Ν.Κοτζιάς για το «ναυάγιο» του Κυπριακού- «Αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις της Άγκυρας»
Ευθύνες στην Τουρκία για το «ναυάγιο» των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας επέρριψε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας ότι αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις της Άγκυρας.
Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η Τουρκία αρνήθηκε να υποβάλει γραπτές προτάσεις, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες.
Διατύπωσε, δε, το ερώτημα, γιατί η Άγκυρα επιμένει να έχει τον ρόλο του εγγυητή ένας «στρατός πραξικοπηματιών», σημειώνοντας ότι στελέχη του τουρκικού στρατού κατηγορούνται για την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.
Κατά τον κ. Κοτζιά, ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, του είπε: «Θέλουμε να διατηρήσουμε τα δικαιώματά μας τουλάχιστον για τα επόμενα 15 χρόνια».
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ άφησε επίσης αιχμές για τον ρόλο του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, σημειώνοντας ότι «ο μεσολαβητής δεν μεσολαβούσε», ενώ τον κατηγόρησε για μονομερείς θέσεις.
Επέμεινε ότι το Κυπριακό δεν έκλεισε στην Ελβετία, ενώ έκανε λόγο για φραστικούς λεονταρισμούς της Άγκυρας, αναφερόμενος στην αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου», υπογράμμισε.
Πάντως, ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε πως είναι σημαντικό ότι τέθηκε επιτέλους το θέμα των εγγυήσεων στην Ελβετία, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αν η γειτονική χώρα θέλει να φερθεί ευρωπαϊκά.
Ο κ. Κοτζιάς απάντησε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έθεσε θέμα δεδηλωμένης για τον Πάνο Καμμένο, μετά τις θέσεις που εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Μεταξύ άλλων, τόνισε: «Δεν είναι καλό να ανοίξουμε τα χαρτιά μας ως κυβέρνηση τώρα που ξεκινάμε τη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό και μάλιστα εν όψει της επικείμενης συνάντησης με τον κ. Νίμιτς την ερχόμενη εβδομάδα».
Επιπροσθέτως, είπε ότι χρειάζεται να υπάρξει και γι’ αυτό το θέμα κλίμα συναίνεσης, κάνοντας ωστόσο λόγο για «αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπιανών», που κάνουν δυσκολότερη την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.