Ο Νίκος Κοτζιάς υποδέχεται στο υπουργείο Εξωτερικών τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και όπως φαίνεται το συλλαλητήριο της Κυριακής αποκτάει πλέον κρίσιμη εθνική σημασία.

Η συνάντηση γίνεται λίγο μετά την δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για την πρόθεσή του να παρουσιάσει μέσα στο Φεβρουάριο σύμφωνο στους διαπραγματευτές και τη γείτονα χώρα, που θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα του ονόματος, το θέμα του αλυτρωτισμού και του Συντάγματος. 

Ο Μάθιου Νίμιτς είναι αισιόδοξος ότι εν τέλει η ελληνική πολιτική ηγεσία θαν ενδώσει και θα παραδώσει τα δικαιώματα της Μακεδονίας αλλά προφανώς λογαριάζει χωρίς το… συλλαλητήριο

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς ο Νίκος Κοτζιάς με συνέντευξή του στην ΕΡΤ σημείωσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «στη σύνθετη ονομασία θα ζητήσουμε γεωγραφικό προσδιορισμό αμετάφραστο».

«Έχει μεγάλη σημασία η λέξη που θα συμφωνηθεί για σύνθετη ονομασία να μην είναι στα αγγλικά, αλλά στη γλώσσα της χώρας, αμετάφραστη» επέμεινε, τονίζοντας ότι η χώρα μας θα είχε εθνικό και οικονομικό όφελος από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα Σύμφωνο στη βάση του τέλους του αλυτρωτισμού. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας είναι προϋπόθεση για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Εντός Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει Σύμφωνο στους διαπραγματευτές και τη γείτονα χώρα, που θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα του ονόματος, το θέμα του αλυτρωτισμού και του Συντάγματος» γνωστοποίησε ο υπουργός.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ακόμη ότι οποιαδήποτε συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα πρέπει να συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα, ωστόσο παρατήρησε ότι ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, δεν διαθέτει πλειοψηφία για την αναθεώρηση του συντάγματος.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο ΥΠΕΞ γνωρίζει το αδύνατο των συνταγματικών αλλαγών. Αυτό με την σειρά του σημαίνει ότι θα επιχειρηθεί τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ χωρίς να έχουν αλλάξει το Σύνταγμά τους. Αυτό θα είναι καταστροφή.

Σημείωσε εξάλλου ότι η όποια συμφωνία θα έρθει στη Βουλή, ενώ κάλεσε τους ξένους παράγοντες (ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, ΝΑΤΟ) να μην εμπλακούν στη διαπραγμάτευση, γιατί, όπως εκτίμησε, «σημαίνει ότι δεν θέλουν λύση».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ