«H ελληνική κυβέρνηση δέχεται  πως ο όρος «Μακεδονία» θα πρέπει να υπάρχει στη νέα σύνθετη ονομασία της χώρας»!

Ο αλβανόφωνος αναπληρωτής πρωθυπουργός -αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις- Μπούγιαρ Οσμάνι προχώρησε πριν λίγο σε αυτή την δήλωση-βόμβα μετά και τις προχθεσινές του επαφές με την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μιλώντας σε εκπομπή  της τηλεόρασης «24» ο κ.Οσμάνι, δήλωσε πως η Αθήνα αποδέχεται ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, μιλώντας για προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για αυτές.

Από την στιγμή που συμβαίνει αυτό και περιληφθεί ο τίτλος «Μακεδονία» στο νέο όνομα των Σκοπίων το ερώτημα είναι “Τι κάναμε  και τι κερδίσαμε επί 25 χρόνια πολεμώντας υπέρ της μοναδικότητας και της ελληνικότητας του όρου».

Πάντως, από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, μέχρι στιγμής μόνο οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με σαφή δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένου, τάσσονται κατά της περίληψης του ονόματος «Μακεδονία» στο νέο τίτλο των Σκοπίων (ο ΥΕΘΑ έχει δηλώσει ότι προωθεί ως νέο όνομα το «Βαρντάρσκα»), ο Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή και η Ενωση Κεντρώων του Β.Λεβέντη.

Ολες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, ουσιαστικά το έχουν αποδεχθεί.

Στην Αθήνα, από το υπουργείο Εξωτερικών δεν υπάρχει σχόλιο ούτε για τις δηλώσεις του Αλβανού αναπληρωτή πρωθυπουργού των Σκοπίων Οσμάνι ο οποίος υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται μια ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία. 

«Τη σύνθετη ονομασία την έχουμε δώσει από το 1995, όχι εμείς ως κυβέρνηση, όχι εγώ προσωπικά, αλλά η Ελλάδα με το “πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτός ήταν ο συμβιβασμός που κάναμε» είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Ant1 ο Νίκος Κοτζιάς, ξεχνώντας εντέχνως να πει ότι αποτελούσε μια περιγραφική ονομασία της πρώην πολιτειακής οντότητας των Σκοπίων εντός της Γιουγκοσλαβίας.

Συγκεκριμένα αναφερόμενος στο όνομα που μπορεί να περιλαμβάνει η φόρμουλα συμβιβασμού με τα Σκόπια, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Στο έτος 2018 και με τις πραγματικότητες που έχουμε,δεν είμαστε από το ανώνυμο που θα βαφτίσουμε, είμαστε από το έχον πολύ συγκεκριμένη ονομασία, πολύ συγκεκριμένη αναγνώριση διεθνή, το οποίο εμείς θέλουμε να του προσθέσουμε και να του δώσουμε μια σύνθετη ονομασία με τρόπο που να είναι διακριτά διαφορετική από την ελληνική Μακεδονία».

Τότε να προταθεί η ονομασία «Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Δημοκρατίας»! Πόσοι τολμάνε να αγγίξουν το όνομα «Γιουγκοσλαβία»;

Ο Μ.Οσμάνι δήλωσε στα Σκόπια ότι «Κάποιες από τις προτάσεις θα πρέπει  να είναι επαρκώς ώριμες ώστε να αντέξουν στην πίεση του κοινού. Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες γιατί δεν θα βοηθήσω τη διαδικασία» δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων, συμπληρώνοντας με νόημα: «Προσπαθούμε να βρούμε μια αποδεκτή λύση που δεν θα χτυπήσει ευαίσθητες αξίες των δύο χωρών».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως  η επίλυση του προβλήματος αποτελεί σύνθετη διαδικασία, αλλά θεωρεί πως υπάρχει  βούληση από τις δύο κυβερνήσεις ώστε να βρεθεί λύση. 

«Προσπαθούμε να αναλύσουμε όλες τις πτυχές του θέματος. Αυτό το ζήτημα έχει έναν ορθολογικό πυρήνα, με πολλές ωστόσο συναισθηματικές προεκτάσεις που έχουν συσσωρευτεί με την πάροδο των ετών» επεσήμανε, τονίζοντας πως είναι η κατάλληλη εποχή προκειμένου να επιλυθεί η διαμάχη και να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, που είναι σημαντικό για λόγους ασφαλείας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ