Συνάντηση Τ. Κουίκ με τον Αντιπρόεδρο της ελληνικής κοινότητας των Ελλήνων του Μαλάουι
Η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και των δεσμών των Ελλήνων του Μαλάουι με τη μητέρα- πατρίδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κοινότητας στην υποσαχάρια αυτή χώρα, Χρήστο Σκορδή.
«Ομολογώ, όμως, ότι αισθάνθηκα ντροπή που σε ένα ακόμα κράτος της Υποσαχάριας Αφρικής, που υπάρχει ένας μικρός αλλά πολύ δυναμικός ελληνισμός, δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι του μέλος ελληνικής κυβέρνησης. Είναι και αυτοί στην κατηγορία των ξεχασμένων Ελλήνων για τους οποίους μίλαγα από την πρώτη στιγμή που ορκίστηκα στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών. Ομογένεια δεν έχουμε μόνο στην Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία» δήλωσε ο κ. Κουίκ μετά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.
Εστιάζοντας στον διάσπαρτο ελληνισμό στην αφρικανική ήπειρο, ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως ποτέ δεν ζήτησε τίποτα από τη μητέρα- πατρίδα, αλλά είναι πρόθυμος να βοηθήσει, είτε στη δραστηριοποίηση είτε στην ενίσχυση με την Ελλάδα των πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων των χωρών που ζουν και ταυτόχρονα να βοηθήσουν στην εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, που μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην Αφρική. Και αυτό αποδείχθηκε, υπογράμμισε, με τις 171 επιχειρηματικές συναντήσεις στην πρόσφατη επιχειρηματική αποστολή κατά την οποία ήταν επικεφαλής, τόσο στη Μοζαμβίκη όσο στην Μποτσουάνα, αλλά και στη Νότιο Αφρική.
Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε γνωστό πως «είναι ήδη σε εφαρμογή συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων του υπουργείου Εξωτερικών στην Αφρική, με οδηγίες του υπουργού Νίκου Κοτζιά».
Από τη μεριά του, ο κ. Σκορδής κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού, τόνισε τις προσπάθειες των Ελλήνων στο Μαλάουι να κρατήσουν ζωντανή την ελληνική γλώσσα. «Προσπαθούμε να κρατάμε ζωντανή την ελληνική γλώσσα. Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε πολλά παιδιά, αλλά θα μας βοηθούσε ένα ψηφιακό πρόγραμμα εκμάθησής της» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας θα βοηθούσε και η επαναλειτουργία της ΕΡΤ επισήμανε, ενώ ανέφερε:
«Μπορεί να ζούμε μακριά, μπορεί να χρειαζόμαστε 24 ώρες αεροπορικό ταξίδι για να έρθουμε στην Αθήνα, αλλά μας λείπει η Ελλάδα, αγαπούμε πολύ την Ελλάδα και μας λείπει ακόμα περισσότερο καθώς από το καλοκαίρι του 2013 έχει κοπεί η σύνδεση της ΕΡΤ και δεν μπορούμε να βλέπουμε ταινίες, προγράμματα και ειδήσεις». Παράλληλα, διατύπωσε το αίτημα της ελληνικής κοινότητας του Μαλάουι, αφού υπογράμμισε πως «είναι και το μόνο που ζητάμε», να τους προμηθεύσει η ελληνική Πολιτεία με ελληνικές σημαίες και με αφίσες ή αφισέτες, που θα χρησιμοποιούν στον εορτασμό των δύο εθνικών επετείων, της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου.
Τέλος, ο κ. Σκορδής απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Κουίκ να επισκεφθεί το Μαλάουι και ταυτόχρονα γειτονικές του χώρες, όπου επίσης υπάρχει ένας δυναμικός ελληνισμός, όπως η Ζιμπάμπουε, η Τανζανία, και η Ζάμπια.
Στο Μαλάουι ζουν 120 Έλληνες, με παιδιά ήδη της 3ης γενιάς, ασχολούνται κυρίως με τα καπνά και το εμπόριο, και η συντριπτική πλειοψηφία τους έλκει την καταγωγή από τη Λήμνο. Στην πρωτεύουσα Λιλόνγκουε, έχουν την ενορία του Αγίου Νεκταρίου. Διπλωματικά το Μαλάουι ανήκει στην ευθύνη της ελληνικής πρεσβείας στο Χαράρε.
ΠΗΓΗ