Ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών, Τίτους Κορλατεάν, σε απάντηση της σχετικής ερώτησης του ΑΜΠΕ στην κοινή συνέντευξη Τύπου, με την οποία ολοκληρώθηκε η όγδοη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας σήμερα στη Σόφια, δήλωσε ότι είναι γνωστό, ότι με τη πάγια και συνεπή υποστήριξη της η Ελλάδα συνέβαλε στην ταχύτερη και ευκολότερη ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Σήμερα, όταν στα Βαλκάνια υπάρχουν ήδη τρία κράτη μέλη της ΕΕ, έχει αυξηθεί «το ειδικό βάρος» των τριών χωρών αλλά και της ευρύτερης περιοχής στις Βρυξέλλες; Είναι σε θέση η Αθήνα, η Σόφια και το Βουκουρέστι να επηρεάσουν τη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΕ για σημαντικά θέματα όπως η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων; «Υπάρχει ένας κανόνας που ισχύει τόσο στην καθημερινή, όσο και στην πολιτική ζωή αλλά και στη διεθνή πολιτική: οι χωριστές και μεμονωμένες φωνές δεν μετράνε όσο η ενιαία, η κοινή φωνή».

Σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα, που τεκμηριώνει την θέση του, ο Ρουμάνος αξιωματούχος ανέφερε τον δυναμικό ρόλο και τη συντονισμένη προσπάθεια των τριών χωρών για τη χάραξη των κύριων κατευθύνσεων της πολιτική της συνοχής στο νέο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ. Ώστε να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όλα εκείνα τα προβλήματα που παρεμποδίζουν τη σύγκλιση του «πλούσιου Βορά και του φτωχού Νότου» της ΕΕ, αλλά και το «ψαλίδι» στην οικονομική ανάπτυξη της παλιάς και της νέας Ευρώπης», κατά τα λόγια του Ρουμάνου υπουργού.

Ο κ. Κορλατεάν εξέφρασε την πεποίθηση του, ότι η ενεργή και ενιαία στάση των τριών χωρών θα παίξει σημαντικό ρόλο και στο το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ με τις υποψήφιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Δημήτρης Αβραμόπουλος υπενθύμισε, ότι η πορεία της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας προς την ευρωπαϊκή οικογένεια άνοιξε στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας πριν δέκα χρόνια. Και πρόσθεσε(με αισθητή δόση χιούμορ), ότι «φαίνεται, ότι το έχει η μοίρα της Ελλάδας να αναλαμβάνει την προεδρία κάθε φορά που έχουμε διεύρυνση», όπως είπε.

«Έχουμε μεγάλη εμπειρία σε αυτό και εργαζόμαστε πολύ σκληρά ώστε να ανοίξουμε την πύλη για όλες τις χώρες της περιοχής μας για να μπουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Βέβαια, η ΕΕ έχει ορισμένες αρχές και κανόνες, τους οποίους πρέπει να σεβόμαστε όλοι μας», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

«H διεύρυνση θα είναι κύρια προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας από την 1η Ιανουαρίου του 2014. Ανταλλάξαμε απόψεις για αυτό σήμερα και μπορώ να σας πω, ότι η τριμερής συνάντηση μας είναι ακριβώς αυτό, το οποίο επιδιώκουμε να πετύχουμε στην περιοχή μας. Εμείς δουλεύουμε μαζί στο πνεύμα της ενότητας, της φιλίας, της καλής θέλησης και της αλληλεγγύης και της κοινής ευρωπαϊκής προοπτικής» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, ο κοινός στόχος των τριών χωρών είναι να συνεχίσουν να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για το καλύτερο μέλλον της ευρύτερης περιοχής ώστε να γίνει «πραγματική όαση φιλίας και σταθερότητας στην περιοχή μας και να εξασφαλίσουμε ευρωπαϊκό μέλλον για όλους», όπως είπε.

«Αυτό είναι το πνεύμα, στο οποίο δουλεύουμε μαζί, αυτό είναι το καλό παράδειγμα των χωρών μας, οι οποίες περάσανε τόσο δύσκολες στιγμές στο παρελθόν αλλά είναι αποφασισμένες να δουλεύουν για το καλύτερο αύριο. Αυτή είναι η κοινή βούληση μας για όλες τις χώρες της περιοχής μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος, καταλήγοντας την απάντηση του στο ΑΜΠΕ.

«Δεν ξέρω τι θα μπορούσα να προσθέσω σε αυτές τις δύο απαντήσεις πέρα από το να δηλώσω, ότι πράγματι η βούληση μας είναι να συνεχίζουμε να δίνουμε το παράδειγμα συνεργασίας και καλής γειτονίας στα Βαλκάνια», είπε εκ μέρους του ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Νικολάι Μλαντένοφ.

Ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των Βούλγαρων για την υποστήριξη της Ελλάδας σε όλη την ενταξιακή πορεία της Βουλγαρίας προς την ΕΕ.

«Το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να ανταποδώσουμε αυτή την υποστήριξη της Ελλάδας είναι να εκφράσουμε την υποστήριξη μας στην προσπάθεια των φίλων Ελλήνων να ξεπεράσουν τα οικονομικά προβλήματα τις πατρίδας τους. Η υποστήριξη μας αυτή είναι ειλικρινής, επειδή έχει τη ρίζα της ακριβώς στην περίοδο εκείνη, όταν η Ελλάδα έδειξε με έμπρακτο και δυναμικό τρόπο την αλληλεγγύη της με την υποψηφιότητα μας για ένταξη στην ΕΕ.» Αυτό υπογράμμισε ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τον οποίο στις μέρες μας οι διμερείς έχουν εισέλθει πια σε καινούργια φάση, όταν «η συνεργασία μας έχει «κατέβει», έχει εξαπλωθεί σε όλα τα επίπεδα: τόσο μεταξύ των κυβερνήσεων και των υπουργείων, όσο και μεταξύ των δημόσιων διοικήσεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε όλους τους φορείς και σε όλους τους τομείς», όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός των εξωτερικών της Βουλγαρίας Νικολάι Μλαντένοφ, απαντώντας στην ερώτηση του ΑΜΠΕ στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση του με τους ομολόγους του από Ελλάδα, Δημήτρη Αβραμόπουλο και από τη Ρουμανία, Τίτους Κορλατεάν.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ