Νίκη στις εκλογές του Κοσόβου των εξτρεμιστών πρώην οπλαρχηγών του UCK προοιωνίζεται «μαύρες» εξελίξεις στα Βαλκάνια
Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται στον βόρειο βαλκανικό περίγυρο της χώρας, καθώς το power game ΗΠΑ-Ρωσίας σε συνδυασμό με τον αλβανικό αλυτρωτισμό δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα για την ασφάλεια της περιοχής. Ηδη έχουμε άκρως αρνητικές εξελίξεις στο θέμα των εκλογών του Κοσόβου (ή κατεχόμενου Κοσσυφοπεδίου, από την στιγμή που η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την κρατική οντότητα της αλβανοκρατούμενης νότιας Σερβίας).
Οι ακραίοι πρώην (;) οπλαρχηγοί του UCK με αρχηγό της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου- ΑΑΚ, τον Ραμούς Χαραντινάι, επικράτησαν στις χθεσινές εκλογές. Συγκεκριμένα ο Συνασπισμός- PAN, στον οποίο συμμετέχουν στον οποίο συμμετέχουν το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου ( το γνωστό DPK του Θάτσι), το ΑΒΚ, η Πρωτοβουλία για το Κοσσυφοπέδιο’ (IK του Φατμίρ Λιμάι) και εννέα μικρότερα κόμματα, είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών.
Οι Σέρβοι της Μητρόβιτσα με το κόμμα Λίστα της Πρωτοβουλίας των Σέρβων Πολιτών κέρδισαν το 16,6% των ψήφων.
Σύμφωνα με τα μέχρις στιγμής αποτελέσματα ο ‘PAN’ κερδίζει με 30,19 των ψήφων, η Δημοκρατική Κοινωνία του Κοσσυφοπεδίου με 17,23 % και 14,69% η Αυτοδιάθεση.
Αυτό σημαίνει ότι ο Ραμούς Χαραντινάι θα είναι ο νέο ηγέτης των αλβανόφωνων Κοσοβάρων με ότι αυτό συνεπάγεται για την πυροδότηση των αλβανικών αλυτρωτικών τάσεων ειδικά προς την περιοχή των Σκοπίων, αλλά και προς την νότια Ηπειρο και τη Σερβία.
Ολα αυτά ενώ μετά την αποπομπή του Νίκολα Γκρούεφσκι από την εξουσία και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στα Σκόπια, φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη στο ΝΑΤΟ των Σκοπίων με τον τίτλο FYROM που έχει και στον ΟΗΕ!
Τώρα, τι σημασία έχει αυτό, όταν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια προεξαρχόντων των ΗΠΑ, ως “Μακεδονία” είναι θέμα ερμηνείας.
Πάντως οι ΗΠΑ, μετά το Μαυροβούνιο θέλουν “εδώ και τώρα” την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αδιαφορώντας για το όνομα, καθώς θεωρούν ότι η Ρωσία μετά τον οριστικό προσεταιρισμό της Σερβίας θα πρέπει να “κλειστεί” από ΝΑΤΟϊκά κράτη.
Η επίσπευση των διαδικασιών για ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ με το ακρωνύμιο FYROM θα αποτελέσει κίνηση στήριξης των δυτικών στο δίδυμο Ζάεφ-Αχμέτι, στο οποίο έχουν επενδύσει για την αποκατάσταση της εσωτερικής πολιτικής και εθνοτικής ομαλότητας, σε μια χώρα που θεωρείται κλειδί για τις γεωπολιτικές ισορροπίες και θα παραμείνει η χώρα στο δυτικό στρατόπεδο, ενώ θα μορούν ευκολότερα να διαχειριστούν και την πίεση των Αλβανών, αφού πλέον και οι δύο χώρες θα είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Πρακτικά θα ζητηθεί από την Ελλάδα να προδώσει τις θέσεις της όπως αυτές εκφράστηκαν στο Βουκουρέστι το 2008. Αυτό που καταγράφεται πλέον ως ιδιαίτερα έντονο είναι οι γερμανικές πιέσεις προς την Αθήνα.
Τότε ήταν απλά πιέσεις, σήμερα το Βερολίνο κρατά το “καλώδιο” (για την ακρίβεια του έχει επιτραπεί από τις ελληνικές πολιτικές ηγεσίες από το 2011 μέχρι σήμερα να κρατά το “καλώδιο”) με το οποίο κρατιέται στην ζωή η Ελλάδα.
Στην πρόσφατη σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι ΗΠΑ και η Γερμανία άρχισαν ήδη να ασκούν πιέσεις στην Αθήνα ακούστηκαν φωνές περί επιτάχυνσης των διαδικασιών ένταξης στις ευρωατλαντικές δομές χωρών των δυτικών Βαλκανίων, μαζί και της Βοσνίας, διατυπώνοντας εμμέσως την απειλή ότι “Οι Αλβανοί δεν θα συγκρατηθούν διαφορετικά”…
Στο παιχνίδι έχουν μπει και οι γνωστές ΜΚΟ μία εκ των οποίων, η “Εργο Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς” δημοσίευσε έγγραφα που περιγράφουν, δήθεν, “ρωσικές κατασκοπευτικές προσπάθειες να εμποδίσουν την ένταξη της χώρας, αλλά και άλλων βαλκανικών κρατών, στο ΝΑΤΟ” με υπογραφή της υπηρεσίας αντικατασκοπείας της ΠΓΔΜ.
Μεταξύ άλλων, δόθηκε στη δημοσιότητα αναφορά του επικεφαλής της διεύθυνσης ασφάλειας και αντικατασκοπείας της ΠΓΔΜ, Βλαντιμίρ Ατανάσοφσκι, ότι η ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια ασκεί ισχυρή και ανατρεπτική προπαγάνδα με στόχο την απομάκρυνση της χώρας από τη Δύση.
Σύμφωνα με τον Ατανάσοφσκι, οι ρωσικές ενέργειες ξεκίνησαν το 2008, όταν η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μπλοκαρίστηκε εξαιτίας των αντιρρήσεων που είχε προβάλει στη σύνοδο του Βουκουρεστίου η Ελλάδα, λόγω της διαφωνίας σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων.
Οπως προκύπτει από τις αναφορές, κάποιες εκ των οποίων δημοσιεύθηκαν στον βρετανικό “Γκάρντιαν”, ο στόχος της στρατηγικής της Ρωσίας, εκτός από την αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ, είναι και ενεργειακός, καθώς αποτελεί προτεραιότητα της Μόσχας ο έλεγχος των πηγών ενέργειας της περιοχής μέσα από τη συμμαχία με τις βαλκανικές χώρες, συμμαχία που στην πραγματικότητα θα είναι σχέση απόλυτης εξάρτησης.
Οι ρωσικές δραστηριότητες στα Σκόπια κατευθύνονταν από τη ρωσική πρεσβεία τόσο μέσω πρακτόρων όσο και εκπροσώπων τοπικών ειδησεογραφικών πρακτορείων.
Στα έγγραφα αναφέρεται ότι πράκτορες της Ρωσίας πέτυχαν να στρατολογήσουν τόσο ενεργά όσο και πρώην μέλη του στρατού και του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ με στόχο τη δημιουργία μιας “μεγάλης ομάδας ατόμων με στρατιωτική εκπαίδευση», οι οποίοι στην «κατάλληλη πολιτικά στιγμή θα εξυπηρετήσουν τα ρωσικά συμφέροντα στη χώρα”.