Την ανάγκη δημιουργίας μιας κουλτούρας συμβιβασμού και συναίνεσης από όλες τις πλευρές στα Δυτικά Βαλκάνια υπογράμμισε ο Νίκος Κοτζιάς στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ), στις Βρυξέλλες.

Ειδικά για τα Σκόπια, απαντώντας ουσιαστικά στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ζήτησε να προχωρήσει η ευρωατλαντική προοπτική των Σκοπίων και της Βοσνίας, τόνισε ότι είναι προαπαιτούμενο να υιοθετηθούν κανόνες δημοκρατικής συναίνεσης στο εσωτερικό και να υπάρχει εμπεδωμένη σχέση καλής γειτονίας με τις χώρες της περιοχής.

Ο Έλληνας υπουργός δήλωσε μετά το πέρας της Συνόδου ότι συζητήθηκαν ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη και την εγγύτερη περιοχή και υποστήριξε την ανάγκη να φτιαχτούν δομές σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε τις θετικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την περιοχή και πρότεινε να εξεταστεί η δημιουργία νέας δομής ασφαλείας για την περιοχή της «Νότιας Γειτονίας», στο πρότυπο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Στη δομή αυτή θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν αραβικές χώρες των ακτών της Μεσογείου και το Ισραήλ.

Σε περίπτωση που το NATO υιοθετήσει το πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχουν σκέψεις να προταθεί ως έδρα η Ρόδος, όπου διεξάγεται και η ετήσια Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα.

Η Αθήνα εκτιμά πως η δημιουργία μιας νέας δομής ασφαλείας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου θα μπορούσε να συμβάλει στην προώθηση της επίλυσης του Παλαιστινιακού (πάντα στο πλαίσιο «των δύο κρατών»).

Ας σημειωθεί πως οι αραβικές χώρες της περιοχής και το Ισραήλ έχουν αρχίσει, ιδίως μετά την όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, να βρίσκουν κοινά συμφέροντα και να πυκνώνουν τις ανεπίσημες συναντήσεις τους.

Τον περασμένο Μάιο, το NATO ενέκρινε σε πέντε μη μέλη του (Ισραήλ, Ιορδανία, Μπαχρέιν, Κατάρ και Κουβέιτ) να ανοίξουν τον Ιανουάριο του 2017 διπλωματικές αποστολές στην έδρα του προκειμένου να αναβαθμίσουν τη σχέση τους με τη Συμμαχία και να μπορούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα και ασκήσεις.

Η Άγκυρα αντιδρούσε στη συμμετοχή του Τελ Αβίβ, αλλά άλλαξε στάση μετά την ομαλοποίηση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, οι οποίες είχαν διακοπεί μετά την επίθεση Ισραηλινών κομάντος κατά του «Μαβί Μαρμαρά» και του πολυεθνικού στολίσκου τον Μάιο του 2010, που επιχειρούσε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας.

Η στενότερη σχέση ΝΑΤΟ – Ισραήλ εξετάζεται επίσης και υπό το πρίσμα της ενεργειακής ασφάλειας και των ενεργειακών κοιτασμάτων που έχουν βρεθεί στον πυθμένα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε το Τελ Αβίβ ο στρατηγός Πέτερ Πάβελ, επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας, και είχε συνομιλίες με Ισραηλινούς αξιωματούχους, καταλήγει η Εφημερίδα των Συντακτών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ