Γ. Αμανατίδης: «Η Κυβέρνηση δίνει όλες της τις δυνάμεις ώστε η χώρα να γυρίσει σελίδα»
«Η κυβέρνηση δίνει όλες της τις δυνάμεις, έτσι ώστε η χώρα να γυρίσει νέα σελίδα. Δημιουργούμε το μέλλον της χώρας μας και προχωρούμε με σταθερά βήματα» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Αμανατίδης, πριν από τη συνάντησή του, σήμερα, με πρόξενους και με αντιπροσώπους των έμμισθων διπλωματικών Αρχών ξένων χωρών στη Θεσσαλονίκη.
Σκοπός της συνάντησης με τους ξένους διπλωμάτες ήταν η ανταλλαγή απόψεων και η κατάθεση προτάσεων για την από κοινού ανάληψη δράσεων, με στόχο «την ανάδειξη της πόλης και των πλεονεκτημάτων της, του ιστορικού και πολιτιστικού της κεφαλαίου και του ρόλου που έχει να διαδραματίσει για την ανάπτυξη, όχι μόνο της περιοχής, αλλά και όλης της Ελλάδας» όπως ανέφερε ο κ. Αμανατίδης. «Το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για τη Θεσσαλονίκη είναι έμπρακτο» πρόσθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Στη συνάντηση εργασίας παρέστησαν, επίσης, η διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, η αναπληρώτρια γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Κυριακή Τεκτονίδου και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΞ στη Θεσσαλονίκη, Δημήτρης Παπανδρέου, ενώ από πλευράς των ξένων έμμισθων προξενικών Αρχών στην πόλη, διπλωμάτες των ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Κύπρου, Τουρκίας, Τσεχίας, ΠΓΔΜ και Αλβανίας.
Όπως ανακοινώθηκε, το επόμενο διάστημα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και με τους επίτιμους προξένους της πόλης.
Δηλώσεις Ι. Αμανατίδη
«Βρισκόμαστε σε μία πολύ θετική στιγμή για την ελληνική οικονομία και για τη χώρα μας. Το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, η σταθερή έξοδος στις αγορές, η προσέλκυση επενδύσεων, θα μας επιτρέψει την έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018. Εργαζόμαστε για το πιάσιμο των στόχων και για τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι αναγκαίες να ολοκληρωθούν. Σε αυτήν την προσπάθεια και τον οδικό χάρτη, τον οποίο περιέγραψε πάρα πολύ καλά ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, ιδιαίτερο ρόλο έχει να παίξει και η πόλη της Θεσσαλονίκης» σημείωσε ο κ. Αμανατίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, πριν από τη συνάντηση.
«Σήμερα γίνεται μία συνάντηση εργασίας με τις έμμισθες διπλωματικές Αρχές, με τους προξένους, ή τους αντιπροσώπους τους. Θα γίνει μία συζήτηση για την εμβάθυνση και την ανάληψη πρωτοβουλιών σε σχέση με τις προοπτικές που μπορούν να αναπτυχθούν στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Μπορεί να είναι οικονομικές, τουριστικές, ωστόσο, η Θεσσαλονίκη έχει ένα ιδιαίτερο ιστορικό και πολιτιστικό κεφάλαιο, το οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε» πρόσθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: «Οι διεθνείς συναντήσεις που έχουν γίνει, τόσο από τον πρωθυπουργό, όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά, νομίζω, έχουν δώσει ώθηση, έτσι ώστε η πόλη μας, ήταν ξακουστή, να γίνει ακόμη πιο ξακουστή στα πέρατα του κόσμου. Αυτό θα βοηθήσει ώστε τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών να διαχυθούν, ειδικά στις κοινωνικές ομάδες οι οποίες υπέφεραν αυτό το διάστημα. Η αλλαγή του κλίματος και η νέα σελίδα, νομίζω, είναι ορατή και στην πόλη μας».
Από την πλευρά της, η κ. Τεκτονίδου, τόνισε το «έμπρακτο» ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για τη Θεσσαλονίκη και συνεχάρη τον κ. Αμανατίδη για την πρωτοβουλία του να καλέσει στη συνάντηση εργασίας τις ξένες αντιπροσωπείες στην πόλη. «Νομίζω, ότι όλα δείχνουν, ότι υπάρχει διάθεση και πρόθεση σοβαρή και πολιτική βούληση, η πόλη να αναλάβει όλες εκείνες τις δραστηριότητες που αντιστοιχούν στο μέγεθος της, γιατί έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα» είπε χαρακτηριστικά.
Η συνάντηση με τις προξενικές Αρχές
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τις ξένες αντιπροσωπείες, ο υφυπουργός Εξωτερικών τις κάλεσε να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις, με στόχο τη διερεύνηση της προοπτικής υλοποίησης τους, σε συνεργασία με τις χώρες τις οποίες εκπροσωπούν στην πόλη.
«Η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών αποδίδουμε ξεχωριστή σημασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ως μητροπολιτικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Έχουμε αποφασίσει και ήδη κάνουμε πράξη, η πόλη αυτή να φιλοξενεί σημαντικές περιφερειακές διασκέψεις και συναντήσεις και σας παραπέμπω στις πρόσφατες τριμερείς συναντήσεις που έγιναν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αντίστοιχα» υπογράμμισε ο κ. Αμανατίδης και συμπλήρωσε: «Η Θεσσαλονίκη μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στους τομείς των γραμμάτων και του πολιτισμού, καθώς η πλούσια ιστορία της παρέχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για αυτό».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε τα βήματα που έχουν γίνει σε αυτόν τον τομέα, όπως η επικείμενη ανέγερση Μουσείου Ολοκαυτώματος, σε υπενθύμιση της τραγωδίας και της ιστορικής συμβολής του εβραϊκού ελληνισμού της πόλης, τη δημιουργία έδρας Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ, την πρόθεση να φιλοξενηθεί στην πόλη η έδρα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, την πρόσφατη παρουσίαση του ψηφιακού χάρτη της ελληνικής διασποράς, ενώ υπενθύμισε ότι το ΑΠΘ προγραμματίζει το προσεχές έτος τη διεξαγωγή συνεδρίου με αντικείμενο τον Μακεδονικό Αγώνα και τον ρόλο της Θεσσαλονίκης στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Θέλουμε, συνεπώς, να τονίσουμε τη διεθνή, πολυπολιτισμική ταυτότητα μίας πόλης, της οποίας η μακραίωνη παράδοση και ιστορία αποδεικνύει ότι μπορεί να υποδεχθεί κα να φιλοξενήσει εκδηλώσεις κάθε μορφής» τόνισε κ. Αμανατίδης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ