Κοτζιάς από Βουκουρέστι: «Η Τουρκία να έχει φιλειρηνική και όχι επιθετική πολιτική»
«Υποψήφιο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κράτος που θέλει να έχει Τελωνειακή Ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει: Πρώτον, να έχει φιλειρηνική και όχι επιθετική πολιτική -και δη εξωτερική πολιτική. Δεύτερον, να εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο και να το δέχεται δημιουργικά. Τρίτον, να εφαρμόζει και το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης. Είναι ζήτημα της ίδιας της Τουρκίας αν θα σταματήσει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θαλάσσης και τους κανόνες της φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής ή όχι».
Με αυτή την τοποθέτηση, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, ο πρόεδρος της οποίας Ρετζέp Ταγίπ Ερντογάν διολισθαίνει σε μια ακραία ρητορική, καθώς το Σαββατοκύριακο αναφέρθηκε στην ήττα του Ελληνικού Στρατού στο Σαγγάριο.
Ο Έλληνας υπουργός από το Βουκουρέστι όπου βρίσκεται, μετά το πέρας των εργασιών της Τριμερούς Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας-Ρουμανίας-Βουλγαρίας, τόνισε πως η Ελλάδα έθεσε αυτή την πρόταση ως ένα επιπλέον στα κριτήρια της Κοπεγχάγης για όσες χώρες θέλουν να έχουν σχέσεις με την ΕΕ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Ελλάδας σε συνέχεια της έντασης που καταγράφεται από πλευράς Τουρκίας.
Συγκεκριμένα όλη η απάντησή του ήταν η εξής: «Δεν κουβεντιάζαμε για τρίτες χώρες έξω από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι λογικό γιατί πρέπει να αναπτύξουμε τις ευθύνες μας και τις πρωτοβουλίες μας στην άμεση περιοχή μας. Για την Τουρκία, όπως είπε σωστά και η Ε. Ζαχαρίεβα, κουβεντιάσαμε στο άτυπο Συμβούλιο [Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ] στη Σόφια.
Εκεί υπογράμμισα ότι στα κριτήρια της Κοπεγχάγης πρέπει να προστεθεί κι ένα κριτήριο ακόμα. Ότι υποψήφιο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κράτος που θέλει να έχει Τελωνειακή Ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει: Πρώτον, να έχει φιλειρηνική και όχι επιθετική πολιτική -και δη εξωτερική πολιτική. Δεύτερον, να εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο και να το δέχεται δημιουργικά. Τρίτον, να εφαρμόζει και το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης. Είναι ζήτημα της ίδιας της Τουρκίας αν θα σταματήσει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θαλάσσης και τους κανόνες της φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής ή όχι. Τα άλλα σχόλιά μου δεν είναι γι’ αυτή τη συνάντηση».