«Μου έχει κάνει εντύπωση η ανευθυνότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο θέμα με την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, επειδή επαναλαμβάνεται η κριτική περί προσπάθειας συγκάλυψης» τόνισε κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.
 
Έκανε γνωστό, πως από χθες το βράδυ έχει απευθύνει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, στην οποία αναφέρει πως τα έγγραφα απόλυτης διαβάθμισης του υπουργείου Εξωτερικών, στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, θα είναι διαθέσιμα προς μελέτη επιτόπια στο γραφείο του σήμερα, από 6-8 το απόγευμα. 

Διευκρίνισε μάλιστα, πως εφόσον το επιλέξει ο αρχηγός ενός κόμματος, είναι δυνατό να εξουσιοδοτήσει κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο προκειμένου να μελετήσει τα σχετικά τηλεγραφήματα.
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε, ότι ρητά λέει το άρθρο 133 του Κανονισμού της Βουλής ότι οι υπουργοί, όχι απλώς έχουν δυνατότητα να μην προσκομίσουν απόρρητα έγγραφα ενώπιον της Βουλής με τη συνήθη δημόσια διαδικασία, αλλά απαγορεύεται στον υπουργό να προσκομίσει παρόμοια έγγραφα. 

Η διαβάθμιση του απορρήτου μπορεί να αρθεί μόνο από τον δημόσιο φορέα που την έχει δώσει, για προφανείς λόγους προστασίας του εθνικού και του δημόσιου συμφέροντος, προσέθεσε.
 
Κατέστησε σαφές, πως «με τη διαδικασία που επελέχθη προστατεύθηκαν δύο ζητήματα ύψιστης εθνικής σημασίας, ώστε να υπάρχει πληροφόρηση της αντιπολίτευσης και να μην γίνονται φέιγ βολάν απόρρητα έγγραφα».

Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε, πως οι βουλευτές δεν μπορούν να λειτουργούν ως κλεπταποδόχοι απόρρητων εγγράφων. Απέδωσε την ανακίνηση του θέματος της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σ. Αραβία από την αντιπολίτευση, ως «μια προσπάθεια αντιπερισπασμού σε υπαρκτά σκάνδαλα που βαρύνουν τα συγκεκριμένα κόμματα». Την χαρακτήρισε ως «μια προσπάθεια απαράδεκτη για τον ίδιο τον κοινοβουλευτισμό, να υπάρξει ένας συμψηφισμός με κατασκευασμένα σκάνδαλα».
 
Το κρίσιμο νομικό ζήτημα, σε ό,τι αφορά την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, σημείωσε, «ήταν αν λειτούργησε ως πληρεξούσιος της Σ. Αραβίας αυτός που συνήψε τη σχετική συμφωνία» και συμπλήρωσε πως «αν υπάρχει πληρεξουσιότητα, δεν υπάρχει παραβίαση του νόμου περί μεσαζόντων, ούτε δυνατότητα μίζας».

Εξίσου υπογράμμισε, πως επειδή η συμφωνία είναι μεταξύ κυβερνήσεων, δεν θα μπορούσε να πουληθούν 300.000 βλήματα και να χρησιμοποιηθούν 100.000.

Αναφερόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδο, επισήμανε πως ο ίδιος έχει δώσει στη δημοσιότητα, κατά παράβαση του άρθρου 146 του Ποινικού Κώδικα και του άρθρου 133 του Κανονισμού της Βουλής, απόρρητα έγγραφα. 

«Ήρθε χθες στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών και απευθύνθηκε σε ένα μη εξουσιοδοτημένο διπλωμάτη, ζητώντας τα έγγραφα αυτά» προσέθεσε.
 
Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επιβολή εμπάργκο της ΕΕ στην πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, ξεκαθάρισε πως δεν αφορά τη διάσταση της νομιμότητας της όλης διαδικασίας.
 
Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις και τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, εστίασε σε θέματα του χαρτοφυλακίου του.

Ειδικότερα, χαρακτήρισε κομβικό σημείο την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Brexit και για τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Όπως είπε, στις 6 Δεκεμβρίου η ΕΕ θα κάνει γνωστές τις προτάσεις της για την μεταρρύθμιση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης. Υπό αυτό το πρίσμα, ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν έχει αντίρρηση να μετατραπεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) σε ένα νομισματικό ευρωπαϊκό ταμείο που θα θέσει παγίως εκτός ΕΕ το ΔΝΤ, σημειώνοντας ωστόσο, πως «δεν θέλουμε ο ρόλος αυτός να είναι πολιτικά εκτός δημοκρατικού ελέγχου και κυρίως δεν θέλουμε να αντικατασταθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οικονομική διακυβέρνηση».
 
Όσον αφορά το Brexit, οι αρχηγοί των κρατών-μελών της ΕΕ θα εκτιμήσουν στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής αν έχει υπάρξει σαφής πρόοδος για να περάσουμε στη φάση της συζήτησης της νέας σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ. Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον υπουργό Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου, αρμόδιου για το Brexit, λόρδου Κάλαναν, επανέλαβε πως «στο εσωτερικό της ΕΕ διαπραγματευόμαστε ενιαία, έχουμε ξεκαθαρίσει πως η διαδικασία αυτή δεν θέλουμε να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, έχουμε όμως θέματα που μας ενδιαφέρουν περισσότερο από άλλα, όπως η προστασία των δικαιωμάτων των Ελλήνων που βρίσκονται στη Μεγάλη Βρετανία και η αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων και προσόντων».
 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα των ελέγχων σε γερμανικά αεροδρόμια, σημειώνοντας πως «η συνθήκη Σένγκεν επιτρέπει να γίνονται έλεγχοι, υπό τη βάση συγκεκριμένων νομικών προϋποθέσεων: όταν ένα κράτος-μέλος επικαλείται συγκεκριμένους λόγους εθνικού συμφέροντος ή έναν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια».

Υπογράμμισε πως «έχουμε επισημάνει προς τη γερμανική πλευρά με διαβήματα, ότι δεν έχει γίνει παρόμοια επίκληση από μέρους τους, ώστε να ενεργοποιηθούν οι σχετικές διατάξεις» και τόνισε πως η πιο σημαντική εξέλιξη σε αυτό το επίπεδο ήταν η τριμερής συνάντηση που έγινε στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αξιωματούχους των υπουργείων Δημόσιας Τάξης της Ελλάδας και της Γερμανίας, όπου το Βερολίνο ανέλαβε την υποχρέωση, όταν χρειαστεί, να προβαίνουν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, να το κάνουν εντός του χώρου Σένγκεν στην πύλη των αεροδρομίων και με τρόπο που να εξασφαλίζει πλήρως την αξιοπρέπεια των επιβατών. «Η συμφωνία Σένγκεν είναι καθοριστική για να εξασφαλίζεται η ελευθερία μετακίνησης στο εσωτερικό της ΕΕ» διαμήνυσε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα θέματα της οικονομικής διπλωματίας, αναφέρθηκε στις πρόσφατες επισκέψεις του στην Αίγυπτο, στη Νότια Αμερική και στην Τουρκία για την προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας πως είναι πολύ καλές, ενώ έγινε συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη προκειμένου «να διαλύσουμε τη φημολογία ότι υπάρχει κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών». Χαρακτήρισε φαιδρά τα δημοσιεύματα για ανάκληση της βίζας τριών υπουργών που θα ταξίδευαν στη Ρωσία ώστε να μετάσχουν στη Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Ρωσίας που αναβλήθηκε. Έκανε μάλιστα γνωστό, ότι η ελληνική πλευρά έχει δώσει ημερομηνίες ώστε να πραγματοποιηθεί η επόμενη Μικτή Διυπουργική Επιτροπή μεταξύ των δύο χωρών στη Μόσχα, μέσα στον Ιανουάριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ