Τη στάση της Ελλάδας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις περιέγραψε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι απέναντι στην Τουρκία από την πλευρά της Ευρώπης παρατηρούνται τρεις συμπεριφορές. Η μία είναι «παρόλα αυτά», η δεύτερη είναι «γι’ αυτό το λόγο» και η τρίτη είναι «διαφορετικά», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, εξηγώντας ότι την πρώτη άποψη – η οποία λέει πως παρά τη συμπεριφορά της πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε ώστε η Τουρκία να γίνει όσο το δυνατόν πιο δημοκρατική και ευρωπαϊκή – υποστηρίζει και η Ελλάδα.

«Αυτή είναι και η θέση μας, είναι προς το συμφέρον ιδιαίτερα της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας να έχουμε μία Τουρκία που να μην έχει την σημερινή συμπεριφορά», επισήμανε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε: «Εμείς θέλουμε μία ευρωπαϊκή, δημοκρατική Τουρκία, το πρόβλημα δεν είναι δικό μας, είναι της Τουρκίας. Θέλει να είναι Ευρωπαϊκή και δημοκρατική; Η Τουρκία είναι αυτή που πρέπει να αποφασίσει αν θέλει έναν ευρωπαϊκό δρόμο και αν θέλει να υλοποιήσει τις ευρωπαϊκές αξίες και τα προαπαιτούμενα της ευρωπαϊκής προοπτικής».

«Εμείς» σημείωσε «είμαστε ανοιχτοί και θέλουμε να ξαναβρεθούμε στο δρόμο της ευρωπαϊκής πορείας. Και εκείνη θα αποφασίσει αν θέλει να φύγει από αυτό το δρόμο, εμείς δεν θα τη βγάλουμε. Ούτε θα δώσουμε άλλοθι και σε κανένα στην Τουρκία ότι η Ευρώπη για κάποιο λόγο δεν επιθυμεί αυτή τη χώρα κοντά της».Σχετικά με τους οικονομικούς μετανάστες και τους πρόσφυγες, ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε τον κ. Γκάμπριελ για τη θέση που εξέφρασε σχετικά με τη Συνθήκη του Δουβλίνου ως προς την Ελλάδα και υπενθύμισε ότι χώρα μας γέννησε τον όρο φιλοξενία και όλο το πρώτο διάστημα και ακόμη και σήμερα ο ελληνικός λαός επιδεικνύει την πολύ μεγάλη πίστη του σ’ αυτήν. Τόνισε δε ότι παρά τα προβλήματα δεν έχουν σημειωθεί- πέρα από μεμονωμένες εξαιρέσεις- ακροδεξιά, ακραία φασιστικά μηνύματα και συμπεριφορές.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης ότι στην Ελλάδα, που βρίσκεται μέσα σε πάρα πολλές δίνες- οικονομικές, χρηματοπιστωτικές, την αστάθεια στην περιοχή της-, λειτουργεί η Δημοκρατία της, αποδεικνύοντας ότι όταν ένα θεσμικό σύστημα στηρίζεται σωστά και με τα αισθήματα του λαού ανοιχτά προς τους άλλους, είμαστε στο σωστό ευρωπαϊκό δρόμο. «Γι’ αυτό όταν μου επικαλούνται διάφοροι γείτονες ότι για τον ένα ή τον άλλο λόγο εγκαταλείπουν τις δημοκρατικές τους συνήθειες, αυτό από την πλευρά μας δεν είναι αποδεκτό. Οι θεσμοί πρέπει να αντέχουν» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το αν μπορεί να υπάρξει ένα μεγάλο κύμα προσφύγων προς την Ελλάδα, ο κύριος Κοτζιάς είπε ότι ο ίδιος δεν φοβάται με τρόπο που να τον εκφοβίζει κάποιος, γιατί «αυτός που θέλει να σε εκφοβίσει μόλις το κάνει έχει πάψει να έχει οποιοδήποτε χαρτί στα χέρια του. Και νομίζω ότι κι άλλες πλευρές το σκέφτονται αυτό, δηλαδή ότι η χρήση εκφοβιστικών χαρτιών δεν είναι προς το συμφέρον τους», είπε.

Τέλος, τόνισε τη σημασία που έχει η μεγάλη διαπραγμάτευση της Τουρκίας για την τελωνειακή της ένωσή με την Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας: «Το ζητούμενο είναι γύρω στα 65 δισ., νομίζω ότι θα τα συνυπολογίσει καλά για τη συμπεριφορά της».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ