωματικά και επιχειρηματικά σχεδόν σε 50 αφρικανικές χώρες, με τη βοήθεια και των απευθείας πτήσεων της αεροπορικής της εταιρίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, υπογράμμισε τη σημασία της παρουσίας της Ελλάδας στην Αφρική και σημείωσε πως γι’ αυτό και σε όλες τις διμερείς πολιτικές συναντήσεις του στις χώρες που επισκέφθηκε, εκτός των πρέσβεων της Ελλάδας στις συγκεκριμένες πρωτεύουσες, συμμετείχε και εμπορικός μας ακόλουθος.

Τέλος, χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός την επιχειρηματική αποστολή του ΣΕΒ στη Ν. Αφρική στο β’ εξάμηνο του 2017, ενώ έκανε γνωστό πως μεθοδεύεται επιχειρηματικό φόρουμ στη Μοζαμβίκη και επιχειρηματικές συνέργειες στην Αιθιοπία και την Μποτσουάνα.

Τ. Κουίκ: Ηρθα για να ακούσω τι θα θέλατε να κάνει η πατρίδα για σας. Εντυπωσιακά θετικό που Ελλαδίτες και Κύπριοι της Νότιας Αφρικής είστε ενωμένοι σε μία ομοσπονδία

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του κ. Κουίκ ήταν το Γιοχάνεσμπουργκ, η μεγαλύτερη και πλέον πυκνοκατοικημένη πόλη στη Νότια Αφρική. Στο Γιοχάνεσμπουργκ ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γιάννη Φιλίππου και υψηλόβαθμα στελέχη της εκεί κοινότητας, επισκέφθηκε το εντυπωσιακό ελληνικό σχολείο SAHETI (South African Hellenic Educational Technological Institute), ένα από τα κορυφαία της χώρας, με 1.300 μαθητές, σε εγκαταστάσεις 190 στρεμμάτων και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γιώργο Μπίζο, εμβληματική προσωπικότητα της Νότιας Αφρικής, ομογενή από το Βασιλίτσι Μεσσηνίας, ο οποίος ήταν επί 65 χρόνια επιστήθιος φίλος του Νέλσον Μαντέλα και δικηγόρος του στα δύσκολα χρόνια των διώξεών του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ