Να αναλάβει πρωτοβουλία να τιμάται στην επικράτεια της Βικτώρια η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός της αυστραλιανής πολιτείας Ντάνιελ Άντριους κατά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού, το θέμα της ελληνικής γλώσσας ήρθε ως φυσική προέκταση της συζήτησης που προηγήθηκε για τις προσπάθειες που έχει αναλάβει ο πολιτειακός πρωθυπουργός στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν ομογενείς αλλά και Αυστραλοί για την επιστροφή στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Επίσης, ο κ. Άντριους ζήτησε και ενημέρωση από τον Έλληνα υφυπουργό για τα διμερή θέματα, αλλά και ζητήματα ελληνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως οι σχέσεις Τουρκίας και Ευρώπης και Αθήνας-Άγκυρας, το Κυπριακό, η πορεία συζητήσεων με τα Σκόπια και οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος.

Ενδεικτικό του κλίματος ήταν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βικτώρια: «Η Μελβούρνη είναι η 3η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και η πρώτη ελληνική πόλη, όχι μόνο στην Αυστραλία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι Έλληνες είναι εξαιρετικοί πολίτες της χώρας μας και είναι φυσιολογικό να ενδιαφέρομαι και για τα θέματα της πατρίδας τους».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία ήταν παρούσα η υπουργός Νεολαίας και Οικογένειας Τζένη Μικάκος, η οποία είναι και η μόνη γυναίκα υπουργός ελληνικής καταγωγής στην Αυστραλία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα να έρθει τον Νοέμβριο στην Ελλάδα, ενώ η ομογενής υπουργός προανήγγειλε ότι θα βρίσκεται σε λίγες εβδομάδες στη χώρα μας, στην ετήσια διάσκεψη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.).

Το απόγευμα (σ.σ. ώρα Αυστραλίας) ο Τέρενς Κουίκ συμμετείχε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ορθόδοξης Ελληνικής Κοινότητας» Μελβούρνης, όπου του τέθηκαν θέματα, κυρίως εκπαιδευτικά και πολιτιστικά. «Εδώ στη Μελβούρνη ρίχνουμε πολύ μεγάλο βάρος στα θέματα της Παιδείας, που δεν αφορούν μόνο τα εδώ Ελληνόπουλα που έχουν φτάσει ήδη στην 4η και 5η γενεά, αλλά και ειδικά προγράμματα για τα παιδιά που έχουν έρθει στη Μελβούρνη με τη φουρνιά των νέων μεταναστών της κρίσης, και που κάνουν τα Ελληνικά σε άλλες πιο προχωρημένες ταχύτητες, αφού ξεκίνησαν τα σχολεία της Ελλάδας. Πολυδάπανο πρόγραμμα, αλλά αξίζει τον κόπο να το χρηματοδοτούμε» είπε ο πρόεδρος της κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης απευθυνόμενος στον κ. Κουίκ.

Στη συνέχεια ο ΥΦΥΠΕΞ συμμετείχε σε πολυπρόσωπη συγκέντρωση των προέδρων όλων των ομογενειακών φορέων της Μελβούρνης. Μετά τον χαιρετισμό του, ο Τέρενς Κουίκ απάντησε σε ερωτήσεις που του έθεταν οι ομογενείς αξιωματούχοι για θέματα που αφορούσαν τη σχέση ομογένειας- Ελλάδας και για τα εθνικά θέματα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ