Ο Γ. Κατρούγκαλος «σπάει» την κυβερνητική γραμμή με τις δηλώσεις του για ομιλίες Τούρκων πολιτικών στη Θράκη
Αναταραχή έχει προκαλέσει η χθεσινή δήλωση του Γ.Κατρούγκαλου περί πιθανών επισκέψεων Τούρκων αξιωματούχων στην Θράκη για να μιλήσουν στην Μειονότητα για το τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.
H τοποθέτηση του κ. Κατρούγκαλου ήταν τελείως αντίθετη από την σκληρή πολιτική γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση έναντι της Άγκυρας τουλάχιστον όπως εκφράζεται από τους καθ’ύλην αρμόδιους ΥΕΘΑ Π.Καμμένο και ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιά.
Όμως ακόμα χειρότερα ο Γ.Κατρούγκαλος με την δήλωσή του αυτή είναιν σαν να αναγνωρίζει την θρησκευτική μειονότητα της Θράκης ως μειονότητα με εθνικά χ;αρακτηριστικά.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «έχουν γίνει και στο παρελθόν επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στη Θράκη». «Δεν μπορώ να κρίνω τις εσωτερικές πολιτικές αποφάσεις άλλων χωρών, αλλά ο κανόνας στην Ευρώπη είναι να γίνονται τέτοιες συγκεντρώσεις. Το μόνο πρόβλημα που τίθεται είναι εκείνο της δημόσιας ασφάλειας»
«Δεν υπάρχει λόγος να απαγορεύσουμε την επικοινωνία μαζί τους, αλλά από την άλλη δεν υπάρχει και κανένας λόγος να τροφοδοτήσουμε μια ένταση, που αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Ευρώπη και κινδυνεύει να δημιουργήσει προβλήματα στη σχέση μας» ολοκλήρωσε το σκεπτικό του.
«Νομίζω ότι η Τουρκία προσπαθεί να μεταφέρει τη νευρικότητά της σε τρίτες χώρες» σημείωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρεξ Τίλερσον.
«Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε κέντρο μεταφοράς ενέργειας είναι σημαντικό να υπάρχει ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια».
«Από την πλευρά της Τουρκίας βλέπουμε μία ιδιαίτερα προκλητική συμπεριφορά, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και απέναντι στις συμμαχικές χώρες» είπε και ο υπουργός Εθμικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ξεκαθάρισε πως η χώρα μας είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της.
Οι γείτονες χθες ξεκίνησαν την εβδομάδα με 8 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου CN-235 και άλλες 2 από μαχητικά.
Εκτός των παραβιάσεων, καταγράφηκαν και 4 παραβάσεις του FIR Αθηνών. Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.